Doorgaan naar hoofdcontent

Shit runs downhill

Als junior draai je vaak op voor de verantwoordelijkheden van je baas. Delegeren noemen ze dat. Eenrichtingsverkeer naar beneden alsof ze een family pack laxeermiddelen hebben geslikt. Je agenda raakt overstroomd en jijzelf in de shit. Voor je het weet snorkel je in je eentje in een bodemloze gierput rond. Een foutje is dan snel gemaakt. Shit happens.

Als junior draai je soms ook op voor de slordigheden van je baas. Shit runs downhill noemen we dat. Vaak in de vorm van een cover your ass email waar gebruikt WC papier nog fris bij afsteekt. Ja, dat stinkt!

Maar watskebeurt als er vijf miljard is verdwenen, zoals in het geval van Jerome Kerviel?


Jerommeke was achtentwintig, toen hij de beursvloer bij Société Générale betrad in 2005. Met een verlies van vijf miljard op posities die hij in 2008 had ingenomen, kwam de Franse bank er bescheten vanaf. Een “je m’excuse” ging de lucht niet klaren; Jerommeke staat deze weken terecht in Parijs.

Nou is het de vraag of Jerommeke poep in zijn ogen had, of het hoger management. Voorafgaand aan het proces heeft Jerommeke flink bagger lopen spuien over de banking industry en général en SocGen in het bijzonder. Vorige maand verschenen zijn memoires, waarin hij stelt zondebok te zijn voor de financiële sector in zijn geheel. Jerommeke weigert die verantwoordelijkheid alleen te dragen. "Hoeveel heb je verdiend?", was de enige en steeds terugkerende vraag op het einde van de dag, zo vertelt hij in zijn boek. Jerommeke stelt dat het management op de hoogte was van de risicovolle posities die hij innam:
For a year, no it's impossible. On a trading desk we are all within 50cm of each other. Everything is seen; everything is heard....(My bosses) encouraged me instead'. (…) Seventy per cent of the time, the (trading) limits were broken'.

Zijn oude baas, Jean-Pierre Mustier, kreeg naar eigen zeggen pas lucht van de zaak toen Kerviel in een email aan een vriend overwoog zichzelf voor de trein te gooien. Toen was het volgens Mustier tijd voor een gezamenlijke WC bezoekje. And then… the shit hit the fan.

Het riekt hoe dan ook naar onfrisse praktijken. Kerviel’s carrière is inmiddels down the drain: Jerommeke werkt nu bij IT. Kop op Kerviel. Shit happens!

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!