ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comvrijdag 9 juli 2010

De 36-urige werkweek

Stel, je bent al een paar jaartjes aan het werk en je ziet dat er meer dingen te doen zijn in het leven dan enkel werken. Je wilt iets creatiefs doen, maar je vindt er de tijd maar niet voor. Of je wilt graag voor je zelf beginnen, maar bent nog niet helemaal klaar om het zonder al dat heerlijke geld te doen.

Wat doe je dan? Dan ga je minder werken. Op de ZuidAs heeft nagenoeg iedereen een 40-urig contract, maar een 50 tot soms wel 80- urige werkweek. Een dag minder werken betekent dus een 32-urig contract, maar een 40 tot soms wel 64-urige werkweek. Tenminste, als je het goed doet. Vaak komt het er op neer, dat je een 32-urig contract hebt, maar nog wel een 50 tot soms wel 80-urige werkweek. Weliswaar voor 20% minder loon. Je kunt jezelf de vraag stellen of je jezelf dan niet niet te kort doet. En je kunt je afvragen of je op deze manier nog wel toe komt aan je eigen bedrijf, of je eigen schilderij.
Als je ambtenaar bent of in sommige gevallen bankmedewerker, dan bestaat er zoeiets als een 4x9 week. Dat betekent voor meer uren per dag betaald krijgen en toch nog een volledige dag vrij om te spetteren en te kleuren. Ideaal. Maar je baas is niet gek.

Hij wil zo min mogelijk betalen voor zovel mogelijk uren. Dus een 4x9 week wordt zelden toegekend. Mijn collega wil dolgraag 4x9 werken. In haar functioneringsgesprek schermde zij met het feit dat ze een 60 urige werkweek heeft en maar 32 uur betaald krijgt. Die 4 uur extra mochten van haar best op rekening van de baas. Ze gooide met termen, als ‘Het Nieuwe Werken’ en ‘Werken 2.0’. De werkgever moet flexibel zijn. Een 36-urige werkweek weigeren is toch niet meer van deze tijd.
Helaas is onze baas een 58-jarige vakidioot en heeft hij een hekel aan alles wat van deze tijd is. Werken 2.0 is dus stompzinnig volgens hem en ‘iets creatiefs’ doe je maar in je eigen tijd. Uiteraard, nadat je een normale werkweek (met bijbehorende 80 uren) hebt gedraaid.

Die creatieve uiting die moet dan maar op zondagochtend plaatsvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen