ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comvrijdag 16 juli 2010

Lieve Zoza's


Een paar weken geleden vroeg HR of ik een studentstagiaire, we noemen hem "Rik" onder mijn hoede wilde nemen en zijn aanspreekpunt kon zijn op kantoor. Dat vond ik natuurlijk prima, en sindsdien heb ik een rondje met hem over de sectie gelopen om hem aan iedereen voor te stellen, ben ik met hem gaan lunchen, kan hij bij me terecht voor vragen, etc.

Probleem is dat het enorm irritant kereltje is.


Hij overschat zijn rol op kantoor volledig. Tijdens sectielunch gaat ie rustig een kwartier lang over zijn eigen onbelangrijke memootje doorzagen. Menig medewerker rolt met zijn ogen als Rik weer op zijn praatstoel gaat zitten. Maar de partners op kantoor vinden hem fantastisch! Als een partner naar me toeloopt om een zaak te bespreken, en Rik staat er toevallig bij, dan blijft Rik rustig nog tien minuten naast ons staan om zijn "suggesties" over de koers van de zaak te geven. Ook gaat hij, met de partner erbij, simpele juridische concepten op luide toon aan me uit staan leggen. Nogal bijdehand dus, die Rik. Hoe krijg ik hem terug in zijn hok?

thanks x
Rikhater


Beste Rikhater,

He getver, de student stagiaire. Zo'n vervelend mormel dat je de hele dag mag babysitten. Nee, de ZoZa's maken zich rap uit de voeten als er weer een nieuwe stagiaire wordt aangekondigd op kantoor. Maar goed, jij bent helaas in de sluwe HR truuk getrapt en voelde je gevleid toen er een beroep op je verantwoordelijkheidsgevoel werd gedaan. En nu zit je met een kleine Spencer Pratt in je maag. Laat je niet door deze vervelende woelmuis intimideren. Want dat proeven we een beetje uit je e-mail. Loopt hij jou te downplayen bij je partner? Ai, dan heb je een kleine autoriteitsissue die geadresseerd moet worden.

Eerst ga je je losmaken van het mannetje, no way dat jij zuster Livia op kantoor voor hem blijft spelen, terwijl hij aan je stoelpoten zit te zagen. Waarschijnlijk kan hij nog niet zoveel, dus laat hem maar goed door de mand vallen. Volgende keer als hij bij jou en de partner komt staan, en suggesties geeft, dan geef je hem een zalvende glimlach: "Dank je Rik. Zeg, lukt het met de opdracht voor Frederik? Die kwam net al een paar keer vragen waar je was, je zat niet op je plek. Als het niet op tijd lukt moet je dat wel aangeven, anders doen we die klusjes net zo goed even zelf." Bam. Rik wordt even neergezet als de lapzwanzende time consuming studstag. En daar hebben partners een enorme hekel aan, want studentstagiaires horen dan wel op kantoor, ze mogen geen tijd (dus geld) kosten. Bovendien bevestig jij je autoriteit door Rik toe te spreken.

Een paar van dit soort vriendelijk verpakte reprimandes, op de gang, en Rik hoeft na zijn stage niet meer terug te komen.
Succes ermee!

de ZoZa's

Heb jij ook een ZA gerelateerde vraag over een irritantie kamergenoot, hysterische partner of alcoholverslaafde secretaresse? Stuur hem door naar zozuidas@gmail.com, wij weten daar wel raad mee. xoxo

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen