ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 5 juli 2010

Toekomstdromen

In het huis tegenover me zie ik een koppel schoonmaken. Heel typisch. Zij is aan het zuigen; hij strijkt glad. Zo door de dubbele beglazing heen lijken ze midden tot eind twintig en blank. Zij met Abercrombie jogging broek, hij met halflang haar. Francien en Olivier. Of misschien Sandra en Daan.

Wat doet een koppel van mijn leeftijd in hemelsnaam schoonmakend op een doordeweekse dag in Goud Zuid?

Het is nog geen 16h! Het is goddomme zomer!

16.30h: Hij is nog steeds de strijkplank aan het opwrijven, zij is in de weer met de slang. Nu begint Sandra met soppen. Dit is geen sporadisch voorkomende aanval van huishoudelijk vlijt, dit is het serieuzere schoonmaakwerk. Meneer en Mevrouw Helderder zijn cleaners with a cause.

Ik heb met moeite één vrije dag per week losgepeuterd voor blog en boek dankzij een flauwe smoes over "lang gekoesterde verlangens voor zelfstudie en wetenschappelijke ontplooiing." Maar, geen ZuidAsser neemt een dag vrij in de week om samen op maandag te gaan staan poetsen? Toch?

Een kleine rekensom. Als Meneer en Mevrouw Helderder beiden full time zes uur per dag schoonmaken en daarvoor 10 EUR per uur rekenen, vanzelfsprekend zwart, komt het koppel op 2400 EUR netto per maand. Als beide daarnaast een WW uitkering zouden vangen (70% van je laatst verdiende loon en minimiaal EUR 842 in het eerste jaar van je werkloosheid), komt daar EUR 1700 tot 2400 bij. Met een netto gezamenlijk maandinkomen tussen de vier en vijfduizend euro kan die tophypotheek op het grachten paleisje er nog net af.

Het zou toch niet?

Zes uur poetsen per dag; zes uur over voor een biertje in de zon. Om daarna te gaan bbqen in het Westerpark: de nieuwe netwerkborrel. Voor je het weet heb je tien vaste adresjes gevonden. En de rij bij de Aldi voor het schoonmaakschap werkt natuurlijk ook reuze mee. Daar doe je dan meteen je eigen boodschappen in de baas zijn tijd.

Ik ga mijn vriend even bellen over die vertrekregeling op kantoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen