ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 19 augustus 2010

De kantoorgek

Ieder kantoor of afdeling heeft er wel een. De kantoorgek. Net zoals ieder respectabel dorp een dorpsgek onder zijn burgers heeft, moet ieder respectabel kantoor een kantoorgek onder zijn medewerkers hebben.
Die van ons heet Hans. Dit is zijn echte naam. Ik durf dit op te schrijven, omdat ik ervan overtuigd ben, dat er meer kantoorgekken zijn die Hans heten.

Hans is klein van stuk en heeft een kalend hoofd. Hij probeert dit te verbloemen met een comb-over. Dat dit duidelijk een misser is heeft zijn moeder hem kennelijk niet verteld. De comb-over verbergt gedeeltelijk zijn kalende hoofd en door de gel in de comb-over lijkt zijn hoofd op een glimmende biljartbal met wat haren erop geplakt.

Hans draagt een pak dat net iets te groot is en een bril die net iets te zwaar is en daardoor constant van zijn neus glijdt. Nu zijn dit natuurlijk oppervlakkigheden, maar ik wil enkel even een beeld schetsen.

Als we iets meer de diepte in gaan, dan zien we een bijzonder vreemde man. Hans is er namelijk van overtuigd dat hij kwaliteiten bezit, die hij helemaal niet bezit. Zo denkt Hans dat hij een behoorlijke Adonis is en de vrouwtjes wel met smooth talk het bed in praat. Aangezien Hans’ smooth talk gepaard gaat met flink wat consumptie en koffieadem, is dit ‘not very likely’. Hans stort zich op iedere nieuwe medewerkerster als een kat op een roze speelgoedmuis en probeert de medewerkster in te palmen met bloemen en kalenders (seriously!).
Verder denkt Hans dat hij managementkwaliteiten bezit. En omdat Hans zichzelf als een uiterst bekwame manager ziet, weigert hij het ‘gewone’ werk te doen. Dat is immers voor de niet leidinggevers, de plebs. Aangezien hij geen manager is, geeft hij geen leiding. Hans doet dus feitelijk niks.

Ik begreep eerst niet waarom deze man nog steeds bij ons op kantoor werkzaam was. Maar nu is het mij duidelijk. De een na grootste gek op kantoor is namelijk zijn baas. Deze baas weet uit jarenlange ervaring dat er altijd een kantoorgek moet zijn. En hij weet ook wie dat wordt als Hans weg gaat.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen