ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 26 augustus 2010

De vakidioot

Iedereen kent ze wel. De Zuidas zit er vol mee, want ze zijn erg geliefd bij veel Zuidasbedrijven . De vakidioten. De vakidioot vind je niet terug op iedere afdeling. Je vindt ze voornamelijk binnen bedrijven of afdelingen, waar kennis hoog in het vaandel staat. Denk hierbij aan research teams bij banken, professional practice afdelingen bij accountancy firms, advocatenkantoren en kennisafdelingen bij consultancy firms.

Naast de ekte, ekte, zijn er ook erg veel wanna-be vakidioten. Maar wij plukken de wanna-be’s er zo tussen uit. Een vakidioot heeft namelijk per definitie geen social skills. Een vakidioot houdt zich enkel bezig met zijn vak en heeft daardoor geen tijd om uit eten te gaan, vrienden te hebben of een feestje of borrel te bezoeken.
Heel af en toe zul je hem of haar (maar meestal is het een hij) bij een bedrijfsborrel zien, maar dan ook alleen maar omdat de baas zo heeft aangedrongen. Het is dan ook helemaal niet zo leuk en gezellig om een vakidioot te zijn.

Toch zijn er veel wanna-be vakidioten. De wanna-be’s pretenderen vakidioten te zijn omdat dit goed is voor hun carrière. Welke baas is nu niet gek op een werknemer die voor zijn lol in het weekend de vakbladen doorspit en in de avonduren met veel plezier artikelen schrijft voor het blad Accountant Adviseur of colleges geeft aan studenten Accountancy. En om toch die promotie binnen te slepen schrijven de wanna-be vakidioten met veel pijn en moeite af en toe ook maar een artikel. Sommigen voeren het zelfs zo ver door, dat ze gaan promoveren of gaan lesgeven. Alles om de schijn op te houden. Maar een vakidioot word je niet, een vakidioot ben je.

En dus worstelen de wanna-be’s zich door stapels saaie materie heen om de schijn op te houden. Maar het vuur in hun ogen mist. Dat vuur is terug te zien als ze in de kroeg of op een festival staan. Maar door de wetenschap dat er nog aan dat artikel gewerkt moet worden op zondagochtend, flikkert er vermoeidheid en verslagenheid door in de ogen van de wannabe’s.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen