Doorgaan naar hoofdcontent

Het roer om

Gisteravond was een heerlijk programma op tv. Het roer om. Een programma dat laat zien dat het gewoon kan. Je biezen pakken en Hendrik Ido Ambacht verruilen voor een ander onbeduidend oord in de Carribean.

In het eerste deel schuif je nog wat ongemakkelijk heen en weer. Het zal toch niet? Dat dat gewoon mag? Dat een stel gelukzoekers uit Ron´s Honeymoon Quiz nog een keer ongestraft een life event exploiteert? Dat zo’n stel zich wel gewoon een weg wringt uit een wurghypotheek en een Vinexwijk?

Het stel had een type onverwoestbaar optimisme waarbij zij zelfs de levensgevaarlijke oven ‘te gek gaaf’ vond en ook ‘die armoede hier’ was ‘mooi joh, niet normaal’. Verkeerd gedrukte folders en onwillige telefoonmensen, dat was allemaal part of the job. Op te lossen met een peso of wat. Of nee, eigenlijk niet, maar dat maakte ook niet echt uit. Zij stond lekker ‘met de pootjes in het zand’ en de hele emigratie was nog steeds ‘kickuh’. Tranen waren er alleen van geluk.

Dan begint het verkneukelen eigenlijk al. Weggedrukt in de veiligheid van je Ektorp vermoed je stiekem dat zo’n Bob de Bouwer mentaliteit welhaast genadeloos moet worden afgestraft.

En ja hoor. Gelukkig maar. De muziek gaat naar mineur. Al snel blijkt, het mag dus toch niet. Ongestraft tegen de stroom in zwemmen. En plein public je emotionele diarree etaleren op tv. Want kijk, de klandizie bleef achter, opa werd ziek en, oh ja, het huis werd niet verkocht.

Nee, denk je dan, ik zou mijn pijpenla ook niet willen verruilen voor Hendrik Ido Ambacht. Nee hoor, nee. Ik zit goed waar ik zit. Met mijn aflossingsvrije hypotheek van drie ton voor 55 m2 aan de gracht. Gelukkig maar. Ik heb de juiste keuze gemaakt.

Hup, tv uit. Oogjes dicht, snaveltjes toe. En weer fijn dromen van torenhoge maandlasten en een verzekerd intensief arbeidsleven tot je 67ste levensjaar. Ha, nee hoor jij bent niet gek. Het roer om. Rare mensen. Morgen weer gewoon fijn aan de slag. Wij hebben de juiste keuze gemaakt.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!