Doorgaan naar hoofdcontent

Partners die stagiaires haten


Heb je ook wel eens het gevoel dat je op kantoor niks goed kan doen? Dat je baas het op jou voorzien heeft en geen gelegenheid onbenut laat om dat te benadrukken? Dat jij voorstelt om A te doen, en hij automatisch voor B zal kiezen? En niet eens zijn best lijkt te doen om het te verbergen? Join the club.

Je komt ze ongetwijfeld in ieder kantoor tegen, maar nu ben ook ik ertegenaan gelopen: een partner die stagiaires haat. In zijn ogen kan ik niets goed doen. De meeste stagiaires niet, trouwens.
Met dit soort types ben ik vrij snel klaar: ik laat er een korte psycho-analyse à la doctor Phil op los en kom dan met een plan van aanpak. Deze partner had ik bestempeld als zielig type: vroeger zelf hard aangepakt en nu van mening dat dit de enige manier is om stagiaires iets van het vak bij te brengen. Vervelend, maar niets aan te doen, dacht ik, gewoon wéér iemand om te ontwijken op kantoor.

Maar vorige week ontdekte ik iets vreemds. Met een mede-stagiaire ben ik nu in een zaak verwikkeld voor deze partner. We werken redelijk nauw samen, maar deze mede-stagiaire schijnt geen enkele last van partner’s stagiaire-complex te hebben. Integendeel, hij schijnt bij deze partner zelfs niets fout te kunnen doen!

Wellicht is mijn collega een uitzondering, maar dit was wel reden voor een nieuw psycho-analytisch onderzoekje. Met behulp van wat oude foto’s kwam ik snel tot de conclusie dat deze man vroeger een Nerd was, met hoofdletter N. Op zich niet verbazend natuurlijk, maar dit leidde wel tot een nieuwe werkhypothese: deze partner heeft nooit geleerd hoe hij met vrouwen moet omgaan. Zijn vroegere stuntelige en ongemakkelijke houding tegenover vrouwen heeft zich door toegenomen aanzien en status omgevormd tot ronduit klootzakkerig gedrag.

Dit vergt een geheel andere aanpak: vriendelijke vleierij. Dit is zeker geen tactiek voor beginners. Je vleierij moet namelijk oprecht overkomen en tegelijkertijd moet je om het kwetsbare ego heen werken. Zeker als de betreffende partner zichzelf wel een behoorlijke womanizer vindt. Dit vergt geduld, begrijpende knikjes en af en toe subtiel laten zien dat je onder de indruk van hem bent. Langzaam zijn vertrouwen winnen en hem laten zien dat jij niet zo’n highschool bitch bent die hem midden in de aula laat struikelen.

En zie hier; mijn hypothese lijkt een schot in de roos. We zijn nog geen week verder en mijn nieuwe aanpak begint al vruchten af te werpen. Tijdens één overleg leek het zelfs of deze partner daadwerkelijk naar mij luisterde!
Dus wie weet, misschien krijgen wij toch nog ooit de prettige samenwerking waar iedere stagiaire zo van droomt…it.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!