ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 17 augustus 2010

Partners die stagiaires haten


Heb je ook wel eens het gevoel dat je op kantoor niks goed kan doen? Dat je baas het op jou voorzien heeft en geen gelegenheid onbenut laat om dat te benadrukken? Dat jij voorstelt om A te doen, en hij automatisch voor B zal kiezen? En niet eens zijn best lijkt te doen om het te verbergen? Join the club.

Je komt ze ongetwijfeld in ieder kantoor tegen, maar nu ben ook ik ertegenaan gelopen: een partner die stagiaires haat. In zijn ogen kan ik niets goed doen. De meeste stagiaires niet, trouwens.
Met dit soort types ben ik vrij snel klaar: ik laat er een korte psycho-analyse à la doctor Phil op los en kom dan met een plan van aanpak. Deze partner had ik bestempeld als zielig type: vroeger zelf hard aangepakt en nu van mening dat dit de enige manier is om stagiaires iets van het vak bij te brengen. Vervelend, maar niets aan te doen, dacht ik, gewoon wéér iemand om te ontwijken op kantoor.

Maar vorige week ontdekte ik iets vreemds. Met een mede-stagiaire ben ik nu in een zaak verwikkeld voor deze partner. We werken redelijk nauw samen, maar deze mede-stagiaire schijnt geen enkele last van partner’s stagiaire-complex te hebben. Integendeel, hij schijnt bij deze partner zelfs niets fout te kunnen doen!

Wellicht is mijn collega een uitzondering, maar dit was wel reden voor een nieuw psycho-analytisch onderzoekje. Met behulp van wat oude foto’s kwam ik snel tot de conclusie dat deze man vroeger een Nerd was, met hoofdletter N. Op zich niet verbazend natuurlijk, maar dit leidde wel tot een nieuwe werkhypothese: deze partner heeft nooit geleerd hoe hij met vrouwen moet omgaan. Zijn vroegere stuntelige en ongemakkelijke houding tegenover vrouwen heeft zich door toegenomen aanzien en status omgevormd tot ronduit klootzakkerig gedrag.

Dit vergt een geheel andere aanpak: vriendelijke vleierij. Dit is zeker geen tactiek voor beginners. Je vleierij moet namelijk oprecht overkomen en tegelijkertijd moet je om het kwetsbare ego heen werken. Zeker als de betreffende partner zichzelf wel een behoorlijke womanizer vindt. Dit vergt geduld, begrijpende knikjes en af en toe subtiel laten zien dat je onder de indruk van hem bent. Langzaam zijn vertrouwen winnen en hem laten zien dat jij niet zo’n highschool bitch bent die hem midden in de aula laat struikelen.

En zie hier; mijn hypothese lijkt een schot in de roos. We zijn nog geen week verder en mijn nieuwe aanpak begint al vruchten af te werpen. Tijdens één overleg leek het zelfs of deze partner daadwerkelijk naar mij luisterde!
Dus wie weet, misschien krijgen wij toch nog ooit de prettige samenwerking waar iedere stagiaire zo van droomt…it.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen