Doorgaan naar hoofdcontent

Zakkenwassers

In de wereld van ruzies en overnames werken veel eikels. Type opgezwollen ego en schouderklopjescomplex. Comes with the job.

Waarom?

Zacht op de vorm, hard op de inhoud, heb ik altijd geleerd. Toch maakt menig advocaat bij het onderhandelen een transregressie door naar 2000 BC. Ik wil onderneming nu. Jij wil het anders. Jij bent een trut. En je koopcontract stinkt. En dat ga ik je nu vertellen, onder een dun laagje achtergebleven beschaving. En ik kopieer iedereen op deze haatmail in. Hier zo, pak aan, stomme trut , jij gaat neer.

Waarom?

We zijn allemaal Hollanders. We willen het onderste uit de kan en de competitie is moordend. Als ‘de andere kant’ zich als Kadaffi opstelt, neem jij de positie in van Mussolini. Beroepsdeformatie.

Maar, er wordt niet alleen gemept richting ‘de andere kant’. Wij advocaatjes worden aangejaagd door de zakkenwassers van de ZuidAs. Private equity klanten of zakenbankiers. Deze corporate kanjers jagen ZuidAssers uit de mindere echelons aan met de zweep.

Dat gaat ook niet zo gezellig. Geen beste, knuffels, kussen op geurpapier of andere vriendelijke formaliteiten. Drieletterige emails met orders in morse taal dragen ons op een deal rond te krijgen in een dag. Advocaten zijn de voetsoldaten in een overname oorlog. De schoenenpoetsers en de gespendragers. Van boven en opzij wordt er op ons ingemept.

De zakkenwassers van de ZuidAs verkneukelen zich als ze op vrijdagmiddag weer wat losse flodders heenschieten door de telefoon. Doe die clausule er nog maar in. Of ehmm… Nee doe die er toch maar weer uit. Gerard wat vind jij? Ja, wat hadden we nou gezegd de vorige keer. Nee, G, dat kan ik niet lezen op mijn BB. Ik ben al on my way haha. Het is toch vrijdagmiddag? haha. Nou doe er dan toch maar weer in.

In uit, in uit. Je wordt genaaid waar je bij staat.

Waarom?

Omdat ze EUR 300 per uur voor ons betalen. Daarom.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!