ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 1 september 2010

Busy is a state of mind

Busy is a state of mind zegt een van mijn meer filosofisch georiënteerde managers altijd. Daarom neemt hij af en toe de tijd om te mediteren, even 5 minuten lekker weg.
Dat heeft mij wel eens aan het denken gezet. Is druk zijn inderdaad iets wat tussen je oren zit? Of kun je ook objectief gezien zo druk zijn, dat geen enkele ademhalingsoefening jou nog van een naderende hyperventilatie wegzucht?

We weten allemaal dat sommige mensen nu eenmaal meer workload kunnen hebben, dan anderen. Soms heeft dat te maken met opleidingsniveau en soms heeft dat met de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) in je bloed te maken. Dat is genetisch bepaald en daar doe je vrij weinig aan, behalve dan je ouders de schuld geven.

Maar wanneer heeft een gemiddelde Zuidasser het nu echt druk?

Er zijn veel, heel veel Zuidassers die zuchten en steunen dat ze het zo druk hebben, maar in werkelijkheid vrij weinig te doen hebben. Vooral managers zijn hier erg goed in. Mijn manager is er een held in. Zijn perceptie van druk zijn houdt in het uitkiezen van de kleur van zijn nieuwe leasebak, terwijl hij ook nog zijn belastingaangifte moet doen.

Als een dag gedicteerd wordt door anderen en je zelf niet kan bepalen wat je wanneer gaat doen dan heb je het druk. Maar dit geldt niet voor managers. Sommige managers zeggen gewoon: ‘Nee’. En hoe hoger in de boom hoe vaker het geoorloofd is om ‘nee’ te zeggen. En hoe vaker deze mensen dan ook ‘nee’ zeggen.

Dit betekent dat er werk blijft liggen. Werk dat gedaan moet worden door degene die toevallig in de buurt was toen de manager ‘nee’ zei. Vaak een toevallig onwetend passerende medewerker. Little old me.
Busy is a state of mind zegt mijn manager dan. Nee, busy is being in the wrong place at the wrong time, weet ik inmiddels.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen