ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 27 september 2010

De werkvierdaagse

We schreven het al eerder: het is een trend.Vaders die hun vijfde werkdag verruilen voor een pappadag. Heel verantwoord, heel 2010. Onze ouders staken nog beeldjes in brand en reden rond op witte fietsen in de hoop op verbreding van de snelweg naar sociale mobiliteit. Maar goed, om advocaat of bankier te worden heb je tegenwoordig al lang geen dubbele achternaam meer nodig. Met de ijzeren wil om 120 % van je tijd te besteden aan professioneel papier schuiven, kom je al een heel end.

Maar dat is nu dus ook uit. Ambitie is uit. De Telekids generatie is niet meer bezig met presteren. Hoger, sneller, beter? Nee hoor ons niet gezien. Ons pensioen is straks toch op en ons huis krijgen wij in geen tien jaar verkocht. Maakt niet erg. Doen we gewoon een stapje terug. Wij staan al een plankje hoger op de pyramide van Maslow. Wij gaan gewoon fijn naar de speeltuin en kinderboerderij op woensdagmiddag. Poep ruimen achter de geiten en peuters tegelijk. Net als Jan en Wout.

Dan heb je wel een baas nodig die gelooft in een populair fenomeen: de werkvierdaagse. De werkvierdaagse is een bijzondere fast forward constructie waarbij, je in ruil voor een minder hoog salaris veel harder moet gaan lopen. Da's logisch.

Mijn baas is een ruimdenkend en modern werkgever en dus groot voorstander van de werkvierdaagse. Ideaal. Alsof je de avondvierdaagse in drie dagen propt. Voor die ruimdenkendheid moet je wel wat terug doen. In de eerste plaats lever je salaris in. Maar hé, das dus logisch. Dan moet je wel gewoon bereikbaar zijn op de BB, want hé, we zijn een professioneel en modern bedrijf. En dan moet je ook niet zeuren als je met dezelfde werklast wordt opgezadeld als de rest van het team, want hé, jij werkt al part-time. En part-time werken is een voorrecht. Jij mag al met een gezichtsmasker in je ochtendjas As the World Turns kijken op woensdagmiddag. Dan kan je best een schuine blik werken op die SPA in het reclameblok.

Onlangs bedacht ik dat ik dan toch liever voor dat voorrecht bedank. Ik vond vier uur per avond vier avonden per week overwerken een beetje duur voor dat ene uurtje ATWT. Ik kreeg liever gewoon betaald. Of ik weer full time mocht werken?

Helaas, dat ging niet. Het was niet druk genoeg.

Daar keek ik een beetje van op. De hele afdeling was toevallig net op uitje. Maar ik niet. Tja, teveel werk.

De werkvierdaagse is een mooi fenomeen. Maar bezint eer gij begint. Wout, ik ben benieuwd hoe ze dat doen bij KPMG. Succes jongen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen