ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 23 september 2010

Huishoudsters mishandeld

Een paar maanden geleden las ik een artikel over Samirah, een Indonesische huishoudster in New York. Deze vrouw was naar NY gekomen om geld voor haar familie te verdienen. Via een bureau was ze in dienst genomen door multimiljonairs van Indiase afkomst in New York. Vijf jaar lang is de vrouw vervolgens psychisch en fysiek zwaar mishandeld door dit koppel. Deze nachtmerrie kwam tot een eind toen ze op straat werd gevonden met blote voeten en een handdoek om haar lijf door een medewerker van een fastfoodketen.
Het Indiase koppel heeft een gevangenisstraf van 11 jaar gekregen en hebben schadevergoeding van enkele miljoenen moeten betalen. Samirah heeft zich kunnen wreken.

Deze maand las ik een artikel over Lahanda Purage Ariyawathie , een vrouw uit Sri Lanka die als huishoudster in dienst was genomen door een monsterlijk koppel met kinderen in Saudi Arabia. Lahanda is drie jaar lang vastgehouden en heeft in drie jaar tijd 25 spijkers en naalden door haar lichaam geslagen gekregen. Na drie jaar kon ze niet meer lopen en zat haar lichaam vol met zweren en ontstekingen, omdat de spijkers er nooit zijn uitgehaald. Na drie jaar is ze zonder geld op het vliegtuig terug naar Sri Lanka gezet, omdat ze niet meer kon werken.

Anders dan Samirah in New York heeft Lahanda zich niet kunnen wreken.

Al in 2008 heeft de Human Rights Watch een rapport over Aziatische huishoudsters in Saudi Arabia geschreven ‘As if I am not human'.
Mishandeling van huishoudsters is een wijdverspreid fenomeen.

Totale macht over een ander persoon zet mensen, zelfs buiten oorlogstijd, tot gruweldaden. Ik weet dat dit niets nieuws is (Das Experiment), maar iedere keer shockeert het mij weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen