ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 23 november 2010

Multitasken

Studeren is combineren zei mijn studentenvriendje al. Meestal net voordat hij uit zuipen ging, de dag voor zijn tentamen. Jarenlang bier combineren met tentamens heeft de man geen windeieren gelegd. Mijn studentenvriendje kan namelijk heel goed multitasken. En dat brengt je ver op de Zuidas.

Multitasking superpowers zijn hier volledig onderschatte capaciteiten. Niet je IQ of je tentamencijfers bepalen of jij het hoofd een beetje koel weet te houden in een orkaan aan prikkels.En in de wereld van ruzies en overnames, worden wij dagelijks overprikkeld.Een e-mail lawine aan digitale bilbedekking overstroomt dagelijks onze inbox.Bange indekkers kopiëren de hele wereld op iedere scheet in om hun eigen aandeel en verantwoordelijkheid tot een minimum te beperken. Cover your ass, noemen we dat. Dat leidt tot mails, heel veel mails.

Je inbox stroomt dus sneller vol dan je twitter pagina. Een blog, tweede telefoon, dubbele mail, wat heet, dubbelleven, maken die overprikkeling er niet minder op. Ik wil wel een stukje schrijven. Ik wil wel een memorandum opstellen. Maar kijk, daar is het weer, alarmerend flikkerend rechtsonder in de hoek. Het gele envelopje…

Het is natuurlijk aan mij of ik dat openmaakt. Verstandige mensen beheersen zich en tikken rustig door. Die doen aan batch&break, en sparen alles op voor de grote pauze. Ik heb de spanningsboog van een goudvis. Het gele envelopje heeft op mij het effect van een zak M&M ´s op een kleuter met ADHD. De moeder in mij probeert het nog even. Geen snoep voor vier uur, cola is voor het weekend. Maar voor je het weet, gaat de zak toch even open. In een efficiëntieroes gaat de ene na de andere pinda eraan, opdat die zak maar leeg komt. Als de zak leeg is, kan je namelijk eindelijk een stukje schrijven. Tien drafts in je outlook en zes Word bestanden naast elkaar. Lekker. Tikken maar. Maar de zak blijft niet lang leeg. Nieuwe vragen doen zich voor.

En als de zak leeg is, kan je nog geen stukje schrijven. Honderd losse eindjes in je hoofd. Je bent nu echt veel te onrustig. Nog een keer gmail checken dan maar. Wanneer is het volgende interview? Multitasking kent zijn max. Waar is de ritalin? Ik wil naar bed.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen