ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 9 november 2010

Sinterklaas

De dagen worden weer korter, de nachten weer langer en voor je het weet ligt er een banketstaaf op je bureau. Een veilig, volstrekt inwisselbaar en fantasieloos cadeau dat naadloos aansluit bij de corporate cultuur op de Zuidas. Werkgevers, waarom dat verplichte voederen? We zijn de winter van ’45 al voorbij! Waarom geen goede fles wijn of een cadeaubon van de Bij in plaats van zo’n volvette kinderarm? Die eet je anders maar op in een zwak moment, als dat vieze ding een paar dagen heeft liggen rotten in je bureaula .

As je geluk hebt, blijft de interactie met je collega’s rond Sinterklaas tot die banketstaaf (of, voor de happy few, die chocoladeletter) beperkt. Maar, post kredietcrisis kan dit gezellig volksfestijn niet meer worden afgekocht met een uniform cadeau. Er moet weer sociale cohesie worden gecreëerd! Er is weer behoefte aan kleinburgerlijkheid en authenticiteit. En dus tillen sommige werkgevers de sinterklaasviering naar een hoger plan. Zij kiezen voor een echte pakjesavond op kantoor. Inclusief lootjes en gedichtjes.

Deze werkgevers onderschatten het belang van het onderscheid tussen werk en privé. Voor je het weet zit je op zondagmiddag in een uitgestorven kantoortuin ongemakkelijke blikken en niet wenselijke wetenswaardigheden over elkaars privé leven uit te wisselen. Met collega's, met wie je normaal al onvoldoende gespreksstof hebt voor de lunch. Straks heb je Hans getrokken, van de afdeling debiteuren.

Beste Hans,

Sint zat te denken,
Wat hij Hans van beneden nou zou schenken
Een koffiekan staat misschien al wel op zijn bureau
Of vindt hij maar zozo
Maar wat past er nou echt bij Hans?
Hans, die altijd zo in balans is,
Met de balans,
Sint dacht nog aan een gans,
Maar misschien breekt Hans wel een lans
Voor een verbod op foie gras in France’


Nou ja, dan heb je het hele rijmwoordenboek wel zo’n beetje gehad. Om nog maar te zwijgen over de surprise...

Lieve kantoorklaas, hopelijk zijn we dit jaar nog op tijd. Een cadeaubon van de Bij of een flesje rood alstublieft. Verder geen wensen. Veel dank en liefs.

De ZoZa’s

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen