ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 18 november 2010

Twilight Zone

Er zijn van die afdelingen, waar je jezelf als frisse jonge student nooit ziet eindigen. Je ziet jezelf opklimmen tot CEO van een bank, tot partner van een advocatenkantoor of tot partner bij een van de grote vier. Al zijn dit er maar weinig.
Maar er zijn functies, waarin je nooit had verwacht te eindigen. En dan komt er een dag dat je wakker wordt achter je computer op een afdeling waar je nog nooit van had gehoord. Je wrijft de slaap uit je ogen en je kijkt om je heen. Je ziet tegenover je een grijze collega die al jaren hetzelfde werk doet en stipt om 07:00 uur binnen komt en om 11:15 uur gaat lunchen. Je kijkt achter je en je ziet je andere collega, een gefrustreerde veertiger die niet meer hogerop gaat komen, aangetrokken door deze baan vanwege de fijne uren en de relatieve veiligheid.

Je schrikt. Je bent beland in de Twilight Zone.

Een gedeelte van de wereld, waar de normale mens nog nooit van heeft gehoord, maar die wel bestaat en waar je niet makkelijk meer uit komt. De Twilight Zone is bijna altijd een cost centre van een cost centre en de werkzaamheden zijn vaak moeilijk te definiëren.. De afdeling interne accountancy of bijvoorbeeld de Professional Practice Department (PPD) van een accountancy firm zijn zulke afdelingen. Is er iets meer cost centre dan de PPD van een accountancy firm? Een Finance afdeling van een bedrijf (cost centre) stelt de jaarrekening op, de accountants controleren dit en de PPD controleert de accountants. Dieper in de Twilight Zone kun je niet terecht komen.

De PPD is typisch een afdeling waar niemand ooit had verwacht te eindigen. Maar toch zitten er mensen. Vast in hun twilight bestaan.
En deze mensen doen heel erg belangrijk over hun baan, dat moet ook wel, want anders dan bij alcoholisme, is ontkenning de beste methode. Terug de front office als je te lang een kostenpost bent geweest is erg moeilijk, zo niet onmogelijk.
Maar gelukkig heb jij dit stukje gelezen en ben je ontwaakt.

Jij bent nog jong en zit maximaal anderhalf jaar in de Twilight Zone. Dus jij bent nog te redden. Je moet dan wel uit je slaapmodus komen.
Allereerst neem je een week vrij en gebruik je die week om je Linked-in account bij te werken, sollicitatiebrieven te schrijven en je cv op te leuken. Als je na een maand nog steeds in de Twilight Zone vast zit, dan zijn drastische maatregelen aan de orde. Neem ontslag. Jammer dat je nog niks hebt. En ja, het is doodeng om zonder baan te zitten. En ja, wat zullen je vrienden wel niet zeggen? En ook ja, je hebt je hypotheek lasten. Maar is dit allemaal enger dan de rest van je leven vast zitten in de Twilight Zone? Ik dacht het niet. Ontslag kan bevrijdend werken. En geloof me, velen zijn je voorgegaan.

Maar net zoals bij de Twilight Zone weet je nooit wat het einde je gaat brengen.

.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen