Doorgaan naar hoofdcontent

Twilight Zone

Er zijn van die afdelingen, waar je jezelf als frisse jonge student nooit ziet eindigen. Je ziet jezelf opklimmen tot CEO van een bank, tot partner van een advocatenkantoor of tot partner bij een van de grote vier. Al zijn dit er maar weinig.
Maar er zijn functies, waarin je nooit had verwacht te eindigen. En dan komt er een dag dat je wakker wordt achter je computer op een afdeling waar je nog nooit van had gehoord. Je wrijft de slaap uit je ogen en je kijkt om je heen. Je ziet tegenover je een grijze collega die al jaren hetzelfde werk doet en stipt om 07:00 uur binnen komt en om 11:15 uur gaat lunchen. Je kijkt achter je en je ziet je andere collega, een gefrustreerde veertiger die niet meer hogerop gaat komen, aangetrokken door deze baan vanwege de fijne uren en de relatieve veiligheid.

Je schrikt. Je bent beland in de Twilight Zone.

Een gedeelte van de wereld, waar de normale mens nog nooit van heeft gehoord, maar die wel bestaat en waar je niet makkelijk meer uit komt. De Twilight Zone is bijna altijd een cost centre van een cost centre en de werkzaamheden zijn vaak moeilijk te definiƫren.. De afdeling interne accountancy of bijvoorbeeld de Professional Practice Department (PPD) van een accountancy firm zijn zulke afdelingen. Is er iets meer cost centre dan de PPD van een accountancy firm? Een Finance afdeling van een bedrijf (cost centre) stelt de jaarrekening op, de accountants controleren dit en de PPD controleert de accountants. Dieper in de Twilight Zone kun je niet terecht komen.

De PPD is typisch een afdeling waar niemand ooit had verwacht te eindigen. Maar toch zitten er mensen. Vast in hun twilight bestaan.
En deze mensen doen heel erg belangrijk over hun baan, dat moet ook wel, want anders dan bij alcoholisme, is ontkenning de beste methode. Terug de front office als je te lang een kostenpost bent geweest is erg moeilijk, zo niet onmogelijk.
Maar gelukkig heb jij dit stukje gelezen en ben je ontwaakt.

Jij bent nog jong en zit maximaal anderhalf jaar in de Twilight Zone. Dus jij bent nog te redden. Je moet dan wel uit je slaapmodus komen.
Allereerst neem je een week vrij en gebruik je die week om je Linked-in account bij te werken, sollicitatiebrieven te schrijven en je cv op te leuken. Als je na een maand nog steeds in de Twilight Zone vast zit, dan zijn drastische maatregelen aan de orde. Neem ontslag. Jammer dat je nog niks hebt. En ja, het is doodeng om zonder baan te zitten. En ja, wat zullen je vrienden wel niet zeggen? En ook ja, je hebt je hypotheek lasten. Maar is dit allemaal enger dan de rest van je leven vast zitten in de Twilight Zone? Ik dacht het niet. Ontslag kan bevrijdend werken. En geloof me, velen zijn je voorgegaan.

Maar net zoals bij de Twilight Zone weet je nooit wat het einde je gaat brengen.

.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!