Doorgaan naar hoofdcontent

De Don

Van een mannelijke fan:

Lieve ZoZa's,
"Being of the opposite sex"... wat moet ik als "under 30" man nou aan? Ofwel, welke outfit vinden jullie me goed staan?

Als ik 's-morgens uitstap op WTC word ik nogal moedeloos van al die krijtstreeppakken, power-blazers, power-ties en vooral die ongepoetste Hollandse schoenen eronder. Mijn leeftijdscategorie heeft nogal de neiging zich in een pak te hullen dat ze afkijken van de partners, in een wanhopige poging te promoveren tot "partner-material"... Zou het bij de Zuidas-firma's denkbaar zijn er een beetje beter gekleed bij te lopen of is dat meteen een "career limiting move"? Maatpakken en Armani zitten er nog niet in, helaas.
Help me eens met jullie creativiteit. Op naar een minder saaie Zuidas!Lieve “twentysomething”,
We hebben het Engels woordenboek er nog eens bijgepakt. Het lijkt erop dat je ons stijladvies wil. Een moedige en dappere keuze. Helaas heb je geen foto meegestuurd. We houden gemakshalve Don Draper in gedachte. Weer eens iets anders dan banenporno op de vrijdagmiddag.

En twentysomething, je vraag is een hele wezenlijke. De ZoZa’s zien het regelmatig mis gaan op kantoor. Roze rib jasjes, gebloemde overhemden en witte sokken. Waar is de regatta? Buttondown shirts met borstzak en korte mouwen. Kom je hier kaartjes stempelen?

Ok, genoeg gekat. Wij zijn geen Sapeurs, maar we onderkennen het belang van een sterke stijl. Overleven op de vorm begint met een verzorgd uiterlijk.

De gangbare kleur voor een mannenpak is donkerblauw of grijs. Grijs, als de tegels van het Strawinskyplein. Grijs, als de wallen onder je ogen. Grijs. Liefst van mooie wol en op maat. Niets oogt zo slordig als een te ruim of te strak pak. Ingesnoerde bobbels aan de bovenkant leiden af tijdens een bespreking. We houden graag wat te wensen over. Op maat hoeft niet duur te zijn. De reclames vinden wij smerig, maar de SuitSupply pakken gaan de eerste paar jaar prima mee. We hebben ook vernomen dat Oger best betaalbare maatpakken heeft (PC), of, Setpoint.

Dan de hemden. De bandbreedte voor eigen invulling op de Zuidas is beperkt. Als je je wil onderscheiden in het grijze leger kantoorlarven, kies dan voor een subtiele tint. Bakkersmotieven en al te opzichtig roze komen geforceerd Goois over. Ga voor pastel in een strak gesneden model. Hele lakens in die broek is niet nodig. En niet eerlijk. We houden dus graag wat te wensen over.

Maathemden koop je bij de New Tailor of het Italiaanse hemdenwinkeltje in de Kalverstraat, halverwege aan de rechterhand lopend vanaf de Dam. Hemden van Italiaanse makelij zijn sowieso lekker strak. Verder: cut a way boord en dubbele Windsor (denk wijlen Pim). De Zuidas is niet hip genoeg om jouw fashion statement "puntig boord met pierig dasje" te begrijpen.

Hierbij nog een nuttige link.

En denk vooral aan Don.

Liefs en veel knuffels.
De ZoZa's

Reacties

Chris zei…
Je goed kleden, is je lichamelijke imperfecties verhullen. Dat is dan ook de reden dat iets bij de ene persoon heel goed kan staan, terwijl bij de ander de plank volledig wordt misgeslagen.

Een dikke knoop zou ik bijvoorbeeld absoluut vermijden als je een klein hoofd hebt. Anders lijkt het net of de knoop en hoofd schreeuwen om aandacht. Kijk zelf maar: http://bechstein.com/uploads/tx_templavoila/Soerjadi_Wibi.jpg

Strak gesneden vind ik zelf ook niet meer wat het geweest is. Zie uitgerekend Mad Men. Don Draper draagt pakken die naar huidige maatstaven te groot zouden zijn. http://static.tvguide.com/MediaBin/Galleries/Editorial/091026/TV_Character_Costumes/costumes-don-draper1.jpg

Zorg wel dat als je een wijd pak draagt, dat de uiteinden van je manchetten te zien blijven. (Anders lijkt het net of je het pak van je vader draagt).

Houd het ook simpel. Less is more. Dus maximaal één opvallend item, tenzij je eruit wilt zoen als malle pietje.


Setpoint, The Society Shop en Oger, zou ik vermijden. Hetzelfde geldt voor de WE, H&M, Zara en Martinique.

Ga, zoals de dames aanraden, inderdaad voor Suit Suply!

Daar heb je toch echt de beste prijs/kwaliteit verhouding en wordt voor een beetje extra geld je pak aangepast, dat in wezen hetzelfde effect sorteert als een maatpak. Recentelijk berichtte de WSJ hierover:
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703385404576258671135584478.html

Draag ook een mooie aktetas. Het is geen gezicht om een pak te dragen terwijl je er met een rugtas bijloopt (Hallo, wij zitten niet meer op de middelbare school). Vermijd ook windjacks en skijassen. Draag altijd een jas die je derrière afdekt.

Mocht je niet veel geld hebben, zorg dan in ieder geval dat je een kort haar hebt. Op de een of andere manier staat dat veel netter. Waardoor eventuele modeflaters minder snel zullen opvallen.

Wil je er meer vanaf weten, en je echt oriënteren op een bepaalde stijl. Dan zou ik voor dit boek aanschaffen.

http://www.amazon.com/Dressing-Man-Mastering-Permanent-Fashion/dp/0060191449

En deze
http://www.amazon.com/Gentleman-Timeless-Fashion-Bernhard-Roetzel/dp/3829020295

Tip: bij de Slegte (Kalvestraat) zag ik nog een exemplaar staan van die laatste. Schijnt namelijk dat ze hem niet meer uitgeven, althans de NL vertaling.

Koop altijd je kleding zelf! Mannen die hun kleding door hun vrouw laten kopen, heten doorgaans Ad Melkert en zijn in de regel niet te vertrouwen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!