ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comvrijdag 3 december 2010

De Don

Van een mannelijke fan:

Lieve ZoZa's,
"Being of the opposite sex"... wat moet ik als "under 30" man nou aan? Ofwel, welke outfit vinden jullie me goed staan?

Als ik 's-morgens uitstap op WTC word ik nogal moedeloos van al die krijtstreeppakken, power-blazers, power-ties en vooral die ongepoetste Hollandse schoenen eronder. Mijn leeftijdscategorie heeft nogal de neiging zich in een pak te hullen dat ze afkijken van de partners, in een wanhopige poging te promoveren tot "partner-material"... Zou het bij de Zuidas-firma's denkbaar zijn er een beetje beter gekleed bij te lopen of is dat meteen een "career limiting move"? Maatpakken en Armani zitten er nog niet in, helaas.
Help me eens met jullie creativiteit. Op naar een minder saaie Zuidas!Lieve “twentysomething”,
We hebben het Engels woordenboek er nog eens bijgepakt. Het lijkt erop dat je ons stijladvies wil. Een moedige en dappere keuze. Helaas heb je geen foto meegestuurd. We houden gemakshalve Don Draper in gedachte. Weer eens iets anders dan banenporno op de vrijdagmiddag.

En twentysomething, je vraag is een hele wezenlijke. De ZoZa’s zien het regelmatig mis gaan op kantoor. Roze rib jasjes, gebloemde overhemden en witte sokken. Waar is de regatta? Buttondown shirts met borstzak en korte mouwen. Kom je hier kaartjes stempelen?

Ok, genoeg gekat. Wij zijn geen Sapeurs, maar we onderkennen het belang van een sterke stijl. Overleven op de vorm begint met een verzorgd uiterlijk.

De gangbare kleur voor een mannenpak is donkerblauw of grijs. Grijs, als de tegels van het Strawinskyplein. Grijs, als de wallen onder je ogen. Grijs. Liefst van mooie wol en op maat. Niets oogt zo slordig als een te ruim of te strak pak. Ingesnoerde bobbels aan de bovenkant leiden af tijdens een bespreking. We houden graag wat te wensen over. Op maat hoeft niet duur te zijn. De reclames vinden wij smerig, maar de SuitSupply pakken gaan de eerste paar jaar prima mee. We hebben ook vernomen dat Oger best betaalbare maatpakken heeft (PC), of, Setpoint.

Dan de hemden. De bandbreedte voor eigen invulling op de Zuidas is beperkt. Als je je wil onderscheiden in het grijze leger kantoorlarven, kies dan voor een subtiele tint. Bakkersmotieven en al te opzichtig roze komen geforceerd Goois over. Ga voor pastel in een strak gesneden model. Hele lakens in die broek is niet nodig. En niet eerlijk. We houden dus graag wat te wensen over.

Maathemden koop je bij de New Tailor of het Italiaanse hemdenwinkeltje in de Kalverstraat, halverwege aan de rechterhand lopend vanaf de Dam. Hemden van Italiaanse makelij zijn sowieso lekker strak. Verder: cut a way boord en dubbele Windsor (denk wijlen Pim). De Zuidas is niet hip genoeg om jouw fashion statement "puntig boord met pierig dasje" te begrijpen.

Hierbij nog een nuttige link.

En denk vooral aan Don.

Liefs en veel knuffels.
De ZoZa's

1 opmerking:

Chris zei

Je goed kleden, is je lichamelijke imperfecties verhullen. Dat is dan ook de reden dat iets bij de ene persoon heel goed kan staan, terwijl bij de ander de plank volledig wordt misgeslagen.

Een dikke knoop zou ik bijvoorbeeld absoluut vermijden als je een klein hoofd hebt. Anders lijkt het net of de knoop en hoofd schreeuwen om aandacht. Kijk zelf maar: http://bechstein.com/uploads/tx_templavoila/Soerjadi_Wibi.jpg

Strak gesneden vind ik zelf ook niet meer wat het geweest is. Zie uitgerekend Mad Men. Don Draper draagt pakken die naar huidige maatstaven te groot zouden zijn. http://static.tvguide.com/MediaBin/Galleries/Editorial/091026/TV_Character_Costumes/costumes-don-draper1.jpg

Zorg wel dat als je een wijd pak draagt, dat de uiteinden van je manchetten te zien blijven. (Anders lijkt het net of je het pak van je vader draagt).

Houd het ook simpel. Less is more. Dus maximaal één opvallend item, tenzij je eruit wilt zoen als malle pietje.


Setpoint, The Society Shop en Oger, zou ik vermijden. Hetzelfde geldt voor de WE, H&M, Zara en Martinique.

Ga, zoals de dames aanraden, inderdaad voor Suit Suply!

Daar heb je toch echt de beste prijs/kwaliteit verhouding en wordt voor een beetje extra geld je pak aangepast, dat in wezen hetzelfde effect sorteert als een maatpak. Recentelijk berichtte de WSJ hierover:
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703385404576258671135584478.html

Draag ook een mooie aktetas. Het is geen gezicht om een pak te dragen terwijl je er met een rugtas bijloopt (Hallo, wij zitten niet meer op de middelbare school). Vermijd ook windjacks en skijassen. Draag altijd een jas die je derrière afdekt.

Mocht je niet veel geld hebben, zorg dan in ieder geval dat je een kort haar hebt. Op de een of andere manier staat dat veel netter. Waardoor eventuele modeflaters minder snel zullen opvallen.

Wil je er meer vanaf weten, en je echt oriënteren op een bepaalde stijl. Dan zou ik voor dit boek aanschaffen.

http://www.amazon.com/Dressing-Man-Mastering-Permanent-Fashion/dp/0060191449

En deze
http://www.amazon.com/Gentleman-Timeless-Fashion-Bernhard-Roetzel/dp/3829020295

Tip: bij de Slegte (Kalvestraat) zag ik nog een exemplaar staan van die laatste. Schijnt namelijk dat ze hem niet meer uitgeven, althans de NL vertaling.

Koop altijd je kleding zelf! Mannen die hun kleding door hun vrouw laten kopen, heten doorgaans Ad Melkert en zijn in de regel niet te vertrouwen.

Een reactie plaatsen