ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 2 december 2010

Webinarland

Ok. Ik weet het. Ik ben nog jong en ik kan het niet hebben over nieuwerwetse dingen, alsof ik 89 jaar ben. Ik zou eigenlijk alle nieuwe technologie moeten omarmen. En dat doe ik ook wel. Twitter, jeuh! Facebook, heel erg fijn! Crowdfunding, yihaaa!
Maar de webinar. Wie heeft de webinar verzonnen? De webinar is de meest dramatische manier om informatie over te brengen. Met een webinar zit je alleen naar een scherm te kijken waarop in sneltempo sheets weg worden geklikt. Wereldwijd kunnen mensen inloggen op het webinar, dus je weet nooit wie er nog meer zitten te luisteren. Jij kan de enige zijn, maar er kunnen ook hele volksstammen in zijn gelogd.

In webinarland waar de sheet klikker zit, zit tevens een moderator, een chair en een aantal ‘experts’ De experts vertellen hun verhaal bij de sheets. Dit verhaal kan over alles gaan. Bij de risk managers gaat het verhaal over ‘Risk Management in the 21st century and beyond’ of een inhoudelijk webinar over ‘Logistics and Supply Chain Management in the Bathtub Machinery Industry’. Erg interessant allemaal natuurlijk.
De chair schakelt van expert naar expert, om het geheel wat dynamiek te geven. ‘So John, is this also your opinion?’ Vol verwachting zitten drie of drie duizend deelnemers te wachten op de mening van John. Gelukkig wijkt de mening van John nooit fundamenteel af van de mening van de andere experts, dus kan iedereen weer gewoon ademhalen. Gaap! In webinar land is iedereen altijd goedgemutst.

De moderator heeft een bijzondere rol. Hij zorgt voor de broodnodige interactiviteit in de webinar. Dit doet hij door polls te houden en door de lijn aan het einde van de webinar open te zetten voor vragen. Het moment om die prangende vraag eindelijk te stellen. ‘I’ll open the line for questions now’ ‘Do you have any questions?’ Gedrilld door het BaMa systeem met kleine workshops voel ik mij altijd aangesproken door zulke vragen. Ik schrik dan ook wakker en ben gelijk in paraatheid gebracht. ‘Een vraag, een vraag’ denk ik paniekerig. ‘Shit, waar gaat het ook al weer over. Een vraag!’

Dertig seconden houdt deze paniek aan en dan realiseer ik me dat ik niet de enige ben. Na een minuut stilte, waarin de moderator zijn eigen adem kan horen.
‘No questions at all?’ vraagt de moderator nog. Kennelijk zijn alle drieduizend toehoorders afgehaakt 'This is the final change to ask your questions.’ Maar het blijft stil. ‘Ok, if there are no further questions I will end this seminar. Thanks to our chair and our experts’.
Phewww. Weer wat geleerd. Misschien is zo’n webinar toch zo gek nog niet.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen