Doorgaan naar hoofdcontent

YouTube voor tekstjes


Wat doen jonge mensen met te veel inspiratie en ambitie voor een kantoorbaan? Juist, die beginnen een eigen onderneming. Vereisten: één goed idee en twee grote ballen (of, in dit geval, zes).

Felix Häusler (21), aka Mark Zuckerberg twee, had een goed idee. Samen met klasgenoot Leo Fassbender (22) heeft hij Newsgrape opgezet. “Een ontmoetingsplaats voor lezers en schrijvers”. Oftewel, You Tube voor tekstjes. Het concept is geboren uit de behoefte aan goede content voor de blog die de twee Oostenrijkse studenten samen runden. Content is king, want een vereiste voor veel hits. En het aantal hits is de virtuele valuta waarin de marktwaarde van je blog wordt uitgedrukt.Hoe gaat Newsgrape in zijn werk? A la Facebook, YouTube, you name it, kan je je gratis aanmelden voor een persoonlijke pagina. Dat geldt voor zowel schrijvers als lezers. Vervolgens kan je je als lezer (een privé persoon, maar ook de gevestigde media) abonneren op schrijvers (lees: Facebook friends). Als schrijver kan je zo teksten uploaden en verspreiden onder een veel groter publiek.

Is dat nou nodig? Biedt Google niet al voldoende mogelijkheid om een tekstje te zoeken? Kunnen free lancers zich niet profileren op een site als villamedia.nl? Ja, maar dat zegt nog niets over de kwaliteit, aldus Newsgrape. En aan een subjectief begrip als kwaliteit kan gewoon invulling worden gegeven door een algoritme. Dat, lieve mensen, is nou artificial intelligence. Het algoritme is vanzelfsprekend ontwikkeld door een Rus genaamd Boris. Meer James Bond dan dit wordt een jongensdroom niet.

En eerlijk is eerlijk, Google geeft vervelend veel hits; zelfs met geavanceerd zoeken kan je moeilijk selecteren op een subjectief begrip als kwaliteit. En in de bestaande sociale netwerken (Twitter, Facebook) staan de linkjes naar relevante teksten tussen eindeloze stromen tandenpoetsverslagen en lunchexposés.

Wij zien er dus wat wel in. Niet alleen in eye candy Leo, maar ook in het concept. Wikipedia, You Tube, Facebook aan de kant, hier komen de nieuwe helden aan het digitale front. Wij zien voorts ook ruimte voor Corporatedocs.com: processtukken, powerpoints en memoranda on demand.

P.s. de funding voor het project gebeurt ook nog eens via een crowd funded site die start ups stimuleert. Hoe 2011! Wij zijn voor.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!