Doorgaan naar hoofdcontent

Zwarte Pieten

Er ligt nog steeds sneeuw op de Zuidas. De temperaturen zijn tot een Siberisch dieptepunt gedaald. Arme Sinterklaas. Hoe moet dat nou dit weekend? Amerigo glijdt vast uit. Gelukkig is er dan altijd iemand om de schuld te geven: Zwarte Piet.

Zwarte Piet speelt een volstrekt onderschatte rol in het St Nieklaas festijn. Baard afgetrokken? Piet springt ervoor. Sint draagt sneakers? Haha, die zijn van Piet. Verkeerde cadeaus? Piet heeft het gedaan. Piet is a lifesaver. Tot groot vermaak en opluchting van de rest van het gezelschap.

Op de Zuidas is het eigenlijk het hele jaar door Sinterklaas. In een wereld waarin geld wordt verdiend met het afschuiven en indekken van risico’s, is de schuldvraag namelijk een belangrijke vraag. Ook al staat iedereen aan dezelfde kant. Daarom geldt ook bij een interne bespreking: wie heeft de zwarte piet?

Zo had ik onlangs een interne bespreking op kantoor. Legertje adviseurs opgelijnd, zij aan zij met de cliƫnt. Voor de goede orde: iedereen stond aan dezelfde kant. Het zwartepieten begon al snel.

Zwarte Piet: “Ik begrijp uw commentaar op deze paragraaf niet helemaal. U verwijst naar een zin die daar niet staat. Kunt u laten zien wat u bedoelt?”

Client: “Dat verzin ik toch zeker niet!”

Zwarte Piet: Ehm, nee, zo bedoel ik het ook niet maar we konden de zin gewoon niet terug vinden. En ik wilde gewoon graag …

Client “Waar staat het dan wel? Ik vraag me af of de rest van het document dan wel klopt! Hebben jullie me soms de verkeerde versie gestuurd?

Zwarte Piet: "Eh, ik bedoel gewoon de laats...."

Sinterklaas: "Zwarte Piet bedoelt natuurlijk dat zij het nog een keertje gaat nakijken. Excuus".

En kijk, daar wordt je zomaar ineens de Zwarte Piet toegespeeld. Het is niet eerlijk, het is niet fraai, maar het gebeurt.

Je zou ze kunnen meenemen naar Spanje, maar we kunnen ons voorstellen dat je daar liever andere mensen voor uitkiest. Ons advies: incasseren en doorspelen die kaart.

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!