ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 1 december 2010

Zwarte Pieten

Er ligt nog steeds sneeuw op de Zuidas. De temperaturen zijn tot een Siberisch dieptepunt gedaald. Arme Sinterklaas. Hoe moet dat nou dit weekend? Amerigo glijdt vast uit. Gelukkig is er dan altijd iemand om de schuld te geven: Zwarte Piet.

Zwarte Piet speelt een volstrekt onderschatte rol in het St Nieklaas festijn. Baard afgetrokken? Piet springt ervoor. Sint draagt sneakers? Haha, die zijn van Piet. Verkeerde cadeaus? Piet heeft het gedaan. Piet is a lifesaver. Tot groot vermaak en opluchting van de rest van het gezelschap.

Op de Zuidas is het eigenlijk het hele jaar door Sinterklaas. In een wereld waarin geld wordt verdiend met het afschuiven en indekken van risico’s, is de schuldvraag namelijk een belangrijke vraag. Ook al staat iedereen aan dezelfde kant. Daarom geldt ook bij een interne bespreking: wie heeft de zwarte piet?

Zo had ik onlangs een interne bespreking op kantoor. Legertje adviseurs opgelijnd, zij aan zij met de cliënt. Voor de goede orde: iedereen stond aan dezelfde kant. Het zwartepieten begon al snel.

Zwarte Piet: “Ik begrijp uw commentaar op deze paragraaf niet helemaal. U verwijst naar een zin die daar niet staat. Kunt u laten zien wat u bedoelt?”

Client: “Dat verzin ik toch zeker niet!”

Zwarte Piet: Ehm, nee, zo bedoel ik het ook niet maar we konden de zin gewoon niet terug vinden. En ik wilde gewoon graag …

Client “Waar staat het dan wel? Ik vraag me af of de rest van het document dan wel klopt! Hebben jullie me soms de verkeerde versie gestuurd?

Zwarte Piet: "Eh, ik bedoel gewoon de laats...."

Sinterklaas: "Zwarte Piet bedoelt natuurlijk dat zij het nog een keertje gaat nakijken. Excuus".

En kijk, daar wordt je zomaar ineens de Zwarte Piet toegespeeld. Het is niet eerlijk, het is niet fraai, maar het gebeurt.

Je zou ze kunnen meenemen naar Spanje, maar we kunnen ons voorstellen dat je daar liever andere mensen voor uitkiest. Ons advies: incasseren en doorspelen die kaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen