ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 17 januari 2011

Anoniem of niet?

Er zijn veel redenen om anoniem te schrijven.
Als maandag bekend wordt wie we zijn worden we dinsdag bij het koffiezetapparaat gemeden als netelroos. Dan krijgen we net als iedere andere “buitenstaander” een gladgestreken promopraatje over hoe mega interessant het werk op de Zuidas wel niet is, en dat het best meevalt met de lange dagen en hysterische bazen.

Een ander voordeel van anoniem zijn is dat je kan schrijven wat je wilt, zonder gehinderd te worden door de mening van anderen. Niemand weet wie je bent. Dus kritiek is nooit persoonlijk.
Men kan het oneens zijn met iets dat je schrijft. Men kan zelfs onbeleefd of onaardig zijn. Als het in een mail aan Beste zoza’s wordt gericht dan beklijft het niet. Als de kritiek echter in een mail met je voornaam in de aanhef wordt gestuurd, dan blijft een zo’n e-mail langer hangen.
Anonimiteit heeft ook nadelen. Zo hoor je nooit persoonlijk van mensen dat ze je grappig vonden, of dat die ene blog over twitteren of vette kantoorhappen zo herkenbaar is. Het ego wil ook wat. Lof, roem en complimenten graag! Ook die krijgen we niet persoonlijk, want niemand weet wie we zijn.


Zo leven wij zoza’s al maanden in een schemerzone. Een boek uitgebracht, leuke recensies gekregen en niemand om het mee te delen. Behalve een beste vriendin of een moeder, die het woord zozuidas inmiddels niet meer kunnen horen.

Misschien is het voor een van ons, in de woorden van Jort, deze week wel tijd om onder de burka vandaan te kruipen...

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen