ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 5 januari 2011

Drijfveren

Begin 2009 hadden we de serie drijfveren. Waar draaien de Zuidassers op? Is het drank, geld, status? A love for the job?

Tijdens de jaarwisseling sprak ik een jonge advocate. Een week van voortdurende liederlijkheid had haar wat melancholisch gemaakt. Er lagen zompige oliebollen in de gootsteen en een brakende gastheer op het balkon. De quiche was veranderd in een slagveld en de brie lag te weken in een ratatouille van vodka en chips. Wat deed ze hier eigenlijk?
Ze was haar stageperiode nog niet ontgroeid, maar wist nu al dat ze haar werk niet lang bleef doen. Waarom? Saai. Worstelen met de balans werk/privé. Lastig om wéér te moeten zeggen dat ze “eigenlijk een afspraak had.” Het idee dat ze zich anders voor moest doen. Ze bleef nog wel even hoor. Waarom? “Ik wil niet dat mensen denken dat ik het niet heb gered.” Ok, drijfveer 1.

Ga dan gewoon weg, zou je zeggen. Maar dat ligt ook niet voor de hand, vertelde advocate nummer twee een dag later in de kroeg. Het was niet de druk om zich te bewijzen, ze had de horde naar het medewerkerschap al genomen. Het was ook niet het geld. Ze had een riant salaris, maar deed er weinig mee. Wat dan? Tsja, dat was dus precies de vraag. Wat ging ze anders doen? Gebrek aan alternatief, drijfveer nummer 2.

Toch hebben we in deze donkere dagen ook een tegengeluid gehoord. Een partner die blij was met zijn baan. Om het geld? Wederom niet het geld. Omdat zijn werk effect sorteert. Zijn werk is van grote invloed op het leven van zijn cliënt, vertelde hij. Goed, heldendom is drijfveer nummer drie.

Teveel tijd om handen en een deuk in je banksaldo vragen deze dagen om soul searching zo blijkt. De Nieuwjaarsblues zingt door kantoor. Waar doen we het toch allemaal weer voor? Dames, ik help jullie even uit de brand. Onbeperkt kwaliteitscapuccino’s en gratis printen en scannen. Een betaald telefoon en sportschool abonnement. Een behulpzame IT dienst en een riante onkostenvergoeding. En niet te vergeten een ongelofelijk goed salaris. Als je nu iedere maand duizend euro wegzet ben je over een jaar of twintig miljonair. Het is alleen de vraag of je daarop wil wachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen