ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 26 januari 2011

The Fear Factor

Jonge advocaten, consultants en bankiers van de Zuidas doen samen een potje blufpoker; onder het zorgvuldig geperste overhemd trilt de jonge corporate professional als een rietje.

De Amsterdamse Zuidas, 08:30 uur. Klikkende hakken, kokerrokken en dure pakken.
Het is spitsuur op het Strawinskyplein. Een parade van stoer kijkende trainees en associates draaft met een -ik heb haast en als je niet opzij stapt ben je roadkill - tempo naar kantoor.

Wie het eerst op kantoor is staat 1-0 voor op zijn collega in de face time competitie. De competitie wie er het meest en het langst zijn gezicht op kantoor laat zien duurt het hele jaar, of in ieder geval tot de "beloningen" (bonus mag je niet meer zeggen) voor de meest toegewijde medewerkers worden uitgekeerd. De corpo of coporette lijkt misschien een verbeterde versie van de deeltjesversneller uit te vinden achter zijn bureautje, maar zit eigenlijk zijn vrienden te checken op facebook of het forum voor Cypriotisch cultuurdansen te lezen. Wat dan ook, zolang je maar op je bureaustoel zit en de partner denkt dat je werkt. Face time kan extreme vormen aannemen, zo blijven sommige collega's gerust een uur langer op kantoor nu.nl-en. Geen werk meer te doen, maar no way dat ze naar huis gaan.
Straks denken ze dat ik niks te doen heb. www.omg.com!

De face time competitie is een van de onderdelen van de angstmachine. De fear factors die zich na een jaartje of drie op de Zuidas in je bloedgroep hebben genesteld. Opeens denk je dingen als, "Ik heb mijn mobiel niet opgenomen toen de partner van mijn sectie belde en ik naar de W.C. was! Kruisje achter mijn naam!" Of, "Ook al vind ik het werk dat ik doe niet leuk, ik blijf tot dat ik medewerker ben, anders denken mensen dat ik het niet heb gered.", "Als je na drie jaar op de Zuidas vertrekt, dan mankeerde er blijkbaar iets aan je."
Gedachten die niet opkomen bij mensen buiten de Zuidas, maar mantra's die vanaf de eerste dag worden ingefluisterd en herhaald tot je angst bent.

Het businessmodel van de Zuidas draait op angst. Angst voor statusverlies, angst om dat topsalaris te verliezen. Angst om niet aan de verwachtingen te voldoen. En die laatste angst is het grootst. Niet dat dure koophuis, maar de fear factor maakt de Zuidas tot een gouden kooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen