ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 31 januari 2011

Toen geld nog heel gewoon was

Tussen kunst & kitsch is een fantastisch programma. Na de rijdende rechter misschien wel favoriet. Het doet namelijk een beroep op de nerd in mij. En in iedere bankier, accountant of advocaat schuilt wel een nerd. Eentje die het beter weet. Eentje met een passie voor cijfers. En voor centjes. Een number cruncher die smult van de micro colleges geschiedenis en de waardebepaling van de stoffige prullaria.

Voorzichtig hoopvol schuiven ondernemende zestigers aan. “Het komt uit de hutkoffer die betovergrootma meenam uit de Oost.” Of “Gevonden bij een ruïne aan de oever van de Rijn” Allemaal gelogen natuurlijk, maar iedereen wordt door goudkoorts bevangen in de rij voor de deskundige.De tv-deskundige heeft geleerd het publiek erbij te betrekken en stelt een paar vragen.“U gaat vaker de boer op met een metaaldetector in het weekend? Wat denkt u zelf dat het is? Ah, meneer is een kenner!!” Tot de vakidioot het niet meer kan houden. Hij begint dan steevast een vlammend betoog over de geschiedenis, het gebruik en de vermoedelijke leeftijd van het object. Dat interesseert natuurlijk helemaal niemand, zelfs Nelleke niet, maar het fossiel is niet meer te stoppen. Dat is ook niet de bedoeling. Op die manier wordt de spanning zorgvuldig opgebouwd. Tot men aankomt bij het hoogtepunt van de show. Soms valt een al te enthousiaste toehoorder uit zijn rol en schreeuwt al voor zijn beurt “Maar wat is het waard?!!!”

De geleerde rekt het antwoord op de vraag der vragen tergend lang en komt dan met de verlossende mededeling. En dat is het enige minpunt aan deze show. De waarde valt altijd weer tegen. Een Romeinse pijlpunt uit de vijfde eeuw voor Christus? EUR 250. Een met goud ingelegde gesigneerde grondwet uit 18 nog wat? EUR 150. Een Chinese handbeschilderde sierschaal ca 1700? Nog geen twee en een half duizend euro! Minder dan een bonus, minder dan een maandsalaris!!! Elke keer weer een deceptie. Het is zo sneu. Ons Zuidassers treft een droevig lot. Ik weet niets meer op waarde te schatten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen