ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 26 januari 2011

Visitekaartje

Als je begint te werken op de Zuidas krijg je na de eerste week je visitekaartjes uitgereikt. Een mooi knisperend, vaak -sober doch stylish- wit, kaartje met jouw naam erop en prominent in beeld het logo van het kantoor waar je werkt. Heerlijk om jouw naam en functie zo gedrukt op papier te zien staan. Erkenning at last.

Een visitekaartje of businesscard is niet alleen voorbehouden aan degenen met cliëntcontact. Ook de rest van het bedrijf heeft recht op een businesscard. Het liefst per 500 besteld. De meeste werknemers doen er hun hele werkende leven over om die 500 kaartjes er doorheen te jagen, maar dat doet er niet toe. We nemen het ruim op de Zuidas.

In het begin vraag je je af aan wie je de kaartjes moet uitreiken. Die vraag is snel beantwoord als je een paar weken verder bent.
De businesscard wordt namelijk gebruikt als een soort corporate groet. In Peru groeten sommige inheemse stammen elkaar door het uitwisselen van cocabladeren. Op de Zuidas wisselen we visitekaartjes uit.

Het maakt niet uit aan wie. Aan Zuidassers, die je hebt ontmoet in Oliver’s. Aan potentiële scharrels, die je tegen het lijf bent gelopen op de vrijmibo in de Blauwe Engel. Aan recruiters die high potentials (you!) werven op de Zuidas. Zelfs aan collega’s die bij jou op kantoor werken, maar die je nog niet eerder hebt ontmoet.

Een visitekaartje overhandig je altijd met een serieuze blik: “Hier zijn mijn contactgegevens. Mocht je nog vragen hebben dan kun je mij altijd bellen of mailen.”
In 90% van de gevallen spreek je degene nooit meer.

Het overmatige gebruik van businesscards geeft aan dat Zuidassers een korte aandachtsboog hebben of dat ze zich niet genoeg voor hun gesprekspartner interesseren om een naam te onthouden.

Mijn 500 visitekaartjes heb ik dan ook nog steeds in mijn la liggen. Min 1, die hangt aan de muur bij New King op de Zeedijk. De enige nuttige plek voor een visitekaartje.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen