Doorgaan naar hoofdcontent

Alles is altijd fictie, Daphne Huisden (22)

Hoe word je iemand? Daar heeft ieder zo zijn methodes voor. Volgens moeder moet alles op gezette tijden. “Chaos is niet productief, lieverd.” Vader is na jaren stilzwijgend verzet gecapituleerd. Hij is verworden tot niemand.

Hun kind gaat het anders doen. Het naamloze hoofdpersonage uit Huisden's debuut trekt met een samenraapsel aan inboedel naar een kraakpand in de stad. Op weg naar zelfstandigheid treft ze een rariteitenkabinet aan. Ze sluit vriendschap met Gizmo, de bejaarde allesverzamelaar met pleinvrees. En Baris, die met plakband sandalen heeft gemaakt van zijn zolen. Ze krijgt een keurig baantje bij een saai kantoor “ik kopieer en haal koffie, dat is wat ik doe. Maar wel met doorgroeimogelijkheden.” Er werken mensen die wakker worden op hun dertigste verjaardag en aanvaarden dat er geen weg terug meer is. “En ik bespied ze van achter mijn voorverpakte sandwich als ze hun salades uit de verpakking trekken en met een plastic vork op zoek gaan naar smaak in kartonnen kuipjes. Ze zijn mijn grootste voorbeeld. Ze herinneren me er elke dag aan dat ik er niet te lang over moet doen om iemand te worden.”

En dan begint het. De chaos.Iedereen lijkt een rol te spelen, of zelfs verschillende. Haar omgeving lijkt één groot toneelstuk. Zijzelf de enige figurant. Enerzijds creëert Daphne een illusie van realiteit, door haar trefzekere typeringen van onze maatschappij. “Koopavond, de gelegenheid voor het grote publiek om reclame te maken voor multinationals. In grote letters spetterden de merknamen van hun plastic tassen, die ze met een opvallende neerslachtigheid dragen. De ontevreden gezichten staan haaks op hun koopkracht.” Maar naarmate Huisden meer absurde karakters oproept, voert zij de spanning op. Uiteindelijk is het de vraag waar realiteit ophoudt en schijn begint. Met die vraag worstelt de hoofdpersoon en boeit Huisden haar lezers. De onvermijdelijke conclusie: alles is altijd fictie. Ontnuchterend en opluchtend tegelijk.

Het boek is met veel humor geschreven. De diepere laag is luchtig door het boek heen geklopt in de vorm van beeldende beschouwingen “Op de honden uitlaatplaats komen de moderne onderdrukte mannen samen. Met slaap in de ogen laten ze keffertjes uit die ze zelf niet in huis hadden willen hebben. Met poepzakjes en schepjes in de hand roken ze stiekem een sigaret, een ochtendlijke daad van verzet.” Daphne’s debuut doet qua stijl denken aan Hannah Bervoets. Dat is niet de enige gelijkenis. Beiden schrijfsters debuteerden op jonge leeftijd en schrijven columns voor de Volkskrant. Net als Hannah bedacht ook Daphne een ludieke campagne om haar boek aan de man te brengen (zie www.allesisaltijdfictie.nl).

Deze week zijn we op bezoek geweest bij de jonge schrijfster in haar kraakpand in Rotterdam. Daphne blijkt dol op kantoorhumor en zelfs nog een blauwe maandag een carrière als advocaat te hebben geambieerd. Volgende week komt het interview op de site.

Alles is altijd fictie – Daphne Huisden
Uitgeverij: Prometheus
232 pagina's
Prijs: €17,95

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!