ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.commaandag 21 februari 2011

Toch is het vreemd


Je gaat 3 uur in een vliegtuig zitten, stapt vervolgens uit in een land waar je de taal niet spreekt. Neemt een taxi naar je lokale kantoor. En wat blijkt? Iedereen zit daar precies hetzelfde te doen als jij in Nederland ook doet. Dezelfde presentaties worden in elkaar geknutseld. Dezelfde discussies in team meetings. Zelfde lastige klanten, die niet met data over de brug komen. Zelfde flauwe grappen over slechte koffie en lange dagen…

En tegelijkertijd is alles anders. Waar ik in Nederland als consultant regelmatig op de vingers wordt getikt als ik een taxi neem (“Zo, zo. Toe maar. Mevrouw is met de taxi? En wie betaalt dat allemaal?”), de partners hun Porsche bij de klant om de hoek parkeren en ik prima wegkom met een Zara pak en ballerina’s. Vraagt iedereen zich hier af waarom je niet met de limo gekomen bent, een Hummer gekocht hebt of een maatpak aan hebt, want ‘je wordt toch fatsoenlijk betaald?’.

En als je fatsoenlijk betaald wordt, dan laat je dat zien. Niet alleen met je auto, maar ook met je kleren. En nu wil het dat ik – oh horror – een rugzak heb meegenomen. Een behoorlijk grote rugzak zelfs. Zo’n comfortabele, waar naast je computer ook de halve inhoud van je kast inpast. En de belangrijke items uit de badkamer. En wat ‘safety snickers’ voor onderweg. Zodat je op alle noodgevallen bent voorbereid. Nu kan die rugzak in Nederland natuurlijk eigenlijk al niet, maar in Rusland is dit echt een ware crime. Tel daar bij op dat ik ook maar één paar hakken mee heb en een gewatteerde jas en je hebt voor de meest Moskoviten afgedaan. Het is maar goed dat ze me niet gezien hebben toen ik op mijn platte schoenen, met rugzak op de rug, zwetend in mijn jas mijn koffer door de sneeuw van de metro naar het hotel sleepte.

Dus, checklist voor de volgende keer. Kennis en computer uit Nederland: check. Leren Fendi bag om de arm: check. Koffer vol met naaldhakken en mooie pakken: check. Nummer van de limo service: check. Bontjas en muts: aan te schaffen in Rusland. Alleen dat tochtje van de metro naar het hotel, dat loop ik gewoon weer lekker zelf. Ik blijf wel Nederlands natuurlijk.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ooit eens van een Russische tolk gehoord dat Russische vrouwen overal en altijd de beste in willen zijn. Dus ook in uiterlijk voorkomen. Dit houdt niet op in Moskou, maar gaat door in St Petersburg tot aan de poolcirkel.

Good luck

Sofie zei

Lijkt me dat de huidige outfit echt niet kan, dus NU effe shoppen en op rekening van de klant, gooi het maar op dat je bagage niet is aangekomen!

Een reactie plaatsen