Doorgaan naar hoofdcontent

Zo Zuidas, zo bontjas


Want ja, het kan zomaar gebeuren dat je de comfortabele Zuidas inwisselt voor een Russisch berenvel. Niet vaak, maar het gebeurt wel.

En wat je daar, in het buitenland, dan doet? Volgens je baas vul jij met je expertise een essentieel kennis-gat op, op dat Moskouse kantoor. In werkelijkheid is er gewoon geen Rus met hersenen te vinden die niet allang heeft bedacht dat het buiten Rusland een stuk aangenamer is. En heeft het Moskouse kantoor dus een schrijnend gebrek aan mensen. En zo vertrek jij, onder het mom van internationale verbreding en het vergroten van je netwerk, met je expertise naar Rusland.

En wat blijkt? De glamour van het buitenland klinkt vooral erg leuk.. Want het blijft fijn om je bellende vrienden weg te drukken en er een sms achteraan te sturen in de trant van: ‘Kan even niet opnemen, voor werk in Moskou, bel later,’ of: ‘Heb jij die bontjas van je oma nog? Ik ga namelijk naar Rusland, schijnt daar erg in te zijn,’ of: ‘Nee, zondag lunch kan niet, dan neem ik het vliegtuig naar mijn werk’. Maar naast dit, niet mis te verstane, voordeel aan je nieuwe buitenlandse baan, valt het verdomd tegen, die glamour.

Werken in het buitenland is namelijk een dekmantel voor werken-tot-er-geen-nacht-meer-in-de-dag-zit. Oftewel, verdubbeling van je toch al niet zo korte Zuidas uren. Bijzonder veel van de stad zie je dus niet. Want nadat je om 7u ’s ochtends je eitjes naar binnen hebt gewerkt, in dat inderdaad zeer chille hotel, staat de taxi klaar en begint een dag op kantoor die meestal niet eindigt tot middernacht. Waarna je terugkeert op je kamer, om daar nog even de laatste dingen af te maken.

Buiten de sporadische gouden koepel, of andere bezienswaardigheid vanuit de taxi, zie je dus bijzonder weinig van de stad. En in hoeveelheid slaap ga je er ook al niet op vooruit, ondanks het gebrek aan sociale verplichtingen. Bovendien heb je het hotel en de restaurants na 3 dagen ook wel gezien.

En toch, toch ga je. Ging ik. Want bovenstaande is natuurlijk niets nieuws. Ik wist precies wat mij te wachten stond.

Waar doe ik het dan voor? Voor die ene avond, waarop je ineens wel op het Rode Plein naar de muren van het Kremlin staat te kijken. Voor het gevoel dat bij iedere beweging die je maakt een man klaar staat om je tas aan te pakken, of de deur voor je te openen – zelfs in de metro. Voor de bizarre situatie waarin je een Russische secretaresse probeert uit te leggen dat je wilt lunchen en zij denkt dat je op zoek bent naar een sigaret. Voor de ervaring dat vergaderen overbodig is en iemands wil gewoon wet is. Voor het biertje met je Russische collega’s, die misschien heel nors kijken, maar helemaal los gaan op de dansvloer. Voor het feit dat moeilijk bereikbaar zijn soms ook wel rustig is. Voor de ervaring van 100 bontjassen om je heen en niemand met een spuitbus te bekennen…

En dit is nog maar het begin, wie weet wat me nog te wachten staat!

Rest mij nog een ding,

Groetjes uit Moskou!

Reacties

Testimony of financial breakthrough from GOD through the help of Funding Circle Loan INC. (fundingloanplc@yahoo.com OR Call/Text +14067326622)

Hi I'am Evelyn Russell resident at 808 NE 19th St Oklahoma City, I am a single mother blessed with 2 daughters. For a while now I have been searching for a genuine loan lender who could help me with a loan as I no longer have a job, all I got were hoodlums who made me trust them and at the end they took my money without giving me any loan, my hope was lost, I got confused and frustrated, it became difficult for my family to feed with a good meal, I never wanted to have anything to do with any loan lending companies on the internet again. Not until I met a Godsent loan lender that changed my life and that of my family Through the help of a fellowship member "a lender with the fear of God in him Mr JASON RAYMOND, he was the man God sent to elevate my family from suffering. At first I thought it wasn’t going to be possible due to my previous experience until I received my loan worth $135,000.00 USD in less then 24hours. So my advise to anyone out there genuinely in need of a loan is to contact Funding Circle Loan INC through this official email:- fundingloanplc@yahoo.com OR Call/Text +14067326622 and be financial lifted.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

Downdaten

,,Misschien tot de volgende keer”, zei zijn tante. En ze trok haar wiebelende schouders op tot aan haar oorlel. Alsof ze wilde zeggen: we weten ab-so-luut niet waar het heen gaat tussen jou en hem. Je aanwezigheid op het volgende familiediner is als een potje Russian Roulette. Het zou kunnen dat je er weer bij bent, maar de kans is even groot dat deze relatie sneller dan je toyboy kan zeggen is uitgedoofd. Cougar kuchtte ze, of, ze zei het niet, maar ze dacht het wel, terwijl ze haar mond verborg achter een grote Paisley-shawl. Ik heb een jongere vriend. Vier jaar en vier maanden jonger om precies te zijn. We kennen elkaar van werk. Gek, zei mijn mannelijke collega. En ook weer niet. Qua emotionele ontwikkeling was ik natuurlijk blijven steken rond mijn 23ste. Had te maken met een overmatige toewijding aan werk en te weinig tijd voor prive-leven, volgens mijn collega. Moest ik misschien toch een wat aan gaan doen. En hij vergat voor het gemak dat zijn vrouw ook zeker drie jaar jonger …