ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comzaterdag 19 maart 2011

Een ouderwets potje ballen!

Of eigenlijk een nieuwerwets potje ballen voor mij. Het is namelijk mijn allereerste voetbalwedstrijd ever. Die ik live mee ga maken dan. Want tijdens de EK’s en WK’s is het natuurlijk een verplicht onderdeel van het sociale bestaan om op de juiste plaats, de juiste wedstrijd te kijken.

En die allereerste live wedstrijd vindt ook nog in Moskou plaats! Maar dan wel met een Nederlands tintje, het is Spartak tegen Ajax.

Vijf wijze lessen voor degenen die er ooit aan toe komen:


1. Russen kunnen ook best een avond zonder vodka
In het stadion wordt namelijk geen druppel verkocht. Geen vodka. Geen bier. Zelfs geen alcoholvrij bier. Dus drinkt iedereen de hele avond thee. Liters thee. Met een citroentje erin. En zo blijken de Russen en de Engelsen meer met elkaar gemeen te hebben dan ik dacht. Een voorliefde voor alcoholische avonden, en een voorliefde voor thee. Met citroen.

2. Echte Russen zingen
Zo veel en zo vaak mogelijk. Of het nou gaat om oude Russische levensliederen, popliedjes of het scanderen van voetbal teksten, als het even kan wordt er een lied ingezet. En wil je erbij horen dan doe je dus mee. Van een half uur voor de wedstrijd, tot uren erna. Volle borst vooruit.


3. Trek je hakken aan en föhn je haren – ook in het stadion
Bij de gemiddelde wedstrijd wordt je namelijk minstens vijf keer gefouilleerd. Voordat je het terrein rond het stadion op mag, voordat je kaartje gecontroleerd wordt, voordat je het stadion in gaat, voordat je in het stadion de trap op gaat en dan toch ook voor de zekerheid nog maar een keertje voordat je naar je stoel mag. Draaien op je hakken en wapperen met je haar doet in dat geval wonderen en bespaart heel wat tijd bij binnenkomst. En dan ben je tijdens de rust ook nog eens de enige die een thee kan veroveren én op tijd op zijn plaats terug is. Mocht je geen hakken of lang haar hebben, dan kan je natuurlijk ook nog de F-side way gaan: show me the money.
4. Neem je klant mee
En dan niet naar de Skybox, maar naar de gewonemensentribune. Tussen het fouilleren, thee drinken en scanderen door is het namelijk goed zaken doen. Na de wedstrijd is het wel verstandig om een taxi naar de dichtstbijzijnde kroeg klaar te hebben staan om de deal dicht te timmeren. Want uiteindelijk is het wel de vodka die de kassa doet rinkelen.
5. Voel je niet geïntimideerd
Niet door de spandoeken met ‘Vrouw-vrij-vak’ en ook niet door de vijftig of honderd of, waarschijnlijk, meer agenten, die langs het veld staan, langs de tribune posten of gewoon dwars over de rijen stoelen lopen. Alles in Rusland gaat namelijk gepaard met groot uiterlijk vertoon. Meestal onschuldig, soms aandoenlijk en in alle andere gevallen kan je er maar beter niet te veel over na te denken. Anders kom je nooit meer terug. En dat zou zonde zijn. Dan zou het me nu toch ontbreken aan Russische liedjes in mijn hoofd, een schorre stem en een heel nieuw zicht op alcoholloze, Slavische verbroedering.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen