Doorgaan naar hoofdcontent

Ons bin zunig

Over bankiers bestaan veel misverstanden. We zouden verkwistend zijn en onverantwoorde risico´s nemen. Het bevreemdt me altijd een beetje als ik dat soort berichten in de kranten lees. Niemand durft het hardop te zeggen, maar er zijn geen grotere kneiters dan bankiers.

Meet Hans en Joost. Spekzolen, broodtrommels en een veel te vrolijke das. Geen sociaal leven, al drie jaar vakantievrij. Tien jaar te vroeg voorzichtig kalend, en doorgaans versmolten met het meubilair. Tenzij er echt iets te vieren valt. Na een klapper op de beurs, gaat de kneutertandem richting koffiehoek. Per ongeluk omhoog krullende mondhoeken worden snel verbeten. Geld, wij? Nee hoor, heb je die bombardementen op Benghazi gezien? Verschrikkelijk zeg, dat zullen we straks wel weer voelen in, eh, op de beurs!

Dan volgt de bankier-met-de-zwavelstokjes-act, een wekelijks terugkerend succes:

,,Mag ik een koffie alstublieft? Nee hoor, geen latte. Gewoon een americano voor Hans. Het is nog steeds crisis! Nee, niets erbij. Ga nou gauw! Of zijn de gevulde koeken in de aanbieding? Een euro vijftig?! Zeg, zo krijgen we die staatssteun nooit terug betaald. Ik ga zo wel even naar de Aldi. Joost, ik krijg trouwens nog een euro van jou voor die koffie van vorige maand. Ik had het verrekend met het cadeau voor Mirna, maar je bleek nog vijftig cent te hebben openstaan voor dat plakje rosbief van vorige week. Ja het was rosbief, geen kipfilet, dat weet ik heel zeker. Ik heb je voor een euro genoteerd.”

Een uur later komt Hans opgewonden aangerend. Hij praat snel en heeft rode wangen. KAASBLOKJES! Er zijn LUXE snacks over in de meeting room op de vierde. De financiele vrienden stuiven samen weg. Dat scheelt weer twee schrale casino’s en een verdrietig plakje kipfilet. Het toppunt zijn nog de bonussoezen van de Ap to go. Roomsoezen, moorkoppen en andere producten die Sonja Bakker ‘valkuil’ noemt. Nog geen euro per stuk. Ik vind het lastig om daaraan voorbij te lopen. Hans niet . ,,Als niemand meer wil, neem ik ze mee naar huis, goed?” Gretig metselt hij zijn broodtrommel dicht met tot boter geperste room.

Bankiers zijn niet verkwistend, ze potten alles op. Dat calvinisme zou ze bijna sieren, als het niet zo dubbel was. Het gekke is namelijk dat Hans en Joost bijna klaar komen op de How to Spend it bijlage van de Financial TImes. Convertible cabrio´s, exclusieve jachten en peperdure wijnarrangementen, ze drinken het allemaal even gretig in. Om vervolgens heel diep te zuchten en uit het raam te staren. In hun hoofd zie ik de teller gaan. De krant gaat dicht en de computer weer aan. Ze willen wel, maar ze durven niet. Zunig, voorzichtig, betrouwbaar. Echte Hollandse bankiers.

Reacties

Anoniem zei…
Ze zijn nog bezig de 2ton studieschuld af te betalen van de 15 jaar studeren
Anoniem zei…
15 jaar studie om bankier te worden? dat is sterk overdreven
Anoniem zei…
je hebt gelijk, anoniem 2, alleen randdebielen studeren 15 jaar... (nuance: op 1 studie welteverstaan)
Anoniem zei…
De maximale Hollandse zuinigheid werd onlangs gedemonstreerd door een van mijn collega's, die toen er na de crematie van zijn schoonmoeder broodjes overgebleven waren, een hele zak belegde broodjes meenam uit het crematorium want "er was immers voor betaald". De zak ging thuis in de diepvries en nog weken had hij iedere dag twee "crematie-broodjes" bij zich in z'n broodtrommeltje. Ze werden iedere dag verorberd met "Smakelijk, ma!"....
Zozuidas zei…
OMG, zie, ik wist dat dit een sectorbreed verschijnsel was :)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!