ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 23 maart 2011

Over spaarders en spenders

Het is woensdag avond 19:30 uur. Ik sta bij de Albert Heijn. Op de band liggen in deze volgorde: een paprika, een avocado, tortillas, biologische muesli (ik moet echt beter ontbijten), vuilniszakken, wc papier (bleh saai) en biologische chocola (invloed van veganistisch vriendinnetje).

Totaal: EUR 14,90. Pinnen? Ja. Bonuskaart? Nee, vergeten.

Ik toets mijn code in en kijk om me heen. De rij achter me is de gebruikelijke verzameling van financieel zekere yupmensen. Ik glimlach mijn standaard blik van verveelde verstandhouding naar dit publiek. Padampampam...pinnen is bijna gebeurd... Totdat: "Oh sorry mevrouw, er staat niet genoeg op uw rekening. Kunt u contant betalen?"

Nee, dat kan ik helemaal niet. Dit is de enige rekening die ik heb. Ik ben blut. Hoe genant. Nu weet die hele stinkende rij achter me dat ik niet eens EUR 14,90 op mijn rekening heb staan. PAUPER!
Ik wil stilletjes verdwijnen. Die avocado met biologische chocola wil ik achterlaten op de boodschappenband. Het is alsof ik een zwerver ben die de Pradawinkel is ingelopen om een paar loafers af te rekenen. En ik bij de kassa uit mijn stoffige portemonneetje alleen een bonnetje van de dagopvang kan halen.

Je hebt spaarders en spenders. Spaarders kijken elke maand tevreden naar het groeiende getal op hun rente plus rekening. Spenders hebben geen rente plus rekening maar een betaalrekening. Alles wat erin komt, moet er snel weer uit. Hoe veel ik verdien maakt niet uit. Het gaat allemaal op. In goede moed opgezette spaarrekeningen worden dezelfde maand weer leeggeplunderd. Vakanties, schoenen, hele gezellige avondjes in de kroeg. Qua geld leef ik erg in het Nu.

De prijs ik voor deze levenshouding betaal is een moment van intense schaamte. Minstens een keer per maand, in de Albert Heijn.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat soort momenten kun je voorkomen door de juiste apps op je iphone of bb te downloaden. :-)

Grtz..Loco lawyer

Anoniem zei

Dat is de reden dat ik altijd een 'buffer' van 10 euries in mn portemonnee houd.

'Mam, ik kom gezellig eten'

Anoniem zei

Misschien had het geholpen als je had gezegd "Hoe kan dat nou, er stond gister nog dik EUR 10.000,- op".

Anoniem zei

Volgende keer samen lunchen dan? Als jij blut ben, betaal ik, en als ik niks te makken heb, trakteer jij een keer..zo...zuidas, opgelost!

Nota Bene: ik heb voor alle zekerheid nog een extra rekening, juist! bij dit soort ongemakken! Ik zorg dat er altijd wel een eurie of 50,00 hierop staat. En die ellendige lopende rekening is voor je weet wel, hypotheek (arghhh, en al die andere shit!).

Vriendelijke groet,
Ray

Een reactie plaatsen