Doorgaan naar hoofdcontent

Over spaarders en spenders

Het is woensdag avond 19:30 uur. Ik sta bij de Albert Heijn. Op de band liggen in deze volgorde: een paprika, een avocado, tortillas, biologische muesli (ik moet echt beter ontbijten), vuilniszakken, wc papier (bleh saai) en biologische chocola (invloed van veganistisch vriendinnetje).

Totaal: EUR 14,90. Pinnen? Ja. Bonuskaart? Nee, vergeten.

Ik toets mijn code in en kijk om me heen. De rij achter me is de gebruikelijke verzameling van financieel zekere yupmensen. Ik glimlach mijn standaard blik van verveelde verstandhouding naar dit publiek. Padampampam...pinnen is bijna gebeurd... Totdat: "Oh sorry mevrouw, er staat niet genoeg op uw rekening. Kunt u contant betalen?"

Nee, dat kan ik helemaal niet. Dit is de enige rekening die ik heb. Ik ben blut. Hoe genant. Nu weet die hele stinkende rij achter me dat ik niet eens EUR 14,90 op mijn rekening heb staan. PAUPER!
Ik wil stilletjes verdwijnen. Die avocado met biologische chocola wil ik achterlaten op de boodschappenband. Het is alsof ik een zwerver ben die de Pradawinkel is ingelopen om een paar loafers af te rekenen. En ik bij de kassa uit mijn stoffige portemonneetje alleen een bonnetje van de dagopvang kan halen.

Je hebt spaarders en spenders. Spaarders kijken elke maand tevreden naar het groeiende getal op hun rente plus rekening. Spenders hebben geen rente plus rekening maar een betaalrekening. Alles wat erin komt, moet er snel weer uit. Hoe veel ik verdien maakt niet uit. Het gaat allemaal op. In goede moed opgezette spaarrekeningen worden dezelfde maand weer leeggeplunderd. Vakanties, schoenen, hele gezellige avondjes in de kroeg. Qua geld leef ik erg in het Nu.

De prijs ik voor deze levenshouding betaal is een moment van intense schaamte. Minstens een keer per maand, in de Albert Heijn.

Reacties

Anoniem zei…
Dat soort momenten kun je voorkomen door de juiste apps op je iphone of bb te downloaden. :-)

Grtz..Loco lawyer
Anoniem zei…
Dat is de reden dat ik altijd een 'buffer' van 10 euries in mn portemonnee houd.

'Mam, ik kom gezellig eten'
Anoniem zei…
Misschien had het geholpen als je had gezegd "Hoe kan dat nou, er stond gister nog dik EUR 10.000,- op".
Anoniem zei…
Volgende keer samen lunchen dan? Als jij blut ben, betaal ik, en als ik niks te makken heb, trakteer jij een keer..zo...zuidas, opgelost!

Nota Bene: ik heb voor alle zekerheid nog een extra rekening, juist! bij dit soort ongemakken! Ik zorg dat er altijd wel een eurie of 50,00 hierop staat. En die ellendige lopende rekening is voor je weet wel, hypotheek (arghhh, en al die andere shit!).

Vriendelijke groet,
Ray

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!