Doorgaan naar hoofdcontent

Pappa Bear en Muis

John Galliano, fashion Wunderkind meets Piet Piraat, kon deze week zijn potlood en gummetje in het bakje gooien. Na 15 jaar briljante collecties van zijn signatuur nam modehuis Dior met een ferm “tot nooit” afscheid van de geniale gnoom. Een arrestatie wegens antisemitische uitspraken en een smoezelig filmpje met een ladderzatte Galliano die “I love Hitler” wauwelt in restaurantsetting. Voldoende om Galliano voor eeuwig NOT HOT te verklaren.

Van Parijs naar de Zuidas, waar onze eigen diva's over de corporate catwalk stampen.

Met opengeslagen wetbundel op tafel en een schuin oog op het beeldscherm was ik verdiept in een online exposé over de gevallen modekoning, toen ik vanuit mijn ooghoek een beweging waarnam. Het was mijn kamergenoot Muis. Muis is pienter en werkt heel hard. Muis trilt, alsof ze altijd een beetje moet huilen. En Muis rent. Van het kopieerapparaat naar haar bureau, van haar bureau naar de w.c. en uiteindelijk rent ze ´s avonds tegen een uur of elf ook door de kantoordeur naar buiten. Naar haar eigen knusse muizenholletje.

Erachteraan volgde een donker gevaarte. Papa Bear.

`Waar is dat MEMO! MEMOOOO!! NU, ik wil het NU lezen. NU! MEMOOO!` Als een veulen in paniek galoppeerde Muis naar de kamer van Papa Bear, om daar nog een kwartier verbale afranseling te ondergaan. Papa Bear is de meest gevreesde partner van kantoor. Samen met de Reuzin, zijn vrouwelijke evenknie, vormt hij kantoor´s axis of evil. Het tweekoppig monster laat in zijn pad van destructie naar de top een spoor van gebroken stagiaires en geflipte secretaresses achter.

Net als Galliano is Papa Bear gezegend met een talent. In zijn geval een combinatie van charisma, diepgaande kennis van juridisch concept waar verder niemand zich in interesseert en een gebrek aan geweten.

Tirades waarna je de schuimvlokjes van je voorhoofd kan vegen, objecten die door de gang worden gesmeten. Papa Bear heerst over kantoor als een woestijnheer over een Noord Afrikaanse oliestaat. Maar, als je wint heb je vrienden. Ook als je niet zo aardig bent.

Vijftien jaar lang heeft in Parijs een bataljon aan naaisters en ondersteunend personeel de alcoholische uitbarstingen van een krijsend talent mogen opvangen. Vijftien jaar lang is John Galliano daarmee weggekomen. Helaas voor Galliano en de Papa Bears van deze wereld leven we in een tijd van absolute transparantie. Het social media tijdperk. Eenmaal op beeld gaan hysterische woedeaanvallen viral.
En eenmaal viral is er geen weg meer terug.

Het is dan ook wachten op de eerste stagiaire die volledig is opgegroeid met een cameratelefoon, en die op een verloren dinsdagmiddag een driftbui voor de rest van de wereld vastlegt.

Tot dat moment zoekt Muis dekking onder het bureau, in de dames w.c., achter het kopieerapparaat en 's avonds weer in haar veilige muizenhuis.

Reacties

Anoniem zei…
Wat een briljant idee... Zou leuk zijn als iemand de ballen had om dat daadwerkelijk te doen! Maar dan moet je inmiddels wel de beslissing hebben genomen dat er leven is na de Zuidas...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!