Doorgaan naar hoofdcontent

De Zoza Boekenclub: De Parvenu

Boek De Parvenu
De ZoZa's kregen pas geleden het nieuwe boek van Mark Schalekamp, De Parvenu, toegestuurd. Voorin het boek had de schrijver Aan de lieve meisjes van Zozuidas geschreven. Dat vonden we wel lief. En slim, want nu zouden we natuurlijk nooit meer iets gemeens over het boek zeggen. Dat hoefde ook niet, want De Parvenu leest rap, als een beurshandelaar on speed zeg maar.

Hugo, de hoofdpersoon, is zo'n tiepje dat je niet op de Zuidas, maar in de Gouden Bocht tegenkomt. Begin dertig en private banker. Arrogant en een social climber die er alles aan doet om maar niet door de mand te vallen. O wee als zijn snobbige vriendjes achter zijn eenvoudige achtergrond komen.

Hugo zit op de snelweg naar sociale status als het geheimzinnige Rozengenootschap hem in een elitegezelschap wil inlijven. Hij moet daarvoor nog wel door de ballotage. Van onbesproken gedrag zijn is daarbij essentieel. Helaas is Huug nogal verslavingsgevoelig. Zijn destructieve zucht naar drugs gokken en hoeren brengen brengen hem steeds weer naar de minder fraaie buurten van Amsterdam. Onhandig, want het Rozengenootschap houdt hem in de gaten.

De ZoZa's vinden Hugo maar een vervelende vent, een leugenaar en een sneue klimmer. Het is die vervelende jongen aan de bar in Lion Noir, die met bepoederde neus irritante opmerkingen maakt en denkt dat dat flirten is. Maar ja, we bleven wel geboeid. Tot het eind. Waar onze Hugo nog in een wat onfrisse situatie belandt (in een van de meest vuige scenes die ooit beschreven is, getsie), maar daar verklappen we niets over. Een aanrader voor degenen die houden van Kluun-esk!

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!