ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 5 april 2011

Dertigersdilemma? Wat een gelul! Complete onzin!

Bijna dertig en in een dilemma. Ik vond het allemaal heel herkenbaar. Sterker nog, ik had me er enigszins mee vereenzelvigd. ‘Baan, huis, relatie: is dit alles?’, ‘Moet ik niet eens nadenken over het redden van de wereld?’, ‘Heb ik de liefde van mijn leven gevonden?’, ‘Is het gras niet groener bij de buren?’, ‘Ben ik wel ambitieus, milieubewust, sportief,…, genoeg?’. Zwaar, moeilijk, ingewikkeld. En eindeloze avondjes wijn met vriendinnen waard.

Totdat ik het eens voorzichtig voorlegde aan mijn Russische teamgenootje. Glazig keek ze me aan. ‘Goh, ja, het dertigers dilemma. Ik geloof dat ik daar in de Amerikaanse Cosmo wel eens wat over gelezen heb’. En toen vertelde ze me haar verhaal. Op haar negentiende was ze getrouwd met haar Russische vriendje. Niet dat ze uit een dorp komt. Helemaal niet, ze is opgegroeid in Moskou in een gezin met opgeleide ouders, die allebei een goede baan hebben. Maar ja, als je serieus bent over je relatie en wilt gaan samenwonen, dan wordt er getrouwd.

Twee jaar later bleek ‘de ware’ toch niet zo ‘waar’ te zijn. Hij zag haar de rest van haar leven achter de potten en de pannen. Zij had andere plannen. Dus scheidden ze. Heftig? Ach, ze is niet de enige vrouw onder de dertig in ons team die gescheiden is. Daar wordt niet moeilijk over gedaan.

En daarna? Daarna kwam ze een Chileen tegen. Daar trouwde ze niet mee, maar ze bleek op een dag wel in verwachting te zijn. Tsja. Kan gebeuren. Abortus is nooit aan de orde geweest, het kind ging er komen. Inmiddels is het een ventje van drie. Waar ze alleen voor zorgt. Want de Chileen, die is weer vertrokken. Af en toe belt hij haar of komt op bezoek, maar erg veel bemoeit hij zich niet met de opvoeding. Terwijl zij de zorg voor haar kind combineert met een mega zware baan. Maar ook daar wordt hier niet van opgekeken. Als single-mom hoef je niet geremd te worden in je ambitie.

Is dat alles? Nee, hoor. Ze heeft ook nog de zorg voor haar ouders op zich genomen. Die wonen bij haar in huis. Want de verzorgingshuizen in Rusland zijn niet echt om over naar huis te schrijven. Dus is het de gewoonte dat je kinderen voor je zorgen op je oude dag.

Het dertigers dilemma is in haar boekje dan ook van een compleet andere orde dan dat van mij. Waar maakte ik me in godsnaam druk om? Dertig en in een dilemma? Dertig en dilemmaloos! Of zoals zij het zegt: ‘In het Westen wordt vooral veel geluld. In Rusland we just do it.’

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen