Doorgaan naar hoofdcontent

Dertigersdilemma? Wat een gelul! Complete onzin!

Bijna dertig en in een dilemma. Ik vond het allemaal heel herkenbaar. Sterker nog, ik had me er enigszins mee vereenzelvigd. ‘Baan, huis, relatie: is dit alles?’, ‘Moet ik niet eens nadenken over het redden van de wereld?’, ‘Heb ik de liefde van mijn leven gevonden?’, ‘Is het gras niet groener bij de buren?’, ‘Ben ik wel ambitieus, milieubewust, sportief,…, genoeg?’. Zwaar, moeilijk, ingewikkeld. En eindeloze avondjes wijn met vriendinnen waard.

Totdat ik het eens voorzichtig voorlegde aan mijn Russische teamgenootje. Glazig keek ze me aan. ‘Goh, ja, het dertigers dilemma. Ik geloof dat ik daar in de Amerikaanse Cosmo wel eens wat over gelezen heb’. En toen vertelde ze me haar verhaal. Op haar negentiende was ze getrouwd met haar Russische vriendje. Niet dat ze uit een dorp komt. Helemaal niet, ze is opgegroeid in Moskou in een gezin met opgeleide ouders, die allebei een goede baan hebben. Maar ja, als je serieus bent over je relatie en wilt gaan samenwonen, dan wordt er getrouwd.

Twee jaar later bleek ‘de ware’ toch niet zo ‘waar’ te zijn. Hij zag haar de rest van haar leven achter de potten en de pannen. Zij had andere plannen. Dus scheidden ze. Heftig? Ach, ze is niet de enige vrouw onder de dertig in ons team die gescheiden is. Daar wordt niet moeilijk over gedaan.

En daarna? Daarna kwam ze een Chileen tegen. Daar trouwde ze niet mee, maar ze bleek op een dag wel in verwachting te zijn. Tsja. Kan gebeuren. Abortus is nooit aan de orde geweest, het kind ging er komen. Inmiddels is het een ventje van drie. Waar ze alleen voor zorgt. Want de Chileen, die is weer vertrokken. Af en toe belt hij haar of komt op bezoek, maar erg veel bemoeit hij zich niet met de opvoeding. Terwijl zij de zorg voor haar kind combineert met een mega zware baan. Maar ook daar wordt hier niet van opgekeken. Als single-mom hoef je niet geremd te worden in je ambitie.

Is dat alles? Nee, hoor. Ze heeft ook nog de zorg voor haar ouders op zich genomen. Die wonen bij haar in huis. Want de verzorgingshuizen in Rusland zijn niet echt om over naar huis te schrijven. Dus is het de gewoonte dat je kinderen voor je zorgen op je oude dag.

Het dertigers dilemma is in haar boekje dan ook van een compleet andere orde dan dat van mij. Waar maakte ik me in godsnaam druk om? Dertig en in een dilemma? Dertig en dilemmaloos! Of zoals zij het zegt: ‘In het Westen wordt vooral veel geluld. In Rusland we just do it.’

Reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!