Doorgaan naar hoofdcontent

Expat trauma's


In het kader van, durf eens in de spiegel kijken, is het heel leerzaam om een verloren uurtje in te loggen op het Amsterdamse expatforum Expatica. De klaagmuur van onze tijdelijke medelanders. Een wereld gaat voor je open!

In de 160 comments onder het onderwerp "Dutch Women don't say excuse me... no that's actually everyone" worden de trauma's van verontwaardigde Britten, boze Amerikanen en omvergelopen Japanners besproken. Elke drie minuten valt er in een willekeurige Hema een expat slachtoffer, uit de weg gebeukt door een Grote Hollandse Vrouw. En excuses maken ho maar.

Ook om te gillen zijn de verhalen van goedbedoelende expat vrouwen die met het mannetje mee zijn gekomen en Hong Kong moesten verruilen voor Action packed Apeldoorn. Lees hier het verhaal van de expatvrouw die gezellige lunches organiseert waarbij buurtbewoners hun eigen boterhammen meenemen. En wie kent ze niet, die Nederlanders die je uitnodigt voor een lekkere pot chilli, en die geen fles wijn meenemen, maar een vis. Een Italiaanse expat vertelt:
I have a "chilli avond" most years and it is mostly for expats who miss good chilli, but I invite dutch people too. I telll them on the invitation that they do not need to bring anything, but if they really want to, only beer or wine, which I usually explain why to them also. I tried to do this only verbally for a few years, but it never worked. Even on a written invitation some still ignore it. One year it was a huge fish that I had to de-bone and cook in the middle of doing everything else.

Of die typisch Hollandse gewoonte om als dank voor een home made meal peuken in je planten (niet de planten!) uit te drukken? Shorry!

Link ook even door naar deze Britse expat, die een antropologische handleiding voor kringfeest geeft:
When attending a Dutch circle party it is important to know that when other attendees shake your hand and announce ‘Gefeliciteerd’ they are not introducing themselves. It might start to seem like you are being introduced to a very big family or that Gefeliciteerd is a more common name than Smith but they are in fact wishing you, “congratulations”.

“Gefeliciteerd.”

“Stuart. Nice to meet you Mr and Mrs Gefeliciteerd.”

This is because it is custom for the Dutch to congratulate everyone at the party and (as I discovered) is not because they are unsure about who the birthday boy or girl is (don’t try to be helpful by pointing).


Als je het nog aankan, lees dan een van de vele discussies over het hoe en waarom van de Rode Broek. Met onderwerpen als red pants update en where were you when you first saw some red pants? heb je nog uren lol.

Reacties

Anoniem zei…
“Stuart. Nice to meet you Mr and Mrs Gefeliciteerd.”

LOL... How funny~!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!