ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comvrijdag 8 april 2011

Kampioen in Deeltijd

"Het goede nieuws is dat heel veel vrouwen een paar uur werken, het slechte nieuws is dat ze, behalve een paar vrouwen, heel veel uren niet werken.' Aldus Alexander Rinnooy Kan, kroonlid en voorzitter van de SER.
Na een uurtje of twee te hebben gewerkt, pakt de vrouw haar fietsje en fietst via een rondje door het park lekker naar huis. Terwijl hun mannen braaf zijn ingelogd op kantoor, gaat bij haar stipt om 13:00 uur de eerste fles Chardonnay open. Ploenk! Het is tenslotte elke dag vakantie. Dan een aflevering As the World Turns en een manicure. Zo doet de Hollandse vrouw dat.

Helaas zitten die paar vrouwen die heel veel uren wel werken, allemaal op de Zuidas. Als ik tijdens de lunch naar buiten loop voor een broodje zie ik op de gang het Moederschip, een hoogzwangere senior medewerker. Topzwaar en onverschrokken knalt deze doordouwer het ene na het andere due diligence rapport uit de printer. Met het partnerschap in het vooruitzicht heeft ze de deeltijddoetjes achtergelaten bij de zwangerschapsyoga en het oeuvre van Daphne Deckers.
Tachtig procent van de maatschap waar ze wil toetreden behoort tot de door de SER bewierookte fulltime motoren van ’s lands economie. De mannen. En zij wil erbij. Na acht jaar ploeteren is het tijd voor een stukje van de taart die winstdeling heet. Dus wordt ’s ochtends de groeiende buik in een zwarte elastieken band geschoven en vaart de H.M. het Moederschip uit naar de Zuidas voor weer een lange dag op zee.

De zwangerschap was volgens een mannelijke partner al “niet zo handig getimed“, zo in het jaar waarin over haar partnerschap zou worden gestemd. Was ze nog wel gefocust genoeg? Paste haar keuze wel in de strategische visie voor de praktijkgroep? En met deze vragen liet de kantoormastodont haar achter, terwijl hij haar kamer verliet om met een andere partner tijdens de lunch bij Dauphine eens lekker lang te oudemannenkletsen.

Daarom zit ze, net als de andere aanstaande moeders met ambities voor partnerschap, langer op kantoor dan haar mannelijke collega’s. Een knipoog naar de maatschap. Zie, ik weet wat belangrijk is. Als ik zeg dat ik op de kleintjes let, dan bedoel ik natuurlijk de printkosten! Niet de babyvriendjes die bij me thuis rondkruipen. Deeltijd? Nee joh, dat is iets voor secretaresses. Deals stoppen niet om vijf uur. Dan moet je lekker bij HR gaan werken.

Nederland is Kampioen in Deeltijd volgens de SER. Op de Zuidas mag je het in deeltijd met de troostprijs doen.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen