ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 6 april 2011

Koninkrijkje

We gaan voor een efficiënte bedrijfsvoering, snelle besluitvorming en een transparante organisatie hoor ik mijn manager de ruimte in slingeren. Indrukwekkende kreten die het rood omcirkeld goed doen op een flip-over. Maar mijn collega’s en ik luisteren gelaten toe. Dit is de zoveelste strategie meeting, waarin we brainstormen hoe wij onze afdeling kunnen alignen aan veranderende factoren. Vaag? Jazeker.

Iedere middle manager in onze organisatie houdt zich momenteel bezig met de herpositionering van zijn eigen afdeling. En dit moet allemaal efficiënt, snel en transparant. Maar wel alleen als iedereen er een zegje over heeft gedaan, alles drie is keer bekeken door tien verschillende middle managers en het aantal FTE waar leiding over gegeven wordt niet slinkt. Ja. Iedereen wil zijn eigen koninkrijkje behouden. Mijn manager is zo druk met het in stand houden van zijn eigen koninkrijkje, dat hij soms zelfs vergeet te werken. Het verdedigen van zijn koninkrijkje is een dagtaak en slaat soms om in landjepik

Hij wil zo veel mogelijk taken en verantwoordelijkheden naar zich toe trekken, zodat hij kan klagen over de workload en meer FTE’s toegewezen krijgt. Hoe meer FTE’s, hoe groter zijn koninkrijk en hoe belangrijker dit koninkje wordt.

Hij is klein gek koninkje, die met man en macht probeert aan de macht te blijven en uit te breiden. Hij weigert taken op te geven, of het stokje door te geven, ook al is dit soms beter voor zijn volk.

Hij is een Khadaffi, maar dan in pak en misschien zelfs nog wel gekker. Een zuidas-Khadaffi. Blind van zelfvertrouwen en zonder zelfkennis, omdat iedereen hem altijd naar de mond praat.

Zijn peers in het MT zien het, maar houden wijselijk hun mond. Zij zijn al lang blij met een gek in hun midden. Daardoor vallen hun praktijken minder op. Als er bij de zuidas-Khadaffi niet wordt ingegrepen, dan hebben zij al helemaal niks te vrezen.

Mijn collega’s en ik hopen op een interventie van de NAVO, maar HR zou ook goed zijn. We wachten al een poos, maar er gebeurt niks.

De belangen zijn kennelijk niet groot genoeg.
.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

where's the 'I like' button? ;)
heel herkenbaar dit...

Anoniem zei

Anoniem, ik deel deze mening...

Konden wij maar een samen een koninkrijk(je) beginnen, dan hadden tenminste begrip voor de situatie.

'waar rechtspraak eindigt, begint de oorlog'

Anoniem zei

Hoe herkenbaar. Het gaat inderdaad om het behoud van het koninkrijkje. En macht, en controle, en .... arggg

Een reactie plaatsen