Doorgaan naar hoofdcontent

Lekker burgerlijk

Bankiers, bankiers en nog eens bankiers. Maar ook een pizzabakker, model, fitness goeroe en yoga instructeur. De pizzabakker dateert uit mijn gymnasiumperiode. Het model uit een ik-word-oud-en-lelijk-in-deze-bureaustoel fase. De fitness goeroe was rond diezelfde tijd. Bij de zoektocht naar een partner kan je je ongegeneerd laten leiden door je eigen gefnuikte ambities.

De laatste tijd zie ik een ingedutte kantoorpruim in de reflectie van mijn beeldscherm. Saai. Oud. Pedalerend door Oud Zuid kom ik enkel dezelfde pakken tegen. Kalend, bemiddeld, veilig. Zo burgerlijk. ZoZuidas.

Mijn receptoren stonden dus wagenwijd open voor een tropisch creatief. Die werd door hogere machten in de vliegtuigstoel naast me geplant. Opgegroeid in een achterstandswijk. Spannend. Donkere ogen en een vrolijke lach. Knap. Customized sneakers en een mac book air. Creatief. Ik zag ons al Spotify links uitwisselen op Facebook. Samen in de rij voor Foam. Een man die meehuilde met Adele en de cameravoering van Tom Ford wist te vergelijken met Kanye’s kledingkast.

Mijn hart maakte een sprongetje toen hij de stewardess betaalde voor mijn drankje. En mijn make up loze vliegtuighoofd mee uit vroeg.

Een week later, zaterdagavond Jordaan. Kanye op repeat en de kippepootjes onder de gril. ,,Wel zo gezond”

Het afspreken was nog wat lastig. Tien telefoontjes, zes keer pingen en twee ,,c u in 4 :p” smsen waren nodig voor een face to face. ,,Waar heb je die broek gekocht,’’ was zijn eerste vraag. Een wenkbrauw ging omhoog bij mijn ‘H&M’. Hij vertelde over zijn probleemjeugd en kruimeldiefstallen als kind. Over zijn laatste escapades met een getrouwde cliĆ«nt. ,,Ik geloof niet in regels, ik maak mijn eigen,” vatte hij zijn levensfilosofie samen. Er bekroop me een licht gevoel van ongemak.

Op naar de kroeg. Was het niet mijn beurt om een drankje te halen? Hij zat krap bij kas. Verveeld stond hij met zijn cocktail langs de zijlijn. Slechte muziek. Giftig werd hij van alle ,,horks’’ die op zijn sneakers gingen staan. Erg giftig. Twee keer moest een uitsmijter tussenbeide komen voor we de deur uit werden gezet.

Op de stoep kreeg ik een visioen. Ineens zag ik mezelf tien jaar verder tien hoog achter met twee blauwgeslagen ogen ruzie maken over zijn laatste faux pas. Of de restjes van zijn uitkering.

Ik heb een taxi gebeld. ,,Oud Zuid” verzuchtte ik op de terugweg richting dertigerjaren kinderfabriek. Lekker burgerlijk. Lekker veilig.

Reacties

Anoniem zei…
Wat mij (als man) niet duidelijk is waarom een hele slimme meid als een blok valt op een helemaal verkeerde vent. Wordt het alarmsysteem uitgeschakeld als je een krullebol ziet? Is het idee om als oude vrijster verder te moeten zo erg dat normaal denken stopt? Als van de andere kant geen respect getoond wordt en de normale omgangsvormen in acht genomen worden zou dat een heel groot teken aan de wand moeten zijn, lijkt me. Gelukkig is het nog goed afgelopen anders zouden we dit blog moeten missen...
Voor de goede orde: deze bijdrage komt ook via zo'n hippe MacBook Air, ik heb ook een creatief beroep maar ik draag geen sneakers.
Alfa zei…
Tip: Als je openlijk wenst te solliciteren naar een date met een ZoZa-dame zou ik dat niet anoniem doen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!