ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 28 april 2011

Navelpluis

Meneer Schalken, meneer Jansen en meneer Hendriks waren samen op een intelligente mannen-etentje. Er was wijn. Ze waren entre nous. Er werd ge-mannenkletst. Op niveau, dat wel. Onder het genot van anderhalve fles Sancère per persoon kon iedereen zijn plasje doen over het onderwerp Wilders. Het was vast een hartstikke gezellige avond.

Ik moest die avond Bikrammen, dus helaas kon ik er niet bij zijn.

Gelukkig is het neuzelend gezelschap al weken onderwerp van Nieuwsuur en P&W en zijn we allemaal alsnog gedwongen tafelgenoot. We moeten luisteren naar: Meneer Schalken liegt. Meneer Jansen liegt. Hij heeft mij geprobeerd te beïnvloeden. Ik zag die beschikking uit z'n zak steken, wel waar! Terwijl China, India en Brazilië niet lullen maar poetsen en de wereldeconomie runnen, zitten we in Nederland gezellig met z'n allen te navelpluizen over een diner met de middle aged.
Op de Zuidas doen we niet anders. Als vrouwelijke medewerkers worden we regelmatig geconfronteerd met navelpluis van onze mannelijke collega's. De eindeloze cirkelredeneringen, de niet opgaande metaforen, de verbale zijpaadjes waarop we allemaal het spoor bijster raken.
Zoals tijdens het jurisprudentie ontbijt vorige week. “Maar Floris-Jan, beweer je nu echt dat de aansprakelijkheid in arrest Klootviool verder opgerekt zou moeten worden dan de Hoge Raad heeft bepaald? Goh, eigenaardig. Daar heb ik toch hele andere gevoelens over. Toen ik in die zaak Gemeente Grimbergen in beroep ging (…).” Daar gaan we weer. Hopelijk zijn we om half een klaar, kan ik nog op tijd dat advies versturen. “Ja, de zaak Grimbergen, persoonlijke hoogtepuntje uit 2010. Ik gebruikte, wat ik noem, de dubbele nijptang constructie, waarbij de redelijkheid en billijkheid dient als (…)” Ziet iemand het als ik nog een krentenbol van de schaal pak? Kan maar beter vast lunchen nu. Kan ik in ieder geval doorwerken tot die conference call. “Jan Jaap, als ik je mag onderbreken. Ik had laatst een zelfde soort zaak aan de hand, daar gebruikte ik mijn oneigenlijke eigenlijkheidstoets. Heb ik ook een artikel over gepubliceerd in de Recht en Krom van deze maand. Echt een aanrader.” Navelpluizerij pur sang.

Op de Zuidas geldt, hoe meer spreektijd, hoe belangrijker je bent. Tijdens een conferencecall kan je rustig de telefoon op mute zetten en drie mails aftikken. Na weer zo’n urenlange call vraag ik me af wat het gesprek nu voor de deelnemers heeft opgeleverd. Als werknemers zouden worden afgerekend op daden in plaats van woorden, dan zijn de meeste van mijn collega's snel uitgepraat. Helaas zitten er in de maatschap meer mannelijke kletsmajoren dan vrouwelijke multitaskers. Dus worden we voorlopig nog gedwongen garen te spinnen van het navelpluis van onze mannelijke collega's.

1 opmerking:

Rosanna zei

Hahaha, ja mannen kunnen altijd zo mooi praten.

Een reactie plaatsen