ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdonderdag 19 mei 2011

Mixen met idealisten


Een tijdje geleden kwam ik op de Jonge Balie borrel de advocaten uit mijn oude opleidingsgroepje tegen. Zes jaar geleden begonnen we samen aan de opleiding van de Orde van Advocaten. De opleiding ging toen van start met een kennismakingsdagen in een conferentieoord in Zeist. De tweedaagse kennismaking in Zeist is beroemd en berucht. De net niet volwassen aanstaande advocaten worden losgelaten op een all you can eat buffet. Hyper van de schalen koekjes die iedereen kinderachtig blijft dooreten, volg je workshops als "Communiceren met cliënt, vriendelijk, maar altijd op afstand!", "De Urenadministratie" en "Pleiten voor pro's, de Harvard methode" Dit onder begeleiding van melige jaren '80 filmpjes van een ongekende Hollandse kneuzigheid. Na de verplichte nummers is het tijd voor het diner en de borrel, waar je ongetwijfeld bekenden van je studie aantreft en de rest van de avond flauwe grappen maakt over de begeleiders.

De suikercoma's en het schoolreisjesgevoel terzijde, bieden de kennismakingsdagen de kans om andere advocaten tegen te komen dan het prototype Zuidasser. De dorpsadvocaten bijvoorbeeld. Vaak echte heertjes, met meestal een double breasted blazer en pastelkleurig hemd, die de rest van de klas heel vervelend met Amice! aanspreken.

Of de shagrokende asielrechtadvocaten, met een Heal the World-gevoel waar de gemiddelde corporate lawyer alleen met Kerst last van heeft. Ook zie je hier advocaten met een allochtone achtergrond. Nog steeds vrij zeldzaam op de Zuidas, waar advocaten met een kleurtje alleen op de recruitment websites verschijnen om daarna weer mysterieus te verdwijnen. De opleiding van de Orde laat zien dat de advocatuur in Nederland meer is dan M&A en Corporate Litigation. Dat er nog een hele wereld aan soms schimmige, soms briljante amices en amica's bestaat.

Een tijdje gelden hebben de grote Zuidaskantoren besloten dat hun protegés niet mogen mixen met de rest van de advocaten. Geen cursussen meer over procederen op toevoeging voor armlastige cliënten of andere sosjalistiese onzin. De jonge Zuidas guppies mogen alleen nog mixen met de eigen soort, binnen een efficiënt kader waarin de learning curve goed wordt bewaakt. Dit heet Lawfirm School. Geen gelul, gewoon op zaterdag tentamens inplannen. Dat vonden mijn opleidingsgroepje en ik toch wel een beetje zielig voor de stagiaires van nu. Zullen ze nooit kennismaken met Patricia, de shagrokende kraakrecht-advocaat.

Jammer, want mixen met mensen buiten je comfort zone wordt je niet alleen een leuker mens, maar ook een betere advocaat. Je weet immers nooit wie er in de rechtszaal tegenover je staat. En hoe kun je je anders inleven in die gekke Henkie die toevallig ook het hedgefund bestiert waar je voor optreedt?

1 opmerking:

Anoniem zei

grappig... dus ik mag opmaken uit bovenstaand stuk dat er geen allochtone advocaten werken op de Zuidas? of rare types?

Een reactie plaatsen