Doorgaan naar hoofdcontent

Onbewust Onbekwaam

Soms heb je even geen zin. Of gewoon geen tijd. Maar wel een deadline. Voor het weekend moet je memo af zijn. Het is vrijdag 16:40h en je hebt geen inspiratie, geen puf. Gewoon geen zin meer in dat geneuzel, dat werk heet. Wel zin in het veel te korte weekend. Eigenlijk is het memo wel af, maar het is nog lang niet goed genoeg. Je bent veel te laat begonnen.

Je gedachten dwalen af. Zaterdag lekker varen en ’s avonds naar Werck. Zondag op het terras hangen bij Binnenbuiten.

Je hebt zin in een wijntje of twee. Maar het werk moet af. Het is inmiddels 17:30h en de zon schijnt buiten. Je leest de conclusie nog eens door. Shit, dit is nog lang niet goed genoeg. Er moet nog zoveel veranderd worden. Het is zes uur. Je vriendinnen zitten al bij Wildschut op je te wachten.

Het is mooi geweest. Je slaat het document op en stuurt het naar je baas.
Hallo weekend!
. Op het terras ben je na twee witte wijn je werk al weer vergeten. Maar op zaterdag krijg je een mail van je baas. ‘Bedankt. Ik ga er morgen naar kijken.’
Shit.. Shit. Nu zit je het hele weekend met het slecht afgeleverde werk in je hoofd.

Je weet dat het slecht is. Je weet ook dat hij weet dat het slecht is. Maar de vraag is, of hij weet, dat jij weet, dat het slecht is.

Dit lijkt zinloze informatie, maar deze informatie is uitermate belangrijk om je strategie voor maandagochtend te bepalen.

Als hij weet, dat jij weet, dat het slecht is. Betekent dit, dat je bewust slecht werk aflevert. Als hij niet weet, dat jij het weet, lever je onbewust slecht werk af.

Wat is erger? Bewust of onbewust slecht werk afleveren.

Tegen dat laatste kan nog een cursus aan gegooid worden. Dat eerste, daar kan geen cursus tegenop. Ga je maandag naar je baas en zeg je: ‘ Sorry (grote ogen, knipper, knipper), ik had niet genoeg tijd en eigenlijk ook geen zin’ of zeg je: ‘Ik vond het erg lastig, maar ik denk dat ik de essentie te pakken heb. Ik hoor graag hoe jij erover denkt.’

Ik zou het wel weten. En dat is dan ook precies wat ik ga doen. Zo, nu weer van mijn weekend genieten.
.

Reacties

Sofie zei…
Te laat als het verzonden is, je moet het goed positioneren voordat je het verstuurt, dus schrijf je baas: 'bijgevoegd de memo, nog niet af, maar was niet zeker over de juiste toon, misschien heb je maandag 5 minuten?' Om carriere te maken moet je handig genoeg zijn om met slecht werk weg te komen:)!
Anoniem zei…
Of je verstuurt het mailtje en je vergeet bewust het memo (dat dus nog niet af is) als attachment mee te sturen. Voordat men doorheeft dat het attachment niet is meegestuurd hang je al lang en breed onder de tap.

De truc werkt altijd. Zo kun je op zondagmiddag of maandagmorgen het memo nog even finetunen en toch vrijdag bij Wildschut zitten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!