ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comdinsdag 10 mei 2011

Pleidooi voor de kantoorhamsterEven wanen we ons echte ondernemers. Met een oranje Bassie pruik op, een rood/wit/blauw jurkje aan en een hartjes zonnebril op, brengen we schreeuwend ons waar aan de man. ‘Vintage mantelpakje. Vijf euri. Weg is weg.’ Aan het einde van de dag tellen we dronken van de flessen Prosecco onze winst. 160 Euro en 25 cent. Netjes. Dat is 80 euro en 10 cent de man. Genoeg om de rest van de dag door te komen op het Amstelveld en het Marie-Heineken plein. Dat ondernemerschap is zo gek nog niet.

Op de Zuidas zijn we gek op ondernemende typjes. Een eigen bedrijf staat indrukwekkend op je CV. Wij, kantoorhamsters, smullen bij een mooi verhaal over ondernemerschap. Voor de meeste van ons blijft het hebben van een eigen bedrijf bij een droom. We zijn te bang en zien teveel risico’s. Een ondernemer heeft visie, neemt verantwoordelijkheid en is daadkrachtig. Prachtige eigenschappen..
Naast deze eigenschappen is een ondernemer niet bang voor risico’s en gewend om beslissingen te nemen. Want zonder risico geen rendement weet een ondernemer. De ene ondernemer zal iets meer risico avers zijn, dan de andere ondernemer. Deze laatste zal misschien meer rendement behalen, maar ook sneller op zijn plaat gaan. Het risico op faillissement lopen ze in principe allemaal.

Hoe anders is dat voor de kantoorhamster. Hij krijgt misschien een minder goede beoordeling. ‘Het schort nog even aan de kennis van producten’, luidt het oordeel van de baas, na een grote misser. ‘We gooien er een cursus tegenaan.’ Een 6 dit jaar in plaats van een 10. Balen, maar morgen schijnt de zon en tikken we weer vrolijk verder tot vijf uur. De kantoorhamster komt niet in de schuldsanering terecht.

Dus blijven we veilig in de glazen torens zitten, verlangend naar het runnen van onze eigen miljoenen imperium. In cupcakes bijvoorbeeld, of een leuk internetbedrijfje.
Heel af en toe komt er een echt ondernemend type ons kantoor binnenwalsen. Zo een met daadkracht. Zo een die enkel upward potential ziet. Zoals mijn nieuwe collega V. Collega V. komt uit een ondernemersgezin. Zijn vader heeft een eigen bedrijf en zelf runt hij met vrienden een online webwinkel. Collega V. wil zijn kansen grijpen. Collega V. heeft geen zin in administratieve rompslomp, juridisch gezeur en bureaucratisch geneuzel. Collega V. ziet honderden mogelijkheden en geen enkel risico. Maar Collega V. zit dan ook niet met zijn eigen geld in dit bedrijf. Het zijn anderen, de aandeelhouder en de cliënt, wiens geld op het spel staat.
Zonder bang te hoeven zijn voor een executieverkoop van zijn huis vanwege verkeerde investeringsbeslissingen, is voor Collega V. de sky the limit.
Gelukkig zijn daar nog de kantoorhamsters, die hem haarfijn weten uit te leggen wat er allemaal fout kan gaan. Collega V. is gefrustreerd. Hij heeft het gevoel dat er kansen aan zijn neus voorbij gaan. Het bloed stroomt waar het niet gaan kan.

Ondertussen heeft de kantoorhamster ongemerkt de aandeelhouder of de client behoedt voor misschien wel een groot verlies. Misschien is'ondernemend' toch niet altijd en overal zo’n goede eigenschap. Behalve natuurlijk op de vrijmarkt met Bassie pruik op

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen