Doorgaan naar hoofdcontent

Kinderen na je pensioen

Kinderopvang is weer volop in het nieuws. Dit keer vanwege de aangekondigde bezuinigingen van minister Kamp.
Hoewel de kranten bol staan van allerlei ouderorganisaties die hun ongenoegen uiten over de voorgenomen bezuinigingen, hoor ik mijn collega, die net moeder is geworden, hier niet over. Haar zorgen zijn van een totaal andere aard.
‘Nee. Hij moet nog even wennen aan de drukte. Ja. Ok. Nee. Ik kan niet eerder komen.’ Met tranen in haar ogen hangt ze de telefoon op. Stilzwijgend hervat ze haar werk. Ondertussen kijkt ze om de 10 minuten op de klok, om te zien hoe lang haar kleine spruit nog op de drukke crèche moet blijven.
Ze is net terug van zwangerschapsverlof en is gelijk weer op volle sterkte ingezet. Haar zoontje moet nog even wennen aan de crèche en de leidsters bellen haar bijna iedere dag. Het gaat niet zo goed en ze hebben hun handen vol.
Onze partner heeft een middagje gegolft met een prospect en heeft een nieuwe klus binnengehaald. Vol trots kondigt hij, nog rozig van het middagje zon en wijn, de nieuwe deal aan. Hij gooit het dossier op haar bureau en loopt zelfgenoegzaam weg. De zorgen en verdriet van een jonge moeder zijn hem vreemd. Hij heeft drie kinderen, maar zijn vrouw heeft de zorg volledig op zich genomen. Zijn vrouw belt hem hoogstens om te klagen over de Filippijnse au pair, die, zo begrijpen wij, nogal wat zeurt. ‘We have to sacrifice for the future of our children.’ Beklaagt ze zich iedere dag lijdzaam. Zodra ze een nieuwe hebben, wordt ze ontslagen, vertelt onze manager. Ook hem hoor je logischerwijs niet over de voorgenomen bezuinigingen.
Met lege ogen pakt mijn collega het dossier op. Met een diepe zucht loopt ze naar onze partner om te bespreken of deze zaak niet beter naar iemand anders kan gaan. Ze is al zo druk.
Een uur later belt ze weer met de crèche. Of het weer wat beter gaat? Op de achtergrond huilt haar druif de longen uit zijn lijf. Nee, dus.
Als ik het zo zie is werken voor een vrouw die net een kind heeft gekregen geen pretje. De crèche is ver weg en de werktijden inflexibel. Even naar de crèche voor een knuffel of een troostende aai over de bol zit er niet in.
Het CPB heeft uitgerekend dat slechts een klein aantal vrouwen stopt met werken door de voorstellen van minister Kamp. Zou er ook een berekening zijn van het aantal vrouwen dat nog even wacht met het krijgen van kinderen omdat het toch wel heel onaantrekkelijk wordt gemaakt op deze manier? Of gaan we er vanuit dat de biologische klok het altijd van de ratio overwint?
Voorlopig heeft mijn ratio in ieder geval nog de overhand.
Ik wacht nog wel met kinderen krijgen tot we in dit land het werkende moeders een beetje makkelijker hebben gemaakt. Of tot ik een rijke vent, met au pair, heb gevonden. Of tot ik met pensioen ben. Which ever comes first. Ook op je zestigste kun je nog moeder worden toch?

Reacties

Chris zei…
De overheid de schuld geven dat jij je kinderwens uitstelt, is bizar.

Het grote taboe is dat het na je dertigste een stuk moeilijker wordt om kinderen te krijgen. Bovendien is de kans op geboorten-afwijkingen vele malen groter. Ideaal zou zijn als vrouwen op hun 20ste kinderen zouden krijgen.
Ukridge zei…
Niet zeuren, Je kunt niet alles hebben en een carriere en kinderen, maak een keuze!

Wim
Anoniem zei…
Ja want op hun 20ste zijn vrouwen daar natuurlijk totaal klaar voor, terwijl ze midden in de studie zitten, weinig geld hebben en waarschijnlijk ook nog zonder partner waar ze (dan al van weten dat ze er) een kind van willen. Misschien lees ik het verkeerd maar volgens mij geeft ze ook niet (alleen) de overheid de schuld, maar ook de starheid in grote advocatenkantoren..
En @Wim waarom moeten vrouwen wel kiezen en mannen bijna nooit, althans beduidend minder?
Chris zei…
Ik heb het over de biologische zin. Kinderen op je twintigste zou perfect kunnen als wij onze samenleving daarop zouden inrichten, zoals wij altijd gedaan hebben.

Het idee dat je pas als vrouw alleen tot wasdom komt als je carrière hebt gemaakt, is vrij nieuw en komt uit de koker van reclamemakers die vrouwen als nieuwe markt wilden aanboren.

Gelukkig zijn er ook vrouwen die het moederschapsideaal omarmen. Zie http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/leve-de-burgertrut/1001004005510725/index.html
Anoniem zei…
Wat een typische mannenreacties weer. Een vrouw moet wel goed nadenken voor ze aan koters begint, want, het kleine aantal mannen dat wel voor hun kind zorgt (de 'papadag' is niet zorgen, ik bedoel echt een normale verdeling) daargelaten, de zorg voor een is kind nog altijd een vrouwenzaak. Dus als je alleen werkt om te betalen voor de creche, waarom werk je dan nog? Wanneer je werkdag eindigt op het moment dat de crecheleidsters ook naar huis willen, dan ben je dus altijd van hot naar her aan het haasten. Relaxt, maar niet heus.

Tevens zijn er vrouwen die een carriere en kinderen willen, net als mannen. die hoeven ook geen 'keuze' te maken toch? Wat een botte horkenstelling weer.
Anoniem zei…
helemaal gelijk, Anoniem.

Mannen en vrouwen moeten samen een keuze maken voor wel/niet nemen van een kind(eren). Daarnaast elkaar respecteren en vrij laten om ook carriere te maken. Ook samen bij 'helfte' voor de kinderen zorgen, dus ook de papa's de kids naar de creche/dokter/poepluiers verschonen/midden in de nacht uit bed komen voor een flesje/luiers etc. SAMEN! Tenslotte hebben jullie er samen voor gekozen om kids te krijgen...
Suc6!
Ray, ook een papa.
Chris zei…
De meeste mannen die ik ken zijn juist allemaal in de ban van het feminisme , zoals @Ray of sterker nog: willen helemaal geen kinderen.

Dat is precies mijn punt. Het draait om keuzen maken. Waarom wil je eigenlijk full-time werken als je kinderen hebt? Aan het eind van de dag schiet je er economisch toch niks mee op. Om nog maar over de belangen van het kind te zwijgen.
Anoniem zei…
Wat een onzin dat een kind er niets bij opschiet als beide ouders werken. Juist wel: het kan trots zijn op zijn ouders. Uit ervaring weet ik dat het belangrijkste is dat een kind weet dat je er bent als het echt telt en voor de rest krijg je zo heel snel mee dat het belangrijk is je eigen ding te hebben en op eigen benen te kunnen staan. Dat 4-uur-thee is helemaal niet nodig; ik was juist trots dat mijn beide ouders vervulling in hun baan hadden.
Anoniem zei…
Stel je voor, een wereld waarin we aan een man zouden vragen waarom hij eigenlijk nog fulltime wil werken, als hij kinderen heeft.
Chris zei…
Een kind heeft aandacht nodig van de ouders. Dat is nu eenmaal een universeel gegeven.

@Anoniem 2.

Mannen en vrouwen zijn in wezen dierlijk. Net als de natuur hebben wij een 'paringsperiode'. Voor een vrouw is dat tussen de 20 en 28 jaar. Dan zijn ze ook voor een man seksueel gezien het aantrekkelijkst. Mannen hebben dan het sterkst de prikkel om met ze te trouwen, een eenheid te vormen door een gezin te stichten. Juist dan voelt een vrouw zich het meest gelukkig, als moeder en echtgenote.

Dat heeft allemaal een bepaald doel. Op het moment dat ze haar aantrekkingskracht verliest, heeft ze nog altijd een sociaal vangnet en neemt ze deel aan het gewone leven. (Kinderen opgroeien, die trouwen, zelf weer kinderen krijgen etc). Bovendien kan dan in wezen altijd nog aan haar professionele leven beginnen.

Vrouwen daarentegen die in hun piekjaren bezig zijn aan hun carriers, lopen dit allemaal mis. Bovendien als ze een man tegenkomen, is de kans aanzienlijk dat de relatie op de klippen loopt. Waarom? Omdat ze inmiddels een masculine mentaliteit heeft gekregen en telkens ruzie loopt te maken over triviale zaken met de man.

Mij staat een fragment uit Sex and the City II bij waarin Carey door het lint gaat als mr Big een TV in de slaapkamer zet.

Maargoed, neem niks zomaar van iemand aan, zelfs van mij niet en ga zelf op onderzoek uit!
Barbara zei…
Of zoals van Pablo van der Klinken bij de presentatie van De stand van de Advocatuur 2009 noemde…

" Ik heb vijf kinderen. Regelmatig wordt mij gevraagd hoe ik dat toch combineer, een eigen bedrijf en de zorg voor die vijf kinderen. Ik leg dan altijd uit dat ik bereikbaar ben voor mijn kinderen, maandagmiddag niet werk en veel combineer met oppas en geliefde. Op dagen dat ik ze naar school breng ben ik niet voor half tien in vergadering. In ruil daarvoor staat mijn Blackberry altijd aan, ook tijdens voetbalwedstrijden en in de weekenden.

De werkelijkheid is anders: de vraag over de combinatie van werk en kinderen wordt mij helemaal NOOIT gesteld. […] Wat natuurlijk totale nonsens is.

Dit verschil in benadering tussen mannen en vrouwen is typerend. Onlangs werd een nieuwe minister voor prachtwijken benoemd. Eberhard van der Laan is advocaat en vader van vijf kinderen, waarvan drie uit zijn laatste huwelijk die nog heel jong zijn. In een NRC portret van de nieuwe minister Van der Laan, geen woord over vaderschap. Er is nog geen journalist die aan deze advocaat gevraagd heeft hoe hij denkt zijn ministerschap te combineren met jonge kinderen."
Chris zei…
@ Barbara
http://www.youtube.com/watch?v=Do5zrdTb-yI
Anoniem zei…
@ Crhis

Je lijkt te zeggen dat vrouwen maar beter helemaal geen carriere kunnen maken want hun gelukkig zijn is totaal gebaseerd op het moeder en echtgenoot zijn en het later zien trouwen van de kinderen en het krijgen van kleinkinderen. Sorry hoor maar ik denk toch dat er veel vrouwen zijn die meer uit het leven willen halen en daardoor nog gelukkiger zouden worden!
Als een vrouw op vroege leeftijd carriere heeft gemaakt is dat funest voor latere relaties?
Er ooit aan gedacht dat wellicht de man zich wel wat zou mogen aanpassen in plaats van de vrouw achter het fornuis te willen houden?! Je lijkt de vrouw niet zo veel te gunnen naast het krijgen van kinderen?!

En mannen wordt NOOIT gevraagd waarom ze full-time willen werken en kinderen hebben.
Chris zei…
Hoe mannen en vrouwen hun leiden, is mijn zaak niet. Doe wat je niet laten kunt. Wie ben ik ten slotte?

Wel heb ik mij uit persoonlijke belangstelling in dit onderwerp verdiept, en ben tot verrassende inzichten gekomen. In het kort: Het grote probleem met jullie vrouwen, is dat jullie jezelf definiëren aan de hand van de man. Daardoor heb je telkens het idee dat je tekort wordt gedaan.

Mocht je meer van het thema af willen weten, dan raad ik je dit boek aan.

http://www.amazon.com/Taking-Differences-Seriously-Steven-Rhoads/dp/1893554937
Barbara zei…
@ Chris

Chris heb je dochters? En gaan die naar school,studeren? Zonde lijkt me...

(of misschien loop ik op de feiten vooruit en heb je (nog) wel helemaal geen vrouw)
Anoniem zei…
Chris, het lijkt erop dat het er bij jou alleen om draait dat de vrouw aantrekkelijk gevonden moet worden door de man en en voornamelijk dan gelukkig is. Dan is de vrouw het lijdend voorwerp (letterlijk) en dat is echt niet zo. Let me tell you, veel vrouwen worden nu eenmaal ook gelukkig als ze werken, simpelweg omdat werk leuk kan zijn en je (op een andere manier) maar net zoveel waardering kan geven als kinderen. Waarom moet jij als vrouw dat laten als er kinderen komen en mannen niet? Dat is niet zich definiëren aan de hand van een man, dat is gewoon oneerlijk.
Chris zei…
@ Barbara
Je hebt mij helemaal door. Geen vrouw ziet mij staan en op mijn werk word ik volledig door ze afgetroefd! Dus ben ik uit pure onmacht maar theorietjes gaan verzinnen die een vals gevoel van zelfvetrouwen geven!

@Anoniem
Nee, ik geef een beschrijving hoe het is. Het probleem is dat jullie geen onderscheid kunnen maken tussen wens en werkelijkheid.

Het is nu eenmaal een gegeven dat het een stuk moeilijker wordt om kinderen te krijgen na je dertigste. Dat krijg je van niemand te horen simpelweg omdat niemand er belang bij heeft dat je te vertellen. Je vriend niet (staat er niet op te wachten) Je baas niet (dan ben je immers niet inzetbaar) en je vriendinnen ook niet (hebben het te druk met zelf carrière maken).

Mijn stelling is dus dat het beter zou zijn als vrouwen zo tegen hun twintigste aan gezinsvorming doen. Juist dan kunnen ze nog heel goed carrière maken, omdat ze tegen hun mid/eind dertig hun handen volledig vrij hebben.

Een heel redelijke man als Ronald Plasterk betoogde enige tijd geleden precies hetzelfde als ondergetekende. Zie http://www.vpro.nl/programma/buitenhof/afleveringen/27979099/items/28563953/
Anoniem zei…
@ Chris,

Vrouwen kunnen geen onderscheid maken tussen wens en werkelijkheid ?! Volgens mij begrijpen de vrouwen hier juist heel goed dat op dit moment kinderen en een carriere niet altijd samengaan en dat dáár wat aan veranderd moet worden. Jij stelt voor dat vrouwen moeten veranderen of zelfs ingeven, maar waarom kan het systeem niet aangepast worden?!
Nee want het ligt natuurlijk allemaal aan de vrouwen. Die willen dingen die ze niet kunnen krijgen. De vrouw zoals jij die omschrijft lijkt erg minderwaardig en te dom om voor zichzelf te denken.

Trouwens carriere maken tegen de mid/eind dertig is niet zo makkelijk als jij dat doet voorkomen. De oudere vrouw heeft dan nog geen echte ervaring in de praktijk gehad (immers kinderen op 20e) en de kennis is niet meer op to date. Het énige voordeel is dan dat die vrouw geen kinderen meer wil.

Je komt wel steeds op de proppen met die vruchtbaarheid maar dat is niet wat vrouwen als grootste probleem ondervinden. overigens, bij koppels geen kinderen kunnen krijgen ligt het evenvaak aan de de vrouw als aan de man En carriere maken betekent ook niet dat je dan pas kinderen na je 35 kan nemen. Maar ook niet op je 20e.

De enige reden dat het allemaal niet kan is omdat de mannen het al doen en iemand thuis op de kinderen moeten passen. Laten we het eens omdraaien.
Chris zei…
Hallo, heb je de bovenstaande tekst van de Zoza wel gelezen? Het geeft een treffend voorbeeld van een vrouw die op kantoor bezig is met haar carrière maar wier gedachten bij haar kind zijn. Terwijl haar baas wel perfect zijn geest kan verzetten.

Dat komt niet door 'het systeem', de overheid of diepgewortelde overtuigen, nee dat komt door de biologische werkelijkheid. Deze laat zich helaas veranderen.

Natuurlijk is vruchtbaarheid wel degelijk iets dat op de achtergrond meespeelt. De teller loopt. Je zult een keus moeten maken zo tegen je dertigste anders is er voor jou gekozen. Mannen worden na verloop van tijd ook onvruchtbaarder, maar dat is relatief veel minder dan bij de vrouw. Bovendien is de kinderwens door de biologische werkelijkheid (daar heb je hem weer) bij de vrouw veel sterker. Een man die nooit kinderen heeft gehad, zal dat in de regel als minder erg ervaren dan de vrouw.
Chris zei…
Deze laat zich helaas veranderen.= Deze laat zich helaas niet veranderen.
Anoniem zei…
Uiteraard heb ik het gelezen, ik lees er alleen wat anders in dan jij. Haar baas hoeft zijn geest ook niet te verzetten omdat zijn vrouw volledig voor de kinderen zorgt. Wat jij eerder zei geldt ook voor mannen, waarom heeft hij kinderen als hij niet eens aan hen denkt en meer dan full-time werkt?!

Maar ik geef op, je hebt helemaal gelijk, het ligt uiteraard niet aan het systeem en dat systeem hoeft ook niet te veranderen want het ligt allemaal aan de vrouw, die is gewoon niet gemaakt om kinderen en een carriere te hebben. Ze moeten maar gewoon opgeven, kinderen op hun 20e krijgen en later maar zien of ze nog enigzins carriere kunnen maken met hun verouderde kennis en weinig ervaring. Immers als ze kinderen hebben en een man zijn ze het gelukkigst. En dan later kunnen ze blij worden van hun kinderen die trouwen en kinderen krijgen. Want een vrouw zou niet meer in haar leven willen. Hoe kan je dat nou zeggen?! Misschien dat het in theorie biologisch gezien zo zou zijn, maar dat geld niet voor alle vrouwen en zeker tegenwoordig niet meer. Veel vrouwen willen meer uit het leven halen dan alleen voortplanten en echtgenootje spelen.

Als mannen wat minder zouden werken, zou het al een stuk makkelijker zijn om kinderen te hebben (ook op een wat vroegere leeftijd) en carriere te maken. Maar dáár horen we jou niet over.
Chris zei…
Mannen moeten zich inderdaad niet geheel achter hun werk schuilen, maar dat laat onverlet dat vrouwen betere verzorgers zijn.

Carrière is ook niet zo geweldig hoor. Zelf de Zoza's geven in hun boek aan dat de lieden die de Zuidas vaarwel gezegd hebben, daar geen moment spijt van hebben. Bovendien ambiëren ze (in ieder geval een of twee dames uit het gezelschap) een andere loopbaan.

Je bent waarschijnlijk ergens in de twintig, proef ik uit je reactie. De wereld ziet erop je dertigste ineens heel anders uit. Wellicht dat je tegen die tijd beter begrijpt wat ik bedoel te zeggen.
Barbara zei…
@ Chris

Ik ben in de dertig, heb twee (hele jonge) kinderen, een glansrijke carriere, o ja en vrouw en ik kan je een ding vertellen de wereld gaat er he-le-maal niet anders uitzien op of na je dertigste.

Wat een spruitjes..!
Anoniem zei…
Thanks Barbara.

Ach dan moeten mannen maar leren om goede verzorgers te zijn, het vergt gewoon wat meer inzet van hun kant. Vrouwen kunnen best carriere maken en mannen kunnen best verzorgen, het vergt van beide kanten enige aanpassing.
De Zuidas vaarwel zeggen betekent puur een carriere bij een groot kantoor vaarwel zeggen, niet perse een carriere in het algemeen opzeggen, toch?
Chris zei…
@ Barbara

Fantasisch! Heb je tips voor de zoza's of ' anoniem' hoe je dat allemaal weet te managen?
Barbara zei…
Tip 1: Laat je niet gekmaken, ook niet als je opereert in een male dominated industry, Tip 2: blijf vrouw (met lots of mascara en heels, wat nou praktisch), Tip 3: ga niet iets van je man willen wat hij zelf niet wil ('jij moet ook 4 dagen werken'), Tip 4: outsource alles wat niet bijdraagt aan je eigen levensgeluk (boodschappen, koken, wassen, strijken, schoonmaken, stomerij, shoppen, etc), Tip 5: neem jezelf niet te serieus (er is niets zo vervelend als klagende, zure vrouwen) Tip 6: kom in Singapore wonen: we zoeken altijd goede Nederlandse advocaten en fiscalisten.
:-)
Chris zei…
@ Barbera

Hulde, je zou zo een vd Zoza's kunnen vervangen indien er een uitvalt!

Hoe regel jij de zaken als alles tegenzit. Dus kort geding, kind ziek etc?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!