ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comvrijdag 17 juni 2011

Koffieautomaat etiquette

Koffie. Een geliefd onderwerp op de Zuidas. Het liefst halen we een kop meeneemkoffie bij Belmondo. Staat zo lekker internationaal. Kartonnen cup in de ene hand, FT in de andere. Dat we vervolgens een dag lang debiteuren/crediteuren spelen weet niemand. ‘It's Bouquet! B-U-C-K-E-T!’
Eenmaal op kantoor moeten we het toch doen met de kantoorkoffie. Het ene kantoor heeft een koffieautomaat, het andere een espresso-apparaat en een paar vergeten bedrijven hebben nog gewoon een DIY pot. Hup filter erin. Scheppen koffie. Op de aanknop drukken. En dan gewoon op de warmhouder laten staan. Heer-lijk.
De koffiehoek is niet alleen een plek om koffie te halen. De koffiehoek is het hart van een afdeling of verdieping. Zonder koffiehoek geen kantoorleven. Maar hoe houden we die koffiehoek nu gezellig? Nou, zo dus.
1. Dat er gekletst, geroddeld en gemoppetrommeld moet worden, snappen we best. Een computerscherm is nu eenmaal een verdomd saaie gesprekspartner. Maar niet alleen je gesprekspartner luistert mee.Dat die schimmelinfectie maar aanhoudt is misschien niet ‘too much information’ voor je BOF (Best Office Friend), maar voor de 10 collega’s die zich naast de koffiehoek proberen te concentreren op de redflags in de jaarrekening, waarschijnlijk wel. Keep it on the downlow dus.
2. Sociaal als we zijn, halen we natuurlijk ook een bakkie voor onze collega’s. De ene collega wil een koffie, met een beetje suiker en veel melk. De ander wil een dubbele espresso met veel suiker en een beetje melk. Dat vergt wat denkwerk. In het bijzonder als je in een gezellige kantoortuin werkt en 26 collega’s hebt. Dus heb je even de tijd nodig. Bedenk dat degene achter je misschien een deadline heeft en zonder kop koffie haar zenuwen niet kan bedwingen. Dat jij op je dooie gemakkie je lijstje afwerkt, kan haar op de zenuwen werken. Laat haar dus voor.
3. Roddelen over de baas doen we allemaal. Dat is ook gezond. Een gezamenlijke vijand schept een band. En dat is weer goed voor de productiviteit. Doe dit wel zachtjes. Niet fluisteren, dat staat zo maffiosi. Gewoon zacht roddelen. Want hoewel je baas zich waarschijnlijk ophoudt achter gesloten deuren (open deur policy is zooo 2010), bestaat de kans dat hij net heeft besloten zich eens lekker onder de mensen te begeven. Even managen. Voor je het weet staat die ongemerkt naast je of achter je. En dat. Dat is niet zo gezellig.
4. Was je eigen mok af.
5. We kennen ze allemaal. De bazige secretaresses, die iedere ergernis in schreeuwende hoofdletters afdrukken op blinkend wit A4 papier met een veelvoud aan uitroeptekens erachter. SPOEL DOOR!!!!!!! als reminder op de w.c. RUIM JE TROEP OP!!!!!!!!! als aanmoediging op de koffieautomaat. Laten we vanaf nu besluiten, dat we dat niet meer doen. Het staat zo ongezellig. Het hart moet blijven kloppen.Print gewoon deze post uit. Op roze papier. Staat een stuk fijner. Zet er dan wel even onze website bij. www.zozuidas.nl, dan kan iedereen onder het genot van een slappe kantoorbak onze geweldige verhalen lezen;
En dan nog deze: Sleep is a symptom of caffeine deprivation. Nu is het helemaal een mooie koffiemachine post-it. Al zeggen we het zelf.

2 opmerkingen:

Chris zei

Ja, je zou deze tekst eigenlijk moeten inzingen en de jaren tachtig DE-reclames nieuw leven inblazen. Zie:

http://www.youtube.com/watch?v=LESw7jjIBVU&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=cla2dHpG6nw&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=s42k004V0LM&feature=related

Arnoud Engelfriet zei

Mooiste briefje dat ik ooit zag op een toilet was een geprinte tekst "Graag de borstel gebruiken!"

Met daaronder in pen "Pas op: doet héél veel pijn!"

Een reactie plaatsen