ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 8 juni 2011

Lieve ZoZa's, mijn manager managet niet.

Lieve ZoZa's,

Een probleempje waar jullie misschien wel raad mee weten.
Op de afdeling waar ik werk hebben we een manager die niet doet waar hij voor betaald wordt. Wat hij in de tussentijd wel doet is een groot raadsel. De hoeveelheid werk die wij medewerkers moeten verstouwen is bijna niet bij te houden en het enige wat hij doet is een beetje sip knikken als we er iets van zeggen. Dus ons team worstelt zonder zijn begeleiding met de beste intenties door de workload, volledig bewust van het feit dat er ook fouten worden gemaakt door de tijdsdruk.

Die enkele keer als je hem om input vraagt (omdat je beslissingen neemt die hij eigenlijk zou moeten maken) stelt hij die vreselijke managers-vraag: Wat denk je zelf dat het beste is? of, nog erger: Hoe zie je dat zelf? Ja daag, wordt je als manager dan alleen betaald om als een slome kanariepiet dit soort vragen te papegaaien? Goed, jullie merken, het zit me hoog. Wat doen we aan dit stuk overbetaald kantoorbehang?

xoxo

Frust van Frustenstein

Lieve Frustie,
Ok. Even ademhalen. In, hmmmm. Vasthouden, 5, 4, 3, 2, 1. En uit, haaaaaa.

Dat voelt al beter toch? Als wij het even niet meer zien zitten nemen we een breather. Het helpt echt. Nu naar je probleem. Of eigenlijk, twee problemen. Het eerste en echte probleem is dat jullie teveel werk moeten uitvoeren en te weinig handjes hebben. Daardoor raken jij en je collega's moe en murw van. Werkplezier is ver te zoeken en alle frustratie richt zich tegen dweilie, de manager met assertiviteitsproblemen. Dat is probleem twee.
Hij is jullie manager en zou er voor moeten zorgen dat jullie workload op een leuke manier te behappen is. Hij moet voor jullie opkomen bij het hoger management, door bijvoorbeeld de aanvoer van projecten tijdelijk te staken, of door extra werknemers aan te trekken. Omdat hij het blijkbaar eng vindt om jullie overwerkte afdeling aan te kaarten bij zijn bazen, zullen jullie het in een mooi voorstel moeten aanleveren tijdens de afdelingsmeeting. Dat kan hij dan rechtstreeks aan zijn baasjes doorsturen. Als hij dat niet doet, zal een van jullie dit een keer tussen neus en lippen op een borrel moeten laten vallen bij een van de baasjes zelf. Gebeurt er dan nog niks, dan kun je jullie klachten door sturen aan de OR spelen. Dan moeten ze wel actie ondernemen.

In de tussentijd, doe een paar breathers en communiceer duidelijk (in e-mail) aan je manager welk werk je wel, en niet kan doen in de tijd die beschikbaar is. Dat schept rust voor jou, en dat is het belangrijkst.

liefs,
de ZoZa's

2 opmerkingen:

Anoniem zei

'wordt je' is niet met dt Frustie...

Anoniem zei

Is bovenstaand Anoniempje misschien wat gefrustreerd om mensen om half 5 's nachts te gaan lezen?

Een reactie plaatsen