ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comzaterdag 11 juni 2011

Schuldsanering

Griekenland is alweer een tijdje om andere redenen dan comazuipende Hagenezen in het nieuws. De Griekse staatsschuld (329 miljard euro) is nu anderhalf keer zo groot als het nationaal inkomen (255 miljard euro). ,,Geen belasting betalen, met 53 in de pensioenregeling, laat lunchen, laat naar bed, niet werken. Het is een georganiseerde bende!”, gilde een boze Geert Wilders Sjuul Paradijs in Nieuwsuur. Athene krijgt opnieuw een miljardenlening van de Europese Unie, in ruil voor onder meer privatisering van het oude vliegveld. ,,Hopelijk bouwen ze hier iets moois en maken ze er geen zooitje van, want daar zijn wij Grieken goed in”, luidde het commentaar van een tandeloze Griek, die met zijn radiografisch bestuurbare vliegtuigje in de weer was op de landingsbaan.

Ik kreeg acuut sympathie voor de Grieken toen ik de bejaarde speelgoedpiloot zag. Ik ben gediplomeerd chaoot en kampioen impulsaankoop. Ik maak een zooitje van alles, zeker mijn financiën. Zelfs, of juist op een Zuidas-sarlaris. Over de koop van mijn eerste huis begin 2008, heb ik dan ook niet lang nagedacht. De crisis was nog gerommel in de verte en Funda-verkenningstochten waren een welkome werkbreak voor de jongens en meisjes advocaat. Kopen deed iedereen met een startsalaris van 53.000 euro, huur was geldweggooierij. ,,Invest in bricks,” zei mijn oud-kamergenoot Victor altijd. Victor is kalend, elf jaar advocaat en het type dat vakanties niet vooruit boekt ‘omdat het zomaar heel druk kan zijn in de zomer op kantoor.’
. Toen Victor na vijf minuten zijn akkoord gaf op het koopcontract, ging ik dus overstag. Mijn eerste huis kocht ik op de gracht. Een op een tandemsalaris begroot monumentaaltje, voor een godsvermogen opgeknapt. De tandem is inmiddels doormidden en het grachtenpaleis een derde in waarde gezakt. Ik overweeg een carrière buiten de Zuidas in cupcakes of creative writing, maar ik ben de trotse eigenaar van een schuld die zes keer mijn startsalaris overtreft.

Ik wil wel een maatje minder, maar hoe?

,,Schuldsanering,” was Victor’s suggestie toen we elkaar onlangs spraken over de probleempjes met mijn huis. Niet echt natuurlijk, dat levert een imagokrasje op als advocaat, maar stijl Greek-de-chique. ,,Dan doe je je huis in de uitverkoop en neem je een P&L’tje (red. persoonlijke lening) voor de aflossing van de restschuld. Dat gaat dan tegen een percentage van 6 procent. Ben je tegen de 600 euro per maand over een paar jaar wel klaar.“ Is mijn paleis wel verdwenen en gaat mijn geld naar een groot zwart gat. Die carrière buiten de Zuidas moet nog even op zich laten wachten.

.

8 opmerkingen:

Chris zei

Wat naar voor je. De Zuidas is in die zin een gouden kooi geworden. En dat te bedenken dat de vooruitzichten niet gunstig zijn, als te zijner tijd de hypotheekrente-aftrek wordt afgeschaft en er ook nog het risico bestaat dat jij je baan kunt verliezen, zwanger of ziek raakt etc.

Anoniem zei

Waarom of/of in plaats van en/en? Die cupcake-trein is allang op stoom, snel spring erop, anders mis je 'm!

Anoniem zei

heb je een aflossingsvrije hypotheek? Zo ja, omzetten naar een vorm waar je begint met aflossen. (omzetten van de hypotheekvorm kost paar honder euro). good luck

Anoniem zei

Oplossing: Verkoop je huis en verhuis naar Feldkirch en ga werken in Vaduz (Liechtenstein). Er is hier een groot tekort aan personeel in de financiele sector (op z`n minst 1000-2000) van op z`n minst 100.000 euro netto p.j. That will do. Succes!

Anoniem zei

Een huis is alleen maar een investering als er cash flow tegenover staat. Zolang je zelf in een huis woont en het niet verhuurd of op andere wijze rendabel maakt, is een huis een liability en geen asset.

Anoniem zei

Hey Chris, geen youtube filmpje meer paraat?

Chris zei

Wat wil je hebben?

Chris zei

Oké, vooruit dan maar...

Deze past wel bij het onderwerp. Ik denk dat wij allemaal heimelijk terugverlangen naast de jaren negentig toen de wereld een stuk onschuldiger leek. Vandaar dit lied, dat dit gevoel perfect beschrijft:

http://www.youtube.com/watch?v=AVmq9dq6Nsg

Een reactie plaatsen