Doorgaan naar hoofdcontent

De nieuwe-jij of niet?


Je hele leven ben je in de veronderstelling dat je een hippie bent. Je gaat graag naar Lowlands, vindt het heerlijk om te zingen bij een kampvuur en bent fan van Bob Dylan. Maar dan kom je erachter, dat je eigenlijk best wel gehecht bent aan materie. Dat je het fijn vindt om een huis te bezitten en een bedrag op je spaarrekening te hebben staan.Hele dagen op Ibiza om een strandvuur springen en onder de sterrenhemel slapen leek zo mooi, maar een warme douche en een vaste verkering is ook wel zo fijn. Dus laat je je dreads uitgroeien en zoek je een baantje op de Zuidas.

Of. Je denkt al 25 jaar dat je een brave kakker bent. Vanaf je vijfde draag je al Oilily en in je studententijd had je een roze Ralph Lauren, een blauwe capuchon trui en een Gaastra jas. Maar er begint iets te knagen. Die krakers, die nu uit hun huizen weggejaagd worden, zien er toch wel heel indrukwekkend uit. Die staan echt ergens voor. Hebben een passie, veel vrienden, een hond aan een touw en een bakbrommer. Die leven in vrijheid. Hebben geen baas aan wie ze verantwoording hoeven af te leggen en kunnen iedere dag gewoon lekker doen wat ze willen. Dat past meer bij je. Dus gooi je je Oilily sjaal en matchende poloshirts weg en trek je een kapotte spijkerbroek aan en was je je haar twee maanden niet.

Van hippie naar yuppie en van kakker naar kraker in een mum van tijd.

Nothing to it.

Maar je bent er nog niet. Op de Zuidas ben je als ex-hippie een beetje een rare snuiter. Je bent niet lid geweest in je studententijd en op de foto’s die nog op Facebook staan heb je dreads en een batik shirt. Je hebt nu misschien wel een grijs mantelpakje aan, maar de rest van jouw leven moet nog even wennen. Dus sta je op vrijdagavond niets vermoedend met collega’s in de kroeg als je wordt aangesproken door een vrouw op blote voeten met lang blond haar, een regenboog poncho aan en een papagaai op haar schouders. Je collega’s kijken een beetje vreemd op. Het is Ida. Je beste vriendin.

Ida is nog niet helemaal gewend aan jouw transformatie en keuvelt over het protest op de Dam tegen kernenergie.

Ida is best lief, maar ze heeft het niet helemaal begrepen.

Jij wilt er graag bij horen op de Zuidas, maar je hebt je verleden niet mee. Helemaal breken met je verleden is ook zo wat. Dan heb je niemand meer, want het duurt even voordat je vrienden hebt gevonden die wel bij de nieuwe-jij passen.
Je zit in een overgangsfase. Een fase van de oude-jij, naar de nieuwe-jij. Dat is lastige fase. Het zorgt ervoor dat je even niet meer weet wie je bent, bij wie je hoort en waar je voor staat.
Mensen zeggen, blijf bij jezelf. Maar wie is dat eigenlijk? Is dat de hippie of de Zuidasser. Is dat de kakker of de kraker?

Lieve collega K. Ik stond erbij toen Ida binnen kwam en ja, ik keek ook even naar de papagaai. Maar je hoeft niet te kiezen. Ida is best aardig. En een diverse vriendengroep maakt jou leuker als persoon en als collega. Je hoeft jezelf niet te verliezen. Een kakker kan best in een kraakpand wonen en een hippie kan best op de Zuidas werken.

Graag zelfs.
Beter nog: breng Ida een keer langs.

Als ze die papagaai maar thuis laat.
.

Reacties

Anoniem zei…
Wat een fijn artikel.
Een beetje diversiteit kan - überhaupt in de advocatuur - geen kwaad.
Anoniem zei…
van Hippie naar Yuppie, life must go on...

ik als kakker, en of kraker en of fatsoenlijke burger, academici en een rugzakje vol levenservaring, nog steeeds niet aan het werk op het Zuidas.. Enne.. wat betreft Ida, al ken ik haar niet, blijft een vriendin...

Ray
Chris zei…
Het is DE Zuidas Ray.

Ik zou -als ik jou was- solliciteren op functies als paralegal. En dan niet eens op de Zuidas Maar daarbuiten. Het is het dan weer makkelijker binnenkomen.

Bovendien zou ik me tot een bepaald rechtsgebied specialiseren ipv nu lukraak jezelf onder het mom van 'everything Goes' te presenteren. Daar zijn er genoeg van.

Laat je specialistische kennis vervolgens blijken op juridische blogs en zo werk je geleidelijk aan je naamsbekendheid.

Oja, en houd eens op met vrouwen op blogs of in het echte leven uit te vragen en om baantjes te smeken. Dat komt niet bepaald professioneel over. Hoewel ik ergens ook wel je eerlijkheid kan waarderen.
Rogier zei…
http://www.youtube.com/watch?v=lVmmYMwFj1I
Anoniem zei…
Hahahaha, Chris ik moet soms toch zo om jou lachen. I quote:

"Laat je specialistische kennis vervolgens blijken op juridische blogs en zo werk je geleidelijk aan je naamsbekendheid"

Dit heeft overduidelijk betrekking op jezelf. Al vind ik dat die specialistische kennis nog een beetje achterwege blijft, je werkt in ieder geval hard aan je naamsbekendheid :-)

Carry on then...

Lot
Anna zei…
Haha Chris volgens mij ben ik het voor het eerst met je eens over iets wat je schrijft. Ik had me ingehouden maar inderdaad DE DE DE DE DE Zuidas!
Anoniem zei…
Beste Chris,

Ontzettend bedankt voor je 'wijze' woorden.
Ik ben me er van bewust welk sollicitatie traject ik moet bewandelen, desalniettemin,
tref je onderstaand mijn opmerking.

By the way: ik ben het met 'anoniem' volledig eens.

Jouw antwoord heeft meer betrekking op 'jezelf',(immers hoef ik daar geen psychologie voor te hebben gestudeerd, ik hoop niet dat je vroeger iets tekort kwam), verder ben ik van mening dat je nogal makelijk met je specialisaties omgaat. Hoewel ik zeer betwijfel of jij wél over een juiste specialisme beschikt en jij dus niet op het Zuidas zit met een diploma die je (toevallig)op Marktplaats hebt gekocht.

Verder wek je bij mij de indruk dat je in de hoedanigheid van een paralegal zo het Zuidas binnen bent gesmokkeld en nu 'makelijk' mij het etiket 'onder het mom van everything Goes' wil op plakken. Je hebt makkelijk praten nu je een aanstelling hebt op het Zuidas, Chris. Onderschat niemand op deze aardbol.

Ik wil voorstellen om met jouw een juridische strijd aan te gaan. Als je daar immers behoefte aan hebt. En dan geef ik jouw nog een voorsprong. Ik daag je uit in jouw 'Specialisme'. Nou Chris, ik wacht met smart'. Misschien kan ik je nog wat over jouw eigen specialisme iets 'bijspijkeren'.

Wat betreft vrouwen op blogs uit eten te vragen; het is een uitnodiging, (om mijn netwerk uit te breiden, puur zakelijk Chris, nooit van netwerken gehoord?) en op de uitnodiging hoef je immers niet op in te gaan. (Simpel voorbeeld Chris): Het is net zoiets als je een woning in de 'verkoop' zet, zoals de Hoge Raad uitlegd wat een 'uitnodiging' is Chris.

Chris, een 'uitnodiging', of je hier dan mee instemt, is leuk, maar is geen 'must'. Zo ook de woning, je bent niet verplicht deze te kopen, dus in casu, niet verplicht op de uitnodiging in te gaan.

'Smeken' doe ik niet op de blogs, Chris. Deze stelling betwist ik. Dit is meer een opvatting van jou zijde.

Ik snap nu wel een beetje dat je juridische knobbel niet echt goed zit, zoals Anoniem al benoemde. Misschien moet je 'iets' minder koffie gaan leuten bij Belmondo en meer bezig zijn met je specialisme.

Chris, ik zou je niet willen kwalificeren als een slimme jurist, maar meer als een persoon die dienst doet als een communicatieadviseur.
Je hebt op het Zuidas gewoon de verkeerde baan en aan je specialisme schiet je mijns inziens behoorlijk te kort.

Niet alleen hetgeen je vanavond hebt benoemd stelt me teleur, maar ik bespeur ook nog zoiets van 'jaloezie', Chris. Jij vindt het toch leuk dat vrouwen op 'jouw blogs' reageren? Dus jij wel? Een ander niet? 'Grow up' Chris.

Beste Chris, Ik hoor graag (nog) je commentaar, zodat je ook de vrouwen op 'jouw blogs' van je kunt laten horen, hoe slim je eigenlijk overkomt bij 'hen'. Good luck!

Vriendelijke groet,

Ray
0650275335
Anna zei…
"Je hebt op het Zuidas gewoon de verkeerde baan en aan je specialisme schiet je mijns inziens behoorlijk te kort".

Ray je weet niet eens wat zijn specialisme is!!! Zo'n opmerking haalt je hele betoog omver (dat toch al niet erg steekhoudend is en grammaticaal ook wat slordig, maar ik ga er van uit dat het enigzins in 'the heath of the argument' is geschreven?).

Ik dacht dat Anoniem bedoelde dat op deze blog nog geen (diepgaande) juridische discussie is geweest waaruit de specialistische kennis van Chris zou moeten blijken, niet dat hij an isch geen specialistische kennis heeft... (Anoniem wat bedoelde je?).

ps je telefoonnummer overal achterlaten en dames uitvragen (al dan niet alleen om te netwerken) komt op meer mensen dan alleen Chris over als smeken.
Anna zei…
*smeken --> moet zijn desperate
Chris zei…
Ray, doe niet zo theatraal. Het is hier geen cowboyfilm waarin twee kerels het tegen elkaar opnemen in een duel. Lighten up.

Om te beginnen: Netwerken doe je altijd subtiel. Jij biedt jezelf aan als een tweedehands autoverkoper. En hoe ik bij vrouwen overkom, kan mij eigenlijk niet heel veel schelen. Sommigen vinden mij wellicht intrigerend, anderen weer een rare snuiter die toch echt een leven moet zoeken. Voor beiden valt iets te zeggen. 

Toegegeven, mijn carrière zit nu in de lift, maar ik ben vaker afgewezen dan ik ergens binnenkwam. Hiervan heb ik telkens geprobeerd te leren, wat helpt en wat helpt niet? 

Ik wil je daarom oprecht alleen maar helpen. Je vat het onterecht op als een aanval op jouw persoon maar zo heb ik het niet bedoeld.  Waarom zou ik? Ik worstel(de) met ongeveer dezelfde problemen 's als jij, maar proefondervindelijk leer je bepaalde regels kennen. Vaak vertelt niemand ze je en merk je pas het belang ervan als je een misstap begaan hebt. Geloof me, de meest wijze lessen leer als als je je ego moet inslikken. 

Lees het boek vd zoza' 's en je krijgt een aardige inkijk in reilen en zeilen van het Nederlands kantoorleven.  Een van de zaken die ik bemerkt heb, is dat je beter van een klein iets veel af kunt weten dan andersom. Het recht is te breed en te complex om overal van af te weten. Zelf binnen een rechtsgebied heb je weer tal van specialismen. 

Een ander iets is dat een reputatie heel belangrijk is. Als eenmaal mensen een beeld van je hebben, is het heel moeilijk om ze op andere gedachten te kunnen brengen. 

Bovendien kantoren hanteren strikte (Amerikaanse) gedragscodes. Een ongepaste opmerking of aanraking en je hoofd ligt direct op een dienblad. Als je de ernst niet inziet, vooral in het licht van je eerdere gedrag, dan is het al bij voorbaat einde oefening.
Chris zei…
Lot,

Maak je niet dik! Mijn specialistische kennis reikt niet verder dan de Zondagse voetbaluitslagen en mijn naamsbekendheid is beperkt tot mijn moeder.

@ Anna, dank voor je bijval, zullen we nu een ' cappu' drinken bij Belmundo!? ;)
loco zei…
Mijn dag begint weer met een glimlach..

@chris en @ray zijn jullie ingehuurd door de zoza's of ...zijn jullie de zoza's..
Anoniem zei…
Chris, Ray, dank voor jullie heerlijke 'vrijdag fittie proza'. Keep on dissin' boys! :)

- Rogier
Anna zei…
Chris je steekt toch niet de draak met wanhopige Ray?! Haha ik zou bijna denken dat Ray stiekem onder jouw naam een post heeft gemaakt en vraagt om een cappu bij Belmundo te drinken ;)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!