Doorgaan naar hoofdcontent

Week BreakEn ja hoor. Een break de week met Rinus en Romana. We hadden het er al eerder over. Fenomeen...

Reacties

Anoniem zei…
Dankjulliewel! Tussen al die superslimme breinen op kantoor wil ik nog weleens aan een minderwaardigheidscomplex lijden, maar die is na het zien van deze video meteen weg.
Chris zei…
Ik irriteer me dood aan dit soort opmerkingen. Dus maak hier je borst maar nat voor een lange preek van Chris.

Zijn wij er klaar voor? Komt die dan!


De meest zelfverzekerde mensen die ik in mijn leven gezien heb, spreken nooit kwaadaardig of op neerbuigende toon over anderen.

Je moet je nooit méér dan anderen voelen. Net zo min dat jij je minder hoeft te voelen voor anderen. Dat is van het zelfde laken een pak. Niet eens uit een besef van behoren of politieke correctheid, maar uit pure zelfbescherming.


Lincoln kraakte eens op een geweldige wijze deze redenering.

If A. can prove, however conclusively, that he may, of right, enslave B.—why may not B. snatch the same argument, and prove equally, that he may enslave A?—

You say A. is white, and B. is black. It is color, then; the lighter, having the right to enslave the darker? Take care. By this rule, you are to be slave to the first man you meet, with a fairer skin than your own.

You do not mean color exactly? You mean the whites are intellectually the superiors of the blacks, and, therefore have the right to enslave them? Take care again. By this rule, you are to be slave to the first man you meet, with an intellect superior to your own.

But, say you, it is a question of interest; and, if you can make it your interest; you have the right to enslave another. Very well. And if he can make it his interest, he has the right to enslave you.

Zie: http://www.nps.gov/liho/historyculture/slavery.htm

---
Zo zie je maar weer dat zanger Rinus weinig onderwerpen verwijderd is van Abraham Lincoln. Nu weer terug maar de luchtige zaken:

Valt het iemand op dat mensen ineens harder gaan fietsen door de Tour de France? Of ligt dat aan mij?
Anoniem zei…
Oh. My. God. Dat bedoel ik zowel ten aanzien van de clip, als ten aanzien van Chris.

Beste wereldverbeteraar, je zegt je dood te ergeren aan mensen die zich beter voelen na het zien van die overduidelijk intelligente Rinus.. bewijst die zin alleen al niet dat jij je ook ver verheven voelt boven anderen? Voel jij je niet zo verdomde slim, dat het gerechtvaardigd is dat je elke lezer vermoeit met je shitty en nu ook al hypocriete reacties?

Ik gun je snel een welverdiende vakantie. Misschien een weekje fietsen in de Pyreneeën om je van je waanbeelden af te helpen?
Anna zei…
Barf. Is het na de "Lieve Chris" post een beetje naar je hoofd gestegen? Misschien moet je een eigen blog opzetten?

Ik snap Anoniem 1 wel. Hoewel hij/zij misschien niet behoort tot de superslimme breinen van het kantoor, realiseert hij/zij zich dankzij dit filmpje dat het altijd nog erger kan. Soms als je ziet wat voor mensen er op de aarde rondlopen ben je gewoon weer blij met jezelf, en dat mag best. Dat kan als neerbuigend gezien worden, of als dankbaar voor wat je hebt/hoe je bent. Overigens, hoe jij over carriere vrouwen (en het moederschap) denkt komt ook neerbuigend over. Get of your high horse or practice what you preach! Ben het (ook) geheel eens met anoniem 2.

Anna (voorheen anoniem, maar met zo veel anoniempjes wordt het een beetje onoverzichtelijk)
Chris zei…
Nee, neerbuigend is jezelf méer achten om je eigen ego op te blazen. Het probleem is alleen dat het als een boemerang terugkomt, want tjah, als je minder dan de een voelt, impliceert het ook dat de ander weer meer dan jou is. Snappez Vous?

"Overigens, hoe jij over carriere vrouwen (en het moederschap) denkt komt ook neerbuigend over"

Nee, integendeel, ik heb de vrouw hoog zitten, maar ze wordt wijsgemaakt om een bepaald wensbeeld, dat in wezen niet strookt met de werkelijkheid en daarom onterecht veel frustratie oplevert.

Dit blog en boek bevat wat dat betreft een schat aan informatie. Probleem is dat jij vaak over de essentiële zaken heen leest. Zo geeft een Zoza in een vorige post aan dat ze financieel aan de grond zit, nu de onderwaarde van haar hypotheek flink gekelderd is. Hierdoor kan ze geen kant op en wordt werken op de Zuidas een soort glazen kooi.

De dames brengen het vrolijk en die joe d' vivre gecombineerd met galgenhumor siert hen enorm, maar de ernst van de situatie ontgaat jullie daardoor volledig. Niemand die zegt hoe naar zoiets voor haar is. Het is slechts 'een verhaal van velen'. Iemand vraagt zelfs of ik er een youtube filmpje bij kan bedenken. Om nog maar over die 'told you so-berichten' te zwijgen.

Dat is het probleem met mijn generatie, waar de Zoza's en jij ook deel van uitmaken. Wij zijn opgegroeid met het idee dat wij heel bijzonder zijn, dat de wereld aan onze voeten ligt, dat wij maar hoeven doen wat wij leuk vinden en dat alles goed komt. Helaas is het in het echte leven anders. Maar niemand die het ons durft te vertellen, omdat men bang is onze gevoelens te kwetsen. Helaas komen wij er ooit zelf achter, maar dan is leiden al in last, vrees ik tenminste.
Anoniem zei…
Props voor Chris.
Wat bedoel je met leiden al in last?
Anna zei…
Ik heb niet over die essentiële zaken heen gelezen en begrijp het probleem van de gouden kooi heel goed. Ik neem de 'schat aan informatie' van het boek/de blog juist mee in mijn eigen overwegingen. Ik snap dat het niet zo rooskleurig is als vaak wordt omschreven (en dat geldt ook voor de mannen die er willen werken). Maar los daarvan kan een vrouw nog wel carriere willen maken, al dan niet op de ZuidAs of in het recht, je moet alleen geen onrealistische verwachtingen hebben dat de wereld aan je voeten gaat liggen.

Natuurlijk is het naar voor haar dat ze nu financieel in de problemen zit, maar in andere posts zeggen ze doodleuk 1000 euro neer te tellen voor een festival om maar mee te blijven doen met de rest. Het is ook een beetje hoe ver je zelf mee gaat (of je mee laat trekken) in het hele ZuidAs gebeuren..

Anyhows, ik zal je waarschuwing goed onthouden en hopelijk niet in de golden trap stappen maar ja dat dachten velen voor mij natuurlijk ook al.. we shall see.
Chris zei…
Anoniem 1

(Box terug, je weet !)

Dat wij allemaal ooit worden geconfronteerd met de hardheid van het leven en dat dit eens te meer op je drukt als je er een naïef wereldbeeld op na hield en daardoor geen zelfredzame vaardigheden hebt ontwikkeld die jou helpen uit de ellende te komen.
Chris zei…
Dat de Zoza-dame dat bedrag uitgeeft voor een vakantie, laat onverlet dat haar situatie weinig benijdenswaardig is. Bovendien is haar reactie -geld uitgeven als je op zwart zaad zit- in wezen heel begrijpelijk. Dat is een afweermechanisme dat ook wel verdringing genoemd wordt in de psychologie. http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdringing_(psychologie)

Je schijnt ook onvoldoende te beseffen dat de miserie waar zij in terecht gekomen is, veel subtieler gaat dan je vermoedt en veel minder 'eigen schuld dikke bult is' dan het op het eerste gezicht lijkt/

Het gaat zo: een kantoor bied je een contract voor drie jaar (duur advocatenopleiding). Omdat je lange dagen moet maken, is reizen heel vermoeiend. Dus je gaat een leuk huisje zoeken in Amstelveen. Je verdient toch ineens veel geld, en je carriere zit in de lift. Alles is leuk en nieuw en vooral spannend. De wereld ligt aan je voeten. 

Maar na een tijdje is het nieuwe er van af. Wil je dit je leven blijven doen? Inmiddels merk je ook dat de hypotheek toch behoorlijk drukt op je maandelijks besteedbaar inkomen. Ondertussen kom je er ook achter dat die aardige hypotheek-adviseur die ' het beste met je voorhad' een iets te rooskleurig beeld heeft geschetst. Je blijkt een top hypotheek te hebben afgesloten die veel hoger dan de onderwaarde. En tot overmaat van ramp is de waarde van je huis gedaald. En die carriere waar je van droomde? Tjah, ergens ben je blijven hangen.

Je bent een loonslaaf geworden. Je hebt je ziel verpand aan de bank en je werkgever. Eigenlijk kan je geen kant meer op. Je bent vastgeketend aan je huis met hypotheek. Weg verdere plannen die je in de pijplijn met dit leven had.

Dat is hier de ironie. Ik word hier door jou en anderen verweten vrouwonvriendelijk te zijn. Omdat ik kennelijk de vrijheid van vrouwen wil beknotten, zo is de gedachte. Maar als wiij vrijheid definiëren als de optelsom van mogelijkheden die je ter beschikking staan. Wie is hier dan eigenlijk het meest vrouwonvriendelijk?
Anna zei…
Dit is toch niet perse vrouwonvriendelijk, het is voor alle werknemers ongeacht geslacht onvriendelijk. De vrouw onvriendelijkheid van jou vond ik dat je uberhaubt leek te denken dat vrouwen maar beter niet een carrière kunnen ambiëren (en zeker niet op de zuidas mede omdat ze dat eigenlijk helemaal niet zelf willen maar dat slechts worden wijs gemaakt door de reclame mannetjes, alsof ze helemaal niet zelf kunnen nadenken of dat ook daadwerkelijk kunnen ambiëren), maar misschien heb ik dat verkeerd begrepen?

ik zei ook niet dat het geen benijdenswaardige situatie was. En natuurlijk is het niet allemaal eigen schuld dikke bult, maar men kan wel enigzins zelf nadenken. als je een hypotheek afsluit weet je wat je maandelijkse lasten zijn als het goed is, dan weet je ook wat je overhoudt en dus hoe veel je kan uitgeven. Aardige hypotheek man of niet, dat sommetje blijft hetzelfde.. Dat de huizenmarkt is ingestort kan je natuurlijk niks aan doen. Maar dit zijn mensen die dag in dag uit met geld werken. Gelukkig weet ze nu dankzij jou dat ze aan het verdringen is en kan ze hulp zoeken..

Wel vraag ik mij af of het het merendeel van de zuidassers is die in deze golden trap trapt of slechts een deel? Als het slechts een deel is waarom? Hebben zij pech gehad of zijn zij wat naïef geweest?!

Misschien dat ik mede dankzij boek en blog weet over de problemen (van de golden trap) dat ik denk het is toch logisch maar dat zij niemand hadden om hen te waarschuwen dus dat het voor hen een stuk minder logisch was en nu te laat is omdat ze vast zitten .. Wie weet. Maar ik blijf er toch bij, enigzins gezond verstand mag men wel gebruiken (en verwachten) en het is deels aan jezelf hoe erg je in het hele zuidas wereldje mee gaat..

Laten we hopen voor de ZoZa dat de huizenmarkt weer aantrekt of dat ze meer gaat verdienen zodat ze wat minder last heeft van de hypotheek druk, en uiteindelijk haar huis kan verkopen en dan (relatief) vrij is om van baan te veranderen en zichzelf zo te bevrijden!
Chris zei…
“De vrouw onvriendelijkheid van jou vond ik dat je uberhaubt leek te denken dat vrouwen maar beter niet een carrière kunnen ambiëren (en zeker niet op de zuidas mede omdat ze dat eigenlijk helemaal niet zelf willen maar dat slechts worden wijs gemaakt door de reclame mannetjes, alsof ze helemaal niet zelf kunnen nadenken of dat ook daadwerkelijk kunnen ambiëren), maar misschien heb ik dat verkeerd begrepen?

Nee, ik stel een voorvraag. Waarom wil je überhaupt een carrière? Veel vrouwen wordt impliciet wijs gemaakt dat de enige manier van zelfverwezenlijking op de werkvloer ligt. Ik denk daar iets genuanceerder over. Dat zelfs de posterchildren van de Zuidas inmiddels hun werk beu zijn, zou menigeen te denken moeten zetten. Natuurlijk zullen er vast en zeker uitzonderingen zijn, maar vrouwen steken nu eenmaal biologisch anders in elkaar dan mannen. Een vrouw wil liefde, een man wil macht. De vrouw die haar dagen op kantoor slijt, pleegt in wezen roofbouw op iets anders. Dat de Zoza het gevoel heeft dat ze haar creatieve ei niet kwijt kan, is wat dat betreft een teken aan de wand.

Ik zou juist willen dat mensen meer zouden nadenken. Er zijn slechts weinigen die de status quo ter discussie durven te stellen. Veel van onze beslissingen nemen wij onder sociale druk. Wij claimen dan wel dat wij er zelf voor kozen, maar vaak blijkt de omgeving waarin wij zitten stiekem van grote invloed geweest te zijn.

“Wel vraag ik mij af of het het merendeel van de zuidassers is die in deze golden trap trapt of slechts een deel? Als het slechts een deel is waarom? Hebben zij pech gehad of zijn zij wat naïef geweest?”

Veel mensen hebben een zogeheten tophypotheek afgesloten de voorbije jaren en de huizenprijzen zijn overal in Nederland gedaald. Dus het fenomeen is niet beperkt tot de Zuidas, hoewel het probleem daar wel wat groter is vanwege de relatief grote groep veelverdienende jonge mensen en de hoge huizenprijzen in Amsterdam en omstreken.

Daar heb je weer -in wezen de zelfde dynamiek als hiervoor- namelijk dat iedereen het doet en waarom jij niet? Het is ons altijd verteld dat een huis kopen de slimste belegging is, die je in je leven kon maken. Niemand die dat in twijfel durfde te trekken. Tot het te laat is. Het ergste van de huizenmarkt moet nog komen, vrees ik. Vergeet niet dat huizen de voorbije 15 jaar voor wel drie keer over de kop zijn gegaan. De afgelopen jaren zijn ze maar slechts 5 a 10 procent gedaald. Ik houd mijn hart wat dat betreft vast. Te meer omdat de hypotheek-rente-aftrek te zijner tijd zal worden afgeschaft.

Maar om bij je laatste zin aan te haken en positief af te sluiten. Laten wij inderdaad hopen dat de Zoza's er bovenop komen.

Wij lieve kijkbuiskinderen steken, uit pure dankbaarheid voor jullie scherpzinnige epistels, maar al te graag een hart onder de riem. Zo dat jullie na onze steunbetuigingen gelezen te hebben, een soort lakewood-gevoel overhouden: http://www.youtube.com/watch?v=Rar95RJf1SU
Anna zei…
"Natuurlijk zullen er vast en zeker uitzonderingen zijn, maar vrouwen steken nu eenmaal biologisch anders in elkaar dan mannen. Een vrouw wil liefde, een man wil macht. De vrouw die haar dagen op kantoor slijt, pleegt in wezen roofbouw op iets anders. Dat de Zoza het gevoel heeft dat ze haar creatieve ei niet kwijt kan, is wat dat betreft een teken aan de wand."

Zou een vrouw niet nog meer voldaan zijn als ze een gezin etc had maar óók een carriere, en dan bedoel ik niet een carriere die alle tijd opvreet maar een baan die ze leuk vind en waar ze eventueel in kan doorgroeien. Misschien dat een carriere in de traditionele zin (hard werken, vooral voor workaholics, work hard play hard) bij de meeste vrouwen niet geheel past, maar een zelfde soort baan zonder dat die zo veel tijd vergt zou toch wel kunnen passen? Dat zou weer bereikt kunnen worden door een aanpassing van het systeem, zodat vrouwen beter parttime kunnen werken zonder 'carriere mogelijkheden' te verliezen.. ?
Chris zei…
Dat zou inderdaad een stap in de goede richting zijn; probleem alleen is dat zoiets lastig gaat op de Zuidas en de juridische wereld in zijn algemeenheid. Lange dagen zijn de norm en je moet ook altijd paraat staan, wil er onverhoopt iets gebeuren.

Partime werken? In wezen doen wij dat al in NL. Buitenlanders kijken daar altijd vreemd van op. Zie http://www.welingelichtekringen.nl/9854-amerika-jaloers-op-de-nederlandse-vrouw.html

De grap is dat wij evenveel gedaan krijgen als de Amerikanen. Ze staan ook altijd verbaasd te kijken hoe efficiënt wij hier werken. Zie
http://www.nytimes.com/roomfordebate/2010/08/04/why-dont-americans-have-longer-vacations/who-deserves-vacation-more
(Lees vooral de reacties)

De meeste vrouwen beseffen ook dat ze eigenlijk helemaal geen zin hebben om carrière te maken. Een van mijn favoriete Nederlandse vrouwen Marike Stellinga schreef daar een prikkelend boek over.

Bekijk hier een interview met haar:

http://pauwenwitteman.vara.nl/Archief-detail.113.0.html?cHash=20a4bc9db2&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&tx_ttnews%5Btt_news%5D=12312

Dus in wezen hebben wij het hier zo slecht niet...
Chester Brian zei…
Welkom bij Chester Brain Loan Service .... (Brianloancompany@yahoo.com)

Bent u een zakenman of vrouw? Ben je in een financieel puinhoop of heb je geld nodig om je eigen bedrijf te starten? Heeft u een lening nodig om een ​​mooie Small Scale en medium business te starten? Heb je een lage credit score en vind je het moeilijk om kapitaallening van lokale banken en andere financiële instellingen te verkrijgen? Onze leningen We zijn goed verzekerd voor maximale beveiliging is onze prioriteit. Onze voornaamste doel is om u te helpen de dienst te verdienen die u verdient. , Ons programma is de snelste manier om te krijgen wat u nodig hebt in een snap. Verminder uw betalingen om de last op uw maandelijkse kosten te verlichten. Verkrijg flexibiliteit waarmee u voor elk doel kunt gebruiken - van vakanties tot onderwijs, tot unieke aankopen

Wij bieden een breed scala aan financiële diensten aan, waaronder: Business Planning, Commercial and Development Finance, Eigenschappen en Hypotheken, Debt Consolidatie Leningen, Bedrijfsleningen, Privé Leningen, Huisherfinancieringslening met lage rente @ 2% per annulering voor particulieren, bedrijven en bedrijfsinstellingen. Krijg het beste voor uw familie en ook uw droomhuis met ons algemene leningstelsel.

Geïnteresseerde aanvragers moeten contact met ons opnemen via email: {Brianloancompany@yahoo.com} OF Whatsapp en tekst (803) 373-2162

bedankt voor uw medewerking
Chester Brain ..

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!