ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comvrijdag 19 augustus 2011

De strateeg

Ik zit achter mijn computer wanneer de Strateeg binnenloopt. Ze kijkt me samenzweerderig aan, legt haar vinger voor haar mond om me tot stilte te manen (ik was al stil), en sluit de deur. "Zo, even de deur dicht. Anders kunnen we niet praten", zegt ze op samenzweerderige toon. Ik kijk weg van mijn memo, dat binnen een uur af moet en zucht. Nu komt het, een roddel verpakt in een schijnheilig laagje 'ik maak me zorgen '. De Strateeg is een roddeltante die denkt dat niemand het doorheeft dat ze roddelt omdat ze het verpakt in moederlijke bezorgdheid. Passief agressief gedrag waar de valsheid vanaf druipt.

En ja hoor. Daar gaat ze.
"Even tussen jou en mij gezegd en gezwegen, vind je ook niet dat Marloes er slecht uitziet?" Ze wacht mijn antwoord niet af. "Ik maak me eerlijk gezegd een beetje zorgen om haar.' De Strateeg kijkt me aan met een Natasja Froger Hart in Aktie blik. Een en al opgetrokken wenkbrauwen en sippe lip. "Ja, ze ziet er zo moe uit. Alsof ze er niet helemaal bij is met haar hoofd." De Strateeg vervolgt: "Ik maak me ook zorgen om die zaak die ze doet. Ze vroeg me om even mee te kijken naar een advies. Nou..." De Natasja blikt verandert in een blik van verontwaardigde walging. "Dat zag er echt niet goed uit hoor. Echt niet. Nee, ze zit er niet bovenop."
Ik knik afwezig en hum wat. Over drie seconden gaat ze me proberen in haar geroddel betrekken. Drie, twee, een. "Wat denk jij, zal ik een keertje bij onze partner binnenlopen? Aangeven dat ik me, ja, echt een beetje zorgen maak! Over hoe het dossier wordt geleid door Marloes? Ik bedoel, iemand moet het toch zeggen?" De Strateeg kijkt met de hulpeloosheid van een kleuter die zijn schepje is verloren in de zandbak. Ik kijk naar de Strateeg met een nog hulpelozere blik "Jeetje. Nou. Misschien moet je het een keertje met Marloes zelf bespreken?" Duidelijk niet het antwoord waar de Strateeg op zat te wachten. Ze wil een medestander, die lekker met haar gaat roddelen over hoe slecht Marloes functioneert. Daar pas ik voor. Iedereen weet dat ze de volgende kamer binnenloopt om hetzelfde over jou te zeggen. Roddeltantes als de Strateeg houd ik liever op gepaste afstand, met dezelfde schijnheiligheid als die zij tentoonspreidt.

Ontevreden met mijn niet deelname aan de verbale afbraak van collega Marloes, zucht de Strateeg diep en schenkt me een mierzoete glimlach. "Nou, ik laat je maar weer met rust. Fijn dat ik het even tegen je aan kon houden. Jij en ik, wij lijken zo op elkaar. Wij zijn tenminste echt betrokken bij de sectie!"
Ik glimlach nog zoeter terug. "Doe je de deur weer achter je dicht?"
Gelukkig lijk ik in helemaal niks op de Strateeg.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ray say's;

hmmmm, Strategos, de roddeltante..rekening houdend met toekomst om maar gewoon te blijven roddelen...? Please, close the door..

Een reactie plaatsen