Doorgaan naar hoofdcontent

De strateeg

Ik zit achter mijn computer wanneer de Strateeg binnenloopt. Ze kijkt me samenzweerderig aan, legt haar vinger voor haar mond om me tot stilte te manen (ik was al stil), en sluit de deur. "Zo, even de deur dicht. Anders kunnen we niet praten", zegt ze op samenzweerderige toon. Ik kijk weg van mijn memo, dat binnen een uur af moet en zucht. Nu komt het, een roddel verpakt in een schijnheilig laagje 'ik maak me zorgen '. De Strateeg is een roddeltante die denkt dat niemand het doorheeft dat ze roddelt omdat ze het verpakt in moederlijke bezorgdheid. Passief agressief gedrag waar de valsheid vanaf druipt.

En ja hoor. Daar gaat ze.
"Even tussen jou en mij gezegd en gezwegen, vind je ook niet dat Marloes er slecht uitziet?" Ze wacht mijn antwoord niet af. "Ik maak me eerlijk gezegd een beetje zorgen om haar.' De Strateeg kijkt me aan met een Natasja Froger Hart in Aktie blik. Een en al opgetrokken wenkbrauwen en sippe lip. "Ja, ze ziet er zo moe uit. Alsof ze er niet helemaal bij is met haar hoofd." De Strateeg vervolgt: "Ik maak me ook zorgen om die zaak die ze doet. Ze vroeg me om even mee te kijken naar een advies. Nou..." De Natasja blikt verandert in een blik van verontwaardigde walging. "Dat zag er echt niet goed uit hoor. Echt niet. Nee, ze zit er niet bovenop."
Ik knik afwezig en hum wat. Over drie seconden gaat ze me proberen in haar geroddel betrekken. Drie, twee, een. "Wat denk jij, zal ik een keertje bij onze partner binnenlopen? Aangeven dat ik me, ja, echt een beetje zorgen maak! Over hoe het dossier wordt geleid door Marloes? Ik bedoel, iemand moet het toch zeggen?" De Strateeg kijkt met de hulpeloosheid van een kleuter die zijn schepje is verloren in de zandbak. Ik kijk naar de Strateeg met een nog hulpelozere blik "Jeetje. Nou. Misschien moet je het een keertje met Marloes zelf bespreken?" Duidelijk niet het antwoord waar de Strateeg op zat te wachten. Ze wil een medestander, die lekker met haar gaat roddelen over hoe slecht Marloes functioneert. Daar pas ik voor. Iedereen weet dat ze de volgende kamer binnenloopt om hetzelfde over jou te zeggen. Roddeltantes als de Strateeg houd ik liever op gepaste afstand, met dezelfde schijnheiligheid als die zij tentoonspreidt.

Ontevreden met mijn niet deelname aan de verbale afbraak van collega Marloes, zucht de Strateeg diep en schenkt me een mierzoete glimlach. "Nou, ik laat je maar weer met rust. Fijn dat ik het even tegen je aan kon houden. Jij en ik, wij lijken zo op elkaar. Wij zijn tenminste echt betrokken bij de sectie!"
Ik glimlach nog zoeter terug. "Doe je de deur weer achter je dicht?"
Gelukkig lijk ik in helemaal niks op de Strateeg.

Reacties

Anoniem zei…
Ray say's;

hmmmm, Strategos, de roddeltante..rekening houdend met toekomst om maar gewoon te blijven roddelen...? Please, close the door..

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!