Doorgaan naar hoofdcontent

Zekerheid of vrijheid?


Het zijn de tijden van lekker duurzaam doen. Je kapotte sok doet het prima als een schoenenpoetslap. Kapitalisme is uit en we gaan weer terug naar de ruilmarkt. En passant zoeken we ook nog even onszelf en ons eigen creatieve medium (boek, blog, film of band). In deze tijdsgeest past ook de vraag: wat is belangrijker, geld of meer vrijheid? Wil je een groener en creatiever leven leiden, dan zal je in moeten leveren op je salaris. Die carriereswitch naar bloggende biowijnboer is in het opstartjaar nog niet rendabel.

Sure, we horen ZZA-ers om ons heen mijmeren over schapenboerderijen in Schotland, surfscholen in Biarritz (you know who you are), Eco-fashion blogs en andere stiekeme droomprojecten. Maar niemand die de stap naar een nieuw leven en een groene vorm van geld verdienen daadwerkelijk zet. Blijkbaar wegen de voordelen van het Zuidasbestaan zwaarder dan de dromen over een ander leven.

Hoe ga je die tophypotheek betalen als je de kleurtjes van je organische makeuplijn langs winkels rondbrengt op je fiets? Of je eerste boek aan het schrijven bent? Nu weet je in ieder geval hoeveel er volgende maand op je rekening binnenkomt, en wat aan het einde van het jaar op je spaarrekening staat.
Aan de andere kant is het de vraag hoe zeker de veronderstelde zekerheid nog is. Met de huidige economische problemen kan je ook denken: is niet nu het moment om de sprong te wagen?
Wat hebben we eigenlijk te verliezen?

Reacties

Chris zei…
Eigenlijk heeft de onvolprezen Liesbeth Wytzes eerder al eens antwoord gegeven op dit deze column.

http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Vrouw-van-de-Wereld/251163/Soms-zijn-dromen-juist-allesvernietigend.htm
Paul zei…
Ladies, you are whining.... Kap met je baan en doe wat anders of, als je zo zeer een slaaf van je salaris bent, shut the F*CK up....

(en ik begin nu wel te snappen waarom die ene reclame meneer geen brood in de sollicitante in kwestie zag....)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Populaire posts van deze blog

Floris & Fatima

Minder dan vijf procent van de advocaten bij de grote kantoren is allochtoon. Dat bleek uit de najaarsbijeenkomst van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Als de Zuidas een persoon zou zijn, zou het een gezellige corpsbal van begin veertig zijn die in het weekend in een Lycra speelpak een Hollandsche buitensport beoefent (schaatsen of wielrennen). De Zuidas is immers nog steeds een roomblank bastion, met een strategisch gepositioneerde Rachid of geadopteerde Chinees voor het Benneton-gevoel. Klinkt hard en lullig. Maar laten we er niet om heen draaien. Ondanks dat de collegezaal steeds gekleurder is geworden, zie je de gekleurde Nederlanders nauwelijks terug bij het jurisprudentieontbijt op kantoor.
De Orde wil dat veranderen en riep een diversiteitsprogramma in het leven. Het woord diversiteit roept een hoop ge-schouderophaal onder collega’s op. “Die willen hier vaak helemaal niet bij een groot kantoor werken. Ze gaan liever als eenpitter aan de slag.”
Op bestuursnive…

Ik fake het....

‘En nu hebben we een investeerder gevonden die heilig in ons bedrijf gelooft!’ schreeuwt mijn oud klasgenoot, net iets te hard. De barman kijkt verstoord op. ‘We kunnen nu mensen aannemen en uitbreiden, Ik ga volgende week naar China om de productielijn op te zetten", gaat ze hysterisch verder. En terwijl ik mij vooral druk maak om mijn functioneringsgesprek de volgende dag, is zij al een uur aan het woord over haar eigen onderneming: Het eerste kwartier luister ik met interesse naar haar passionele betoog, maar na een uur begint mijn aandacht af te glijden naar de details in de armtattoo van de barman. Is dat een draak? ‘En jij? Hoe is het op jouw werk?’ vraagt ze plotseling. Verschrikt kijk ik op. ‘Nou’ antwoord ik. ‘Wel prima.’ Morgen mijn functioneringsgesprek, maar het gaat z’n gangetje.’ NGGGG gaat de quizzoemer: Fout antwoord’ ‘Wel prima’ is niet de kwalificatie die je aan je levenswerk kan hangen vindt het gros van mijn vrienden, maar ook mijn manager hangt de school …

We krijgen een nieuwe site!!

En dat is heel hard nodig, want deze blog startten wij in 2010 op Blogger, toen Hyves nog bestond en dit de meest gebruikte bloggersfunctie was. Maar inmiddels zijn we zeven jaar, twee boeken, tig social platforms en een SERIE! verder. En is onze site dus toe aan verandering. Over die serie:

Na 4 jaar dromen is hij er eindelijk. ZoZuidas de serie. Met Annet Malherbe en Mark Rietman in de hoofdrol. En ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker spelen in de serie die voorjaar 2018 op NPO 3 komt.

Een serie over financiele schandalen, handtastelijke clienten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen. De Zuidas dus. We maken de Zuidas toegankelijk vanuit een insider perspectief. Dankzij de serie gaat binnenkort een vernieuwde versie van ons boek ook weer in de verkoop.

Maar dat is niet alles. We willen meer met zozuidas... Schrijf je dus op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!