ZoZuidAs is opgezet door drie jonge vrouwen. Temidden van turbulente tijden zijn wij onze carrière begonnen op de Zuidas als advocates en bankier. Het is geen Londen, het is geen New York, maar de Zuidas staat voor een beetje zakelijke glamour in de polder. Wij beschrijven wat er leeft op die vierkante kilometer kantoorspeeltuin bij het WTC, want we kennen het wel en wee van de Zuidas van binnenuit. De kredietcrisis liet ook de Zuidas niet onberoerd. Na 3 maanden dalende billables en dagelijks terugkerende hyvesmarathons, hadden wij tijd en inspiratie om onze habitat wat beter te bekijken. Onze observaties plaatsen we sinds 2009 online. Geniet ervan en stuur de posts door! Onze stukken verschijnen o.a. in Glamour. Voor tips en commentaar zijn we te bereiken via zozuidas@gmail.comwoensdag 14 september 2011

Holland in da Hood

Het nieuwe tv seizoen is weer begonnen. En dat zullen we weten. Met programma's als X-cherso, Diva’s draaien door, Sylvia’s secret en Holland in da hood komen we de winterse kantoorlunches wel door. Genoeg gespreksstof om het niet weer over die verbouwing van collega S. te hebben of de narcistische trekjes van manager K. Nee, deze winter hebben we het volgens de teasers van Holland in de Hood over G-low en MC Biggah. Twee poldergangsters uit ons kikkerlandje. Deze mannen, of eerder jongetjes, volgen de Amerikaanse rappers op de voet. Ze zien de gouden kettingen en da honeyz en ze zien het leven dat ze willen hebben. Zo willen ze ook worden. Dus trekken ze een te grote broek aan, een lang basketbal shirt en doen ze een gouden ketting om. En terwijl ze met Notorious B.I.G. meerappen
I don't wanna live no mo'
Sometimes I hear death knocking in my front do'
I'm living everyday like a hustle
Another drug to juggle, another day another struggle

staat hun moeder in de keuken van hun rijtjeshuis achter de hyacinten, spaghetti met balletjes te koken.

Deze jongens willen graag gangster worden. Een beroep geromantiseerd door de muziekindustrie en de media. De regisseur van het programma trekt de jongens uit hun comfortabele achtertuin met parkietenkooi en plant ze in L.A. tussen de echte gangsters. Het programma is nog niet eens op televisie en het fenomeen Holland in da Hood beheerst onze lunch. Het is toch zeer lovenswaardig dat dit programma die jongens laat zien hoe goed ze het eigenlijk hebben’ verhaalt collega N. in een poging haar programmakeuze nog enigszins opvoedkundig elan mee te geven.
Ik moet haar gelijk geven.
Naast mij zit stagiaire V. stilzwijgend naar onze discussie te luisteren. Hij heeft net als de jongens van Holland in da Hood een kijkje kunnen nemen in zijn droomwereld. Bling, bling, maar dan anders. Waar de muziekindustrie het leven als gangster verheerlijkt, zijn het op de Zuidas de recruiters die het leven hier aanprijzen. Niet door middel van videoclips, maar door gladde brochures en dito presentaties. V. had Mad Men pakken verwacht, Gordon Gekko-achtige types, blonde secretaresses, reisjes, dure lunches, snelle auto’s en jet set verhalen. In plaats daarvan krijgt hij een met een dertigersdilemma worstelende collega (moi), een non stop over haar baby pratende moeder en een seniore collega, die liever vandaag dan morgen met pensioen wil. Oftewel de zomerbezetting van mijn afdeling. Helaas voor V. bevindt hij zich eerder in een aflevering van debiteuren-crediteuren dan in de film Wallstreet. De desillusie is van zijn gezicht te lezen. Hij kan zijn opluchting dat hij bijna weer de collegebanken in kan, nauwelijks verbergen. Hij plakt er misschien nog wel een master aan. Werken is nog niet helemaal zijn ding. Net als G. Low en MC Biggah heeft stagiaire V. een reality check gekregen . Het is niet alles goud wat er blinkt leren we waarschijnlijk uit de zeer verantwoorde serie Holland in da Hood. Een aanrader.

2 opmerkingen:

Chris zei

Dit is overduidelijk geschreven door de bankier van jullie drie.

Ik denk dat advocaten -vooral de vrouwelijke- meer naar de advocatuur zijn getrokken door series. Vooral Sex and the City en Ally Mcbeal hebben voor een grote aanwas gezorgd.

Zal zelf maar zwijgen wie of wat mijn inspiratiebron is geweest.

Anoniem zei

Lees anders eens een boek...

Een reactie plaatsen